Αρθρογραφία

Το αποτέλεσμα και οι ερμηνείες

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Αδιαμφισβήτητα το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, ήταν ένα αποτέλεσμα που ελάχιστοι ανέμεναν. Ούτε οι πιο αισιόδοξοι νεοδημοκράτες δεν περίμεναν μια τόσο ευρεία διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και οι πιο απαισιόδοξοι Συριζαίοι δεν περίμεναν ότι θα κινδύνευαν μέσα σε ένα μήνα και δύο εκλογικές διαδικασίες, μην είναι πια αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου προσωπικά αποδίδω τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχε ουσιαστικό αντίπαλο το γνωρίζαμε όλοι όσοι παρακολουθούμε την πολιτική ζωή της χώρας κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο μόνος του αντίπαλος ήταν ο κακός του εαυτός και τα λάθη των στελεχών του. Φαίνεται ότι δεν κόστισαν όμως πολύ καθώς το έργο που έκανε επιβραβεύτηκε με το παραπάνω. Κι αυτό είναι κάτι που δεν εκτίμησε καθόλου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έδωσε καμία σημασία στη σωστή αντιπολίτευση και στον ουσιαστικό έλεγχο μιας κυβέρνησης, αλλά αρκέστηκε σε πια αντιπολίτευση πολακισμού, με fake news (ψεύτικων ειδήσεων), με συνθηματολογία και social media tags (επισημάνσεις κοινωνικών δικτύων) τύπου #ΜητσοτάκηΓαμ****. Ο κόσμος επέλεξε όμως τη σοβαρότητα και την ασφάλεια ακόμη κι αν αυτή του στοιχίζει κάτι παραπάνω. Ο Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη αρκετές από τις φορές που έπρεπε, όχι όλες, και εφάρμοσε πολιτικές που είχαν άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο. Σε έναν κόσμο – εκλογικό σώμα που φοβάται, με όσα πέρασε μέσα σε μια τετραετία, να δοκιμάσει ή να πειραματιστεί.

Όσον αφορά το νομό μας τα 2/3 των προσώπων που επιλέχθηκαν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, είναι νέοι, άνθρωποι δηλαδή που πρώτη φορά θα περάσουν το κατώφλι της βουλής κι αυτό, αν μη τι άλλο είναι κάτι ελπιδοφόρο για έναν νομό που χρειάζεται αλλαγές παρόλο που το εκλογικό του σώμα έχει συμβιβαστεί χρόνια με την μετριότητα. Αποφύγαμε κακοτοπιές μη επιλέγοντας υποψήφιους που πιστεύουν πως η αναβάθμιση του τμήματος σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης περνάει από τα καρναβάλια. Και τέλος κινηθήκαμε σε βουλευτές του δημοκρατικού τόξου, γεγονός που αξίζει να σημειωθεί για την ωρίμανση του εκλογικού μας σώματος.

Πάμε για τις νέες εκλογές λοιπόν, με το πρόσφατα ψηφισμένο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα το οποίο λογικά θα αποκτήσει και αυτοδυναμία. Ευελπιστώντας σε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και σε κόμματα εντός βουλής που θα έχουν να προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο εναλλακτικές πολιτικές και όχι memes (καρικατούρες) και σε μια Ελλάδα που πραγματικά θα κοιτάξει το μέλλον και θα μπορούν οι πολίτες αυτής της χώρας να δουν τους εαυτούς τους ισάξιους με πολίτες άλλων χωρών, τους οποίους θαυμάζουν αλλά πολλές φορές δεν κάνουν τα δέοντα για να τους μοιάσουν. Καλή μας τύχη.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ εδώ

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

ΓΕΝΕΣΙΣ

Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην και εν συνεχεία το Κιλκίσιον, ίνα το θαύμα της Δημιουργίας […]

Δείτε ακόμα

Ούτε λόγος… γιά «ισοπαλία»!

Για όσους πιστεύουν, ότι το ανωτέρω φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι «τραβηγμένο» από κάποιο εκλογικό κέντρο, όπου πρόκειται να διενεργηθούν δημοτικές εκλογές, […]

Βασίλης Ρόκος: Η Κεντρική Μακεδονία αθωράκιστη στις προ των πυλών μεγάλες καταστροφές- Περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές στο συρτάρι της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης»

«Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος» διατυμπανίζει η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς όμως για το περιβάλλον και […]