Αγροτικά

Ξεκίνησε η λειτουργία της εταιρίας «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Π.Κ.Μ.»

Το καταστατικό και ουσιαστικώς την έναρξη λειτουργίας της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» υπέγραψαν την Τριτη 26.7.16 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι εκπρόσωποι των 17 άλλων φορέων που συμμετέχουν στο σημαντικό αυτό εγχείρημα για την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρουσιάζοντας την διαδικασία λειτουργίας της εταιριας ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σήμερα ουσιαστικά, όλη η προεργασία που κάναμε ως διοίκηση της Περιφέρειας, όλες οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που αναλάβαμε το προηγούμενο διάστημα, φέρνοντας κοντά τους φορείς και συνδέοντας, για πρώτη φορά, τους βασικούς πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας, τον αγροτικό, το διατροφικό και τον τουριστικό τομέα, μετουσιώνονται σε πράξη με την υπογραφή της εκκίνησης της λειτουργίας, της ‘Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας’. Η δημιουργία και σύσταση της ‘Αγροδιατροφικής Σύμπραξης’ αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητά μας, σ’ έναν τομέα αιχμής για την Περιφέρειά μας, τον αγροτικό τομέα».

Η σπουδαιότητα της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.

Ενδεικτικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

-Καλλιεργείται το 75% του ρυζιού της χώρας.

-Καλλιεργείται το 70% των οπωροφόρων.

-Καλλιεργείται το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών.

-Παράγεται το 35% του βόειου κρέατος.

-Παράγεται το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος.

-Παράγεται το 29% των αλιευμάτων.

-Παράγεται το 25% του μέλιτος.

Επίσης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρόσθεσε:

«Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 25%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας, καθιστώντας την Περιφέρειά μας πρώτη σε αγροτική παραγωγή πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και η δεύτερη συνολικά σε εξαγωγές. Ουσιαστικά, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία, είναι ο κατεξοχήν τομέας που παράγει πραγματικό πλούτο και ταυτόχρονα αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια που διαθέτουμε, να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα, να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσουν τα αγαθά και τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές».

Στην αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» συμμετέχουν οι εξής 18 φορείς:

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Δήμοι Παιονίας, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Θερμαϊκού και Κιλκίς.
-Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
-Σύνδεσμος εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
-Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
-Ένωση ξενοδόχων Χαλκιδικής.
-Σύνδεσμος εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.
-Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.
-Gaia Επιχειρείν Α.Ε.
-Ένωση οινοπαραγωγών του «Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» ΑΕ.
-Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
-Σύνδεσμος βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.
-Επιμελητήριο Σερρών.

Η εταιρία έχει την έδρα της στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διάρκεια 20 ετών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό 47,125%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέχουν εταιρικές μερίδες ποσοστού 52,875%.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες φορείς και έκανε ειδική αναφορά στον πρώην αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας Γιάννη Ταχματζίδη, στον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Χρήστο Γκουντενούδη, στον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Φάνη Παπά και στον πρόεδρο της «Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης» Κώστα Κιλτίδη για τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία της η εταιρία.
Κατοπιν ανακοίνωσε επτά δράσεις τις οποίες ξεκινά η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη»:

-Σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις, σχετικά με τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων.

-Διμερείς επαφές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες, για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

-Συνεργασία με φορείς, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενώσεις, για την από κοινού προώθηση στόχων και προγραμμάτων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.
-Διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων, στον αγροτουρισμό και το γαστρονομικό τουρισμό.
-Πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίησή του, στη στήριξη και προτίμηση τοπικών προϊόντων και ενίσχυση αυτών των δράσεων με την υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΠΚΜ.

-Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων με σύγχρονα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων της περιοχής και ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και υψηλής προστιθέμενης αξίας ανθρώπινου δυναμικού.

-Ενίσχυση της απασχόλησης και αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και του επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς και ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης τις έξι πιο σημαντικές ενέργειες της διοίκησης της περιφέρειας για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα:

-Καλάθι αγροτικών προϊόντων.
-Ενημερωτικές συναντήσεις με νέους αγρότες.
-Συμμετοχή στις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις.
-Δημιουργία του brand name «Μακεδονική Κουζίνα» ως σήμα πιστοποίησης της ποιότητας και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τα προϊόντα.
-Δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων, που ήδη προγραμματίστηκε για το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και του μέτρου εκκίνησης επιχείρησης από νέους αγρότες.
-Δημιουργία ειδικού τμήματος για την προβολή των αγροτικών Προϊόντων, που θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση προσφάτως του Νέου Κανονισμού της ΠΚΜ.

Ο πρόεδρος της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» Κώστας Κιλτίδης επισήμανε: «Το σπουδαιότερο είναι οι συμμετέχοντες φορείς στην εταιρία, που είναι ‘στιβαροί’ και δίνουν τα εχέγγυα της ταυτότητας της εταιρίας. Δε μιλάμε μόνο για ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά για σύμπραξη όλων των τομέων (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς) σε μια ταυτότητα, με συγκλονιστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που δε θα μείνει στα χαρτιά ως άλλος ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός».

Ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Φάνης Παπάς σημείωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Είναι «μονόδρομος». Η ‘Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη’ πρέπει να πετύχει σε διεθνές επίπεδο, στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού. Αυτό είναι το στοίχημά μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]