Πολιτική

Θ.Βαφειάδης: «Μήπως είναι προσχηματική η εμπλοκή του δήμου στο χρέος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ζημιώνοντας τα ταμεία του κατά μερικά εκατομμύρια;»

“Βέλη” κατά της διοίκησης του δήμου γιά το θέμα του μεγάλου χρέους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) προς τη Δ.Ε.Η. σύμφωνα με φήμες αρχικώς που σήμερα ξεπερνάει τα 6.500.000 ευρώ “εξαπέλυσε” γιά δεύτερη φορά ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς Θόδωρος Βαφειάδης.

Αφορμή στάθηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η κατεπείγουσα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με βασικό θέμα τη ρύθμιση του αναφερόμενου χρέους.

Στην δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

“Στις 23.01.2023 με γραπτή μου ερώτηση προς τη δημοτική αρχή του δήμου Κιλκίς έθεσα το θέμα του μεγάλου χρέους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) προς τη Δ.Ε.Η. σύμφωνα με φήμες αρχικώς που σήμερα ξεπερνάει τα 6.500.000 ευρώ. Η δημοτική αρχή και αρκετοί συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας με αντιμετώπισαν με υπονοούμενα και υπομειδιάματα ότι δήθεν υπερέβαλα ή εμφάνιζα ανακριβή στοιχεία.

Αλλά ως εκ θαύματος στις 20.2.23 συγκαλείται κατεπείγουσα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με βασικό θέμα τη ρύθμιση του πιο πάνω αναφερόμενου χρέους που για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε επισήμως και ήρθε στο προσκήνιο, ενώ μέχρι την στιγμή που έκανα τη γραπτή ερώτηση κρατούνταν σε ασάφεια.

Στην συνεδρίαση αυτή υπήρξαν δύο εναλλακτικές προτάσεις από πλευράς Δ.Ε.Η. για τη ρύθμιση του χρέους εκ των οποίων η μία εμπλέκει και το δήμο Κιλκίς ως τριτεγγυητή για τη ρύθμιση για να ελαφρυνθεί η θέση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και αυτήν επέλεξε το διοικητικό συμβούλιο.

Εν συνεχεία η δημοτική αρχή με συνοπτικές διαδικασίες εισάγει στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 2.3.23 το θέμα να μπει ο δήμος Κιλκίς ως τριτεγγυητής για τη ρύθμιση του υπέρογκου χρέους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που αδυνατεί προφανώς ακόμη και να ρυθμίσει το χρέος της προς τη Δ.Ε.Η..

Και τα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται είναι τα εξής:

Αφού η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί στη βάση της ανταποδοτικότητας και δεν έχει ως στόχο το κέρδος που με απλά λόγια σημαίνει ότι ρυθμίζει τα τιμολόγιά της προς τους δημότες και γενικώς προς όλους τους χρήστες των αγαθών (ύδρευση-αποχέτευση) που παρέχει με βάση το κόστος της, γιατί προέκυψε τόσο μεγάλο χρέος μόνο προς τη Δ.Ε.Η. και δε γνωρίζουμε αν υπάρχουν χρέη και προς άλλους προμηθευτές, την στιγμή μάλιστα που όταν ανέλαβε αυτή η δημοτική αρχή το χρέος της προς τη Δ.Ε.Η. ήταν γύρω στις 700,000 ευρώ και ρυθμισμένο υπό πλήρη έλεγχο;

1. Ποια είνα η αιτία του ανεξέλεγκτου σημερινού χρέους;
Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος γι’ αυτό;
Μήπως υπάρχει εμφανής κακοδιαχείριση και δεν υπάρχει έλεγχος;

2. Κινδυνεύουν οι πολίτες να μείνουν χωρίς νερό, αν η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δε θα βρεθεί σε θέση να ρυθμίσει το χρέος της προς τη Δ.Ε.Η.; Τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση;

3. Τα επιχειρήματα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προς το δήμο για να μπει τριτεγγυητής είναι παιδαριώδη και προσβλητά προς πάσα Δημόσια Ελεγκτική Αρχή. Κατά το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ο δήμος Κιλκίς φέρεται να έχει προς αυτήν 3.000.000 ευρώ σε οφειλές της τελευταίας πενταετίας! Γιατί τα θυμήθηκαν τώρα και δεν τα εισέπρατταν εγκαίρως; Αν ισχύει αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος!

Μήπως είναι προσχηματικό για να εμπλακεί ο δήμος και να επωμισθεί το χρέος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ζημιώνοντας τα ταμεία του κατά μερικά εκατομμύρια;

Πώς θα βρεθούν δημοτικοί σύμβουλοι να υπεψηφίσουν μία τέτοια πρόταση ρισκάροντας πιθανούς καταλογισμούς σε βάρος τους χωρίς να έχουν επαρκή λεπτομερέστατη έκθεση για το πώς προέκυψε το χρέος;

Ας λάβουν υπόψη τους ότι αν δε βρεθούν τα αίτια σε ένα χρόνο τα ίδια θα συμβούν, εκτός και αν το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και συνεπώς η δημοτική αρχή «φορτώσουν» τα παθητικά της στους χρήστες ύδρευσης – αποχέτευσης.

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]