Αρθρογραφία

Καλύτερα λιγότεροι νόμοι και περισσότερη παιδεία

paideia-nomos-ellada-maxitis-kilkisΠοινές ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών ανακοίνωσε, ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, ο υπουργός υποδομών και μεταφορών κ. Σπίρτζης. Επίσης θεσπίζεται μια σειρά παραβάσεων που αποτελούν «αντικοινωνική συμπεριφορά».

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο μέρος. Θα γίνεται προσαύξηση προστίμων ανάλογα με τα εισοδήματα του κάθε παραβάτη αφού πρώτα ελέγξουν τι έχει δηλώσει ο εν λόγω, στο «TaxisNet». Έτσι ο υπουργός οικονομικών πιστεύει ότι θα σταματήσει τη νοοτροπία του «έχω λεφτά άρα παρανομώ».

Με αυτά τα μέτρα δηλαδή θα μπορούν να παρανομούν με την ίδια ευκολία και οι λιγότερο οικονομικά ευκατάστατοι συμπολίτες μας. Οπότε το προνόμιο του «έχω λεφτά άρα παρανομώ και πληρώνω» θα το αποκτήσουν και όσοι δεν έχουν τόσα λεφτά! Ο ορισμός της «ισότητας».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα πιστεύω στην πορεία να έρθουν εισοδηματικά κριτήρια και σε άλλες παραβάσεις ή ακόμη και στα εγκλήματα! Διότι ο πλούσιος που θα έχει καλύτερο πιστόλι να μπορεί να σκοτώνει ανθρώπους και να πληρώνει το ίδιο με κάποιον φτωχότερο που δε θα διαθέτει τόσο ακριβό εξοπλισμό και άρα θα χρειαστεί παραπάνω προσπάθεια; Ξέρω τι σκέφτεστε, «Θανάση τα εκμηδένισες όλα». Ναι, αλλά δεν το ξεκίνησα εγώ!

Το πρόβλημα της παραπάνω νοοτροπίας που έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξη του, δεν θα αλλάξει με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων αλλά με την μόρφωση του λαού μας. Δείχνει έλλειψη παιδείας αυτή η νοοτροπία και όχι έλλειψη προστίμων. Αν εφαρμοζόταν ο νόμος κατά γράμμα και αν είχαμε οδηγική παιδεία δε θα μιλούσαμε για τέτοιες νοοτροπίες.

Για το δεύτερο μέρος έχουμε τις παραβάσεις που υποδηλώνουν «αντικοινωνική συμπεριφορά». Ποιες είναι αυτές; Το να σταθμεύουμε το αμάξι μας σε διάβαση αναπήρων ή το να πετάξουμε το τσιγάρο μας από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Συμφωνώ ότι είναι αντικοινωνική συμπεριφορά το να σταθμεύσουμε το αμάξι μας σε διάβαση αναπήρων, πράγμα που επίσης δείχνει έλλειψη παιδείας, και θα πρέπει να υπάρχουν πρόστιμα και να εφαρμόζεται ο νόμος. Αλλά το να πετάς το τσιγάρο από το αμάξι και να θεωρείσαι παραβάτης, αλλά να το πετάς καθώς περπατάς στο δρόμο και να μην τρέχει τίποτα είναι λίγο οξύμωρο. Αντικοινωνική συμπεριφορά είναι και στις δυο περιπτώσεις.

Άρα χρειάζεται πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ξεκινώντας και πάλι από την εκπαίδευση του κάθε ανθρώπου, στην κοινωνική συμπεριφορά. Ο «έχω λεφτά άρα παρανομώ» θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται αντικοινωνικά γιατί με τα ακριβότερα πρόστιμα δεν θα αλλάξει νοοτροπία.

Συμπερασματικά λοιπόν, το θέμα δεν είναι να κάνουμε τα πρόστιμα μεγαλύτερα τιμωρώντας τους απαίδευτους. Αυτό που πρέπει να γίνει πρωτίστως είναι να παρέχεται σωστή εκπαίδευση στους ανθρώπους ώστε να συμβιώνουμε ομαλά και δευτερευόντως να μην γίνεται επιλεκτική εφαρμογή των νόμων. Μπορούμε με λιγότερους νόμους και περισσότερη παιδεία να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα