Οι δικοί μας ήρωες – Στέφανος Μαυροματίδης

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης

Στο κείμενο για την 28η Οκτωβρίου αναφερθήκαμε στους δεκάδες ήρωες νεκρούς και τραυματίες της περιοχής μας του έπους του 1940 – 1941 και ιδιαίτερα στους νεκρούς του Πολυκάστρου και της Αξιουπόλεως.

Αξιομνημόνευτο γεγονός για το οποίο κάνουμε ξεχωριστή αναφορά, είναι ο ηρωικός θάνατος (11 Μαρτιου 1941) του παλικαριού – αεροπόρου Ανθυποσμηναγού Στέφανου Μαυροματίδη (1915 – 1941) από την Πηγή (Ίσβορο) της Αξιούπολης.

Δύο προσφυγόπουλα από τον μακρινό – αλησμόνητο Πόντο που με τους γονείς τους εγκαταστάθηκαν εδώ στην κεντρική Μακεδονία και έπεσαν με το αεροσκάφος τους προστατεύοντας την πατρίδα μας.

Ο Ανθυποσμηναγός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ του Αθανασίου: Γεννήθηκε στο Κάρς του αλησμόνητου Πόντου το 1915 και μικρό παιδί με τους πρόσφυγες γονείς του εγκαταστάθηκε στην Πηγή (Ίσβορο) της Αξιούπολης . Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.

Ο Ανθυποσμηναγός ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ του Παύλου: Γεννήθηκε το 1915 στον αλησμόνητο Πόντο και με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.

   Τα δύο παλικάρια που γεννήθηκαν στον μακρινό Πόντο ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στο ίδιο αεροσκάφος, αχώριστοι φίλοι και κοινή ήταν η μοίρα τους προς την αθανασία.

Στις 11 Μαρτίου 1941, όταν οι Ιταλοί με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι επιχειρούσαν την “εαρινή αντεπίθεση” και οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά, μη υποχωρώντας ούτε σπιθαμή, ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Μαυροματίδης και ο Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Τσολακίδης έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος τους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής αναγνωρίσεως-βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

 

Bristol Blenheim Mk IV

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ


Υ.Γ. Γι αυτό το παλικάρι, που μεγάλωσε στην Πηγή της Αξιούπολης , ο Δήμος μας θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια και μία προτομή του να κοσμεί την πλατεία της Αξιούπολης.
Περισσότερα

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΜΑΡΤΥΡΑΣ, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ – Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ο Βίος και το μαρτύριο του Αγίου Τρύφωνα Την 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά […]

Δείτε ακόμα

Γ. Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia: Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την […]