Πολιτισμός

“Γέρμα” στο Κιλκίς από το θεατρικό εργαστήριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Γέρμα” θα ανεβάσει στο Κιλκίς το θεατρικό εργαστήριο “Θέσπις” του δήμου Νεάπολης -Συκεών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη και σκηνικά-ενδυμασίες Άννας-Μαρίας Αγγελίδου.

Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 10.11.19, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Κιλκίς (συνεδριακό κέντρο), στις 8 το βράδυ.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία της Τέχνης (25ης Μαρτίου 20) καθημερινά 4-8 το απόγευμα.

Τιμή εισιτήριου: 5 ευρώ

Το έργο
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο για το έργο αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

“… Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας στείρας γυναίκας που ζη σε μιάν αγροτική περιοχή στην Ανδαλουσία στις αρχές της δεκαετίας του 30. Στα ισπανικά, Γέρμα σημαίνει «στείρα». Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα τής γίνεται εμμονή και την οδηγεί εν τέλει σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα, στο οποίο την ωθούν τα ήθη και οι πεποιθήσεις της κοινωνίας της.

Το έργο τελικά ασκεί κριτική στις κοινωνικές αυτές νόρμες. Το βίαιο ξέσπασμα της Γέρμας, τυφλό και αυτοκαταστρεπτικό, εκφράζει τον πόθο για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις. Η «Γέρμα» ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος και την απόγνωση, αλλά και με το γάμο, τη ζήλια και τη φιλία. Στην πλοκή του έργου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και οι κοινωνικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.

Το έργο του Λόρκα είναι ένας ποιητικός ύμνος στη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας.

Γραμμένη το 1934, η «Γέρμα» αποτελεί ένα από τα τρία λυρικά έργα του Λόρκα, γνωστά και ως «Αγροτική τριλογία» (τα άλλα δύο είναι «Ο Ματωμένος Γάμος» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»), στα οποία ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα της υποταγής των γυναικών, στα πρότυπα και τις παραδόσεις των πατριαρχικών κοινωνιών, αποζητώντας την ελευθερία και την ισότητα”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα