Πολιτική

Α.Τζιτζικώστας: “Σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε το νέο ΕΣΠΑ αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής”

Ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014–20 και το νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας 2021–27, με κεντρικό ομιλητή τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς την Τετάρτη 15.2.23.

 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιφέρειας 2014 – 2020, τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο Κιλκίς και το νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, παρουσία των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και φορέων της Πέλλας, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ενώ την παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποίησε το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Κρυσταλλίδης. Στην ημερίδα προβλήθηκαν επίσης θεματικά βίντεο με ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας στο Κιλκίς, αλλά και μαρτυρίες ωφελούμενων πολιτών από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ως διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα εμπόδια που συναντήσαμε, απαντήσαμε με ακόμα περισσότερη δουλειά, έχοντας σταθερά το βλέμμα μας στους στόχους κι όχι στα προβλήματα, στις λύσεις κι όχι στις δικαιολογίες. Και οι πολιτικές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ξεκινούν από τη βάση, από κάτω προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο, για να μη μείνουν αναπάντητες οι πραγματικές ανάγκες, για να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Το Κιλκίς μέρα με τη μέρα αλλάζει. Και θα συνεχίσει να αλλάζει κάνοντας σημαντικά βήματα μπροστά”.

Παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά έργα και δράσεις που υλοποίησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Κιλκίς, με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:

“-Μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, και με το πρόγραμμα “Διέξοδος”, ενισχύσαμε συνολικά 7.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας 25.000 θέσεις εργασίας στην Πέλλα και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
-Στηρίξαμε τα Κέντρα Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Γουμένισσας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό.
-Στηρίζουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τα παιδιά, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, τα άτομα με αναπηρία, διασφαλίζοντας τη λειτουργία έξι κοινωνικών δομών και δομών υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες και βασικά αγαθά σε χιλιάδες συμπολίτες μας.
-Δίνουμε τη δυνατότητα σε άνεργους, ευπαθείς ομάδες και εργαζόμενους να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και γνώσεις.
-Στηρίζουμε την οικογένεια και τους γονείς με χαμηλά εισοδήματα με θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
-Δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, εξοπλίζοντας όλα τα σχολεία του Κιλκίς, με σύγχρονα, εκπαιδευτικά ψηφιακά μέσα.
-Αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Κιλκίς, για να μπορεί να υποστηρίξει ακόμα πιο αποτελεσματικά τις τοπικές επιχειρήσεις.
-Χρηματοδοτούμε την επέκταση των ενεργειακών δικτύων στο Κιλκίς.
-Προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων και έργων στο αποχετευτικό δίκτυο στο Πολύκαστρο και τη Γουμένισσα.
-Εξοπλίζουμε το Πυροσβεστικό Σώμα και την Αστυνομία.
-Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, με τα έργα στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου στη Γουμένισσα και την προστασία και ανάδειξη των ταφικών τύμβων στην Τούμπα.
-Συνεχίζουμε τα έργα στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, καθιστώντας πιο γρήγορες και πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις, για όλους τους συμπολίτες μας.
-Παραδώσαμε τη νέα είσοδο Κιλκίς, ενώ έχουμε ολοκληρώσει το 60% των έργων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, στο τμήμα από τον κόμβο Ασσήρου έως τη Νέα Σάντα”.

Ειδική αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στο οδικό τμήμα κόμβος Ασσήρου – Νέα Σάντα, τονίζοντας: “Ξέρουμε καλά ότι είναι ένας δρόμος που η ολοκλήρωσή του έχει καθυστερήσει σημαντικά, με ευθύνη της αναδόχου εταιρίας, καθώς έχουν προκύψει όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν και να δημιουργήσουν καθυστερήσεις. Όμως ούτε για μια στιγμή ως διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν το βάλαμε κάτω. Δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, αντίθετα σηκώσαμε τα μανίκια και συνεχίζουμε με πείσμα τις προσπάθειές μας, να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος. Στόχος μας είναι ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό”.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η επιτυχής και αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνεργασία της περιφέρειας με όλους τους φορείς του Κιλκίς και η διοίκηση της περιφέρειας επενδύει στη συνεργασία και για την επιτυχή υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε και στο Κιλκίς τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που με πόρους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κεντρική Μακεδονία και το Κιλκίς, ενώ υπογράμμισε πως παρότι η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ έγινε μόλις πριν από λίγο καιρό, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χάρις στην ετοιμότητά της άνοιξε και ανοίγει τις επόμενες μέρες τις πρώτες 18 προσκλήσεις, που αφορούν στην υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε τους πέντε άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας:
1. Μετασχηματισμός της οικονομίας.
2. Πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
3. Χωρική ανάπτυξη.
4. Διασύνδεση της Κεντρικής Μακεδονίας.
5. Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη.

Μετά το πέρας της ημερίδας, ο κ. Τζιτζικώστας με τον κ. Βεργίδη και την περιφερειακή σύμβουλο Νατάσα Σωτηριάδου έκοψαν την πίτα της αντιπεριφέρειας Κιλκίς και αντάλλαξαν ευχές με τους εργαζόμενουςγια το νέο έτος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα