Θα φωνάζουμε ή θα συμμετέχουμε;

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Για να αλλάξουμε τα πράγματα που δεν μας αρέσουν και για εξυπηρέτηση αυτού του κειμένου θα χωρίσω σε δύο κατηγορίες, χωρίς η μία να αναιρεί την άλλη, τα όσα μπορούμε να κάνουμε. Είτε λοιπόν, μπορούμε να αντιδρούμε στις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε να συμμετέχουμε κατά τη διαδικασία λήψης αυτών.

Αν είστε από εκείνους που θέλουν να ικανοποιούν μόνο την επαναστατική τους πλευρά, συνεχίστε να παίρνετε τον εύκολο δρόμο, τον δρόμο δηλαδή. Πορείες, καταλήψεις και άλλες, κατά τη γνώμη του υποφαινόμενου παρωχημένες μορφές αντίδρασης που στο παρελθόν ήταν ο κανόνας και σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις δούλεψαν. Αν πάλι σας αρέσει να αναλαμβάνετε ευθύνες, ελάτε μαζί μου στις παρακάτω γραμμές αυτού του κειμένου, όπου θα μοιραστώ μαζί σας το τι έκανα εγώ για ένα θέμα που απασχολεί, και καλά κάνει, την κοινωνία μας. Μέσα από τις παρακάτω γραμμές θα σας δώσω ιδέες που ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες και φυσικά περιμένω και τις δικές σας ιδέες για το τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ώστε η φωνή μας να μεγαλώσει και να ακουστεί, χωρίς να χρειάζονται ντουντούκες.

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, κυρίως, αλλά όχι μόνο, λόγο της πανδημίας του κορωνοϊού, γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το θετικό, αν μπορεί να υπάρχει κάτι θετικό σε αυτή την υπόθεση, είναι πως τα θύματα μιλάνε περισσότερο στις αρμόδιες αρχές και τα περιστατικά γυναικοκτονιών αναδεικνύονται με μεγαλύτερο ζήλο αλλά και περισσότερο ξεκάθαρα από ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας. Φτάνει όμως αυτό;

Σίγουρα όχι. Είναι όμως μια πολύ καλή βάση για αρχή. Το να μην φοβούνται τα θύματα αλλά οι θύτες είναι μια καλή αρχή για να πάψουν να υπάρχουν οι δεύτεροι. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εμείς κι όλες αυτές οι υπέροχες σελίδες που φτιάχνουν τα πολύ εύστοχα γραφιστικά; Να συμμετέχουμε πιο ενεργά στη λήψη αποφάσεων και να ενημερώσουμε και όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, να κάνουν το ίδιο. Θα σας πω τι έκανα εγώ, λοιπόν.

Στις 13 Ιουλίου του 2021 αναρτήθηκε στο opengov.gr η δημόσια διαβούλευση για το πρώτο, στην ιστορία του Ελληνικού κράτους Εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων. Διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις άξονες οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

  • Άξονας Προτεραιότητας 1: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
  • Άξονας Προτεραιότητας 2: Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους
  • Άξονας Προτεραιότητας 3: Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας
  • Άξονας Προτεραιότητας 4: Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε τομεακές πολιτικές.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και ενώ έχει μεσολαβήσει και το πρώτο Σαββατοκύριακο όπου η διαβούλευση έχει ανοίξει τα σχόλια που έχουν γραφτεί είναι μηδέν. Ακόμη και να μη διαβάσετε ολόκληρη τη διαβούλευση, γράφοντας όλο και περισσότεροι, ακόμη και τα αυτονόητα θα μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας και να μεγαλώσουμε τη φωνή μας, πριν τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Έτσι μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε αυτό το Εθνικό σχέδιο κι όχι μόνο να αντιδράσουμε κατόπιν, σε ότι δεν μας αρέσει σε αυτό.

Σας προσκαλώ να αφήσετε στην άκρη το βιβλίο που διαβάζετε αυτόν τον καιρό και να κατεβάσετε τη δημόσια διαβούλευση. Είναι μόλις 99 σελίδες, πολύ λιγότερες από τις σελίδες των περισσότερων μυθιστορημάτων. Προσωπικά έκανα κι άλλο ένα βήμα, έστειλα μήνυμα στην επιτροπή ισότητας, που έχουμε την τύχη να έχουμε στο Δήμο μας, ώστε να αναδείξουν το θέμα. Αφιερώστε κι εσείς λίγο χρόνο και στείλτε μηνύματα στις σελίδες που ακολουθείτε ώστε να αναδείξουν κι εκείνες το θέμα κι έτσι να πάει στις αρχικές σελίδες πολλών περισσότερων ανθρώπων. Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες και να αποτελέσουμε μέρος της λύσης; Μονάχα βιαστείτε γιατί η διαβούλευση θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 13 Αυγούστου.

Χρήσιμα Αρχεία

Έντυπο του ΚΕΘΙ για τις γυναίκες που είναι θύματα βίας

Κάλεσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να χαρακτηριστεί η έμφυλη βία ως έγκλημα

 


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ παρακάτω.
Buy Me A Coffee

Περισσότερα

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΜΑΡΤΥΡΑΣ, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ – Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ο Βίος και το μαρτύριο του Αγίου Τρύφωνα Την 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά […]

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο. Τίτλος βιβλίου.

Εύχομαι να είστε γενναίοι

Πρόσφατα είδα ένα μικρό μήκους κινούμενο σχέδιο, το οποίο ήταν η οπτικοποίηση ενός πολύ μικρού μέρους του βιβλίου του Τσάρλι […]

Δείτε ακόμα

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]