Πολιτισμός

Μελωδικά γιορτάστηκαν οι ΠεντεκαίΔεκα Μάρτυρες στο Κιλκίς

Ξεχωριστό «τόνο» και «χρώμα» προσέδωσε στην γιορτή των πολιούχων Κιλκίς Α. Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση της ημέρας, με τίτλο «Μία αγκαλιά τραγούδια για το Κιλκίς», στο πλαίσιο των θεσμικών που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην μνήμη αυτών.

Φρόντισαν να συμβεί αυτό την Πέμπτη 28.11.19, στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ο Κιλκισιώτης, επίσης διεθνώς αναγνωρισμένος, διευθυντής ορχήστρας ή μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, με την οκταμελή εκλεκτή «Κινητή Ορχήστρα» («Orchestra Mobile») δεξιοτεχνών, και η καταξιωμένη στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και μουσικός «πρεσβευτής» του νομού ανά το πανελλήνιον μικτή χορωδία του πολιτιστικού μουσικού συλλόγου (ΠΜΣ) Κιλκίς.

Ετσι, η πολυάριθμοι Κιλκισιώτες που βίωσαν αυτή την θαυμάσια μουσική εμπειρία, είχαν για άλλη μία φορά την τύχη να απολαύσουν το φυσικό φωνητικό χάρισμα, με το τεράστιο εύρος και πλάτος και το ξεχωριστό «μέταλλο» φωνής, σε συνδυασμό με το αυθεντικό ταλέντο, που επιτρέπει στην προικισμένη μονωδό Σόνια Θεοδωρίδου να ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο κάθε είδος άσματος, από αίρια όπερας μέχρι έντεχνο τραγούδι, από μουσικές δημιουργίες της Λατινικής Ευρώπης και Αμερικής μέχρι αντίστοιχες της ελληνικής μουσικής παράδοσης, από τζαζ, ροκ και άλλους ρυθμούς του παγκοσμίου «ρεπερτορίου» μέχρι όλο το φάσμα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Όχι απλώς να τραγουδεί, αλλά να ερμηνεύει με εκπληκτική προσαρμογή της φωνής σε κάθε είδος, πάντα με υποδειγματική τεχνική και πάντα κατά τρόπο, που… να ξεσηκώνει το ακροατήριο και να το καθιστά, με την μέθεξή του… μέρος της συνολικής παράστασης.

Ακλόνητο «στήριγμά» της τα στελέχη της «Κινητής Ορχήστρας», που καθένα στο όργανό του ήταν… από μόνο του μία ορχήστρα, συμβάλοντας και αυτά καθοριστικώς στην… «τέρψη» των αυτιών, και κατά προέκτασιν, της ψυχής των ακροατών.

Μία ορχήστρα υψηλών προδιαγραφών την οποία συγκροτούσαν οι Κατερίνα Λιάτα (πιάνο), Αλέξανδρος Χαλέψης (βιολί), Αλέξανδρος Χαραλάμπους (τσέλλο), Μιχάλης Σουρβίνος (κιθάρα, μαντολίνο), Ζαχαρίας Φώτης (κλαρινέτο), Βασίλης Μαντούδης (ακκορντεόν), Κώστας Σαρδέλης (κόντρα μπάσσο) και Δημ ήτρης Γαβαρδίνας (κρουστά).

Όμως, η Σόνια Θεοδωρίδου είχε όχι μόνον εξαιρετική μουσική υποστήριξη αλλά και φωνητική, και συγκεκριμένα χορωδιακή, με την χορωδία του ΠΜΣ Κιλκίς να ανταποκρίνεται στο έπαρκο στις απαιτήσεις της βραδιάς και στον συνοδευτικό υποβλητικό ρόλο της σε αρκετά τραγούδια, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο συγχρονισμό και την υψηλή ερμηνευτική απόδοση κάθε ομοιογενούς, καλά καταρτισμένου και πειθαρχημένου συγκροτήματος, χάρη και στο σπουδαίο έργο του μαέστρου Γιάννη Ζγούρα. Εν ολίγοις, ένα χορωδιακό συγκρότημα – σταθερή πολιτιστική αξία του Κιλκίς.

Ολο αυτό το σπουδαίο σύνολο, δηλαδή Σόνια Θεοδωρίδου, «Κινητή Ορχήστρα» και χορωδία Κιλκίς συνέθεσε μία «μαγική» ονειρική μουσική βραδιά, κάτι, όμως, για το οποίο υπήρχε η καίρια προϋπόθεση του τέλειου συντονισμού.

Στον ρόλο αυτό ανταποκρίθηκε σε… υπερθετικό βαθμό ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, ο Θοδωρής όλων όσων παρακολουθούν από την πολύ μικρή ηλικία του την πορεία καταξίωσής του, που με το όλο «στήσιμο» του προγράμματος, την στιβαρή διεύθυνσή του και το επικοινωνιακό χάρισμά του τόσο με όλες τις πλευρές της σκηνής όσο και με το ακροατήριο, απέσπασε το απολύτως επιθυμητό αποτέλεσμα και «έβαλε φαρδιά – πλατιά» και την δική του υπογραφή σ’ αυτήν την ξεχωριστή εορταστική βραδιά.

Μία βραδιά, που καταγράφεται στο ενεργητικό της νέας ηγεσίας του τομέα του πολιτισμού του δήμου Κιλκίς, ως έμπρακτη δέσμευση συχνής διοργάνωσης εκδηλώσεων τέτοιου επιπέδου.

Κατά μείζονα λόγο, όταν στους συντελεστές τους συγκαταλέγοντας προσωπικότητες με άμεση ή έμμεση σχέση με το Κιλκίς, όπως συνέβη με την συγκεκριμένη εκδήλωση, οι οποίες όχι μόνον έχουν ουσιαστική συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου αλλά και τον προβάλλουν σε ευρύτερο επίπεδο, πανελλήνιο και διεθνές.

Μεταφέροντας το θερμό χαιρετισμό του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη στην κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των πολιούχων και προστατών του Κιλκίς ΠεντεκαίΔεκα Μαρτύρων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού Θεμιστοκλής Κοσμίδης τόνισε ότι με την επιλογή της συναυλίας “Μια αγκαλιά τραγούδια για το Κιλκίς” ο δήμος αναγνωρίζει και αναδεικνύει τη συμβολή του τοπικού έμψυχου δυναμικού του στην πολιτιστική ανάταση.

Για το λόγο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θεόδωρο Ορφανίδη, έναν από τους πιο σημαντικούς μαέστρους στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, με δεκάδες πετυχημένες εμφανίσεις εντός και εκτός ελληνικών τειχών και στη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα