Αρθρογραφία

Τα ίδια δεν φέρνουν τα διαφορετικά

προσπάθεια-κουράγιο-μαχητής

Φωτογραφία του @iniguez από το Unsplash

Είπαμε για απολογισμούς και σκέψεις που πρέπει να κάνουμε τώρα που έφυγε ο γέρος χρόνος και μας υποδέχτηκε ο νέος με τα δώρα. Ένας χρόνος που σίγουρα φεύγοντας, θα μας βρει αρκετά διαφορετικά αφού μόνο από την πολιτική ζωή της χώρας αν κρίνουμε και τις εκλογές που έρχονται, έχουμε να ζήσουμε πολλά. Αλλά έχουμε καιρό να μιλήσουμε για αυτά. Στις παρακάτω γραμμές θα ήθελα να αποτυπώσω μερικές σκέψεις μου, για τα διαφορετικά που θέλει ο καθένας από μας.

Και ερωτώ, με αυστηρό ύφος παρακαλώ, «Πως περιμένουμε να είναι μια διαφορετική καινούργια χρονιά αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα;» Σας δίνω λίγο χρόνο να το σκεφτείτε. Όχι  πείτε μου, είναι δυνατόν να περιμένουμε μια διαφορετική χρονιά κάνοντας τα ίδια; Μπορεί να  έρθει κάτι καινούργιο στη ζωή μας αν μένουμε σε όσα μας βολεύουν; Και γράφω μας βολεύουν  γιατί αν θέλουμε κάτι καινούργιο και κάνουμε τα ίδια, σημαίνει ότι βολευτήκαμε. Κι αν δεν ξεβολευτούμε, κι αν δεν δοκιμάσουμε, κι αν δεν πάρουμε τα ρίσκα μας, μικρά ή μεγάλα, αλλαγές δεν πρόκειται να δούμε! Κι αν είμαστε σε ηλικία  που «επιβάλλεται» να το κάνουμε τότε… ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ! ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΗΝ.

Ένιωσα τώρα λίγο σαν εκείνους που επαγγέλλονται σύμβουλοι ζωής. Ας ηρεμήσω κι ας συνεχίσω. Θέλω λοιπόν να σας πω κάτι που κάνω και εγώ. Βάζω  στόχους για καινούργια πράγματα, θέλω να γίνει κάτι  διαφορετικό, λέω θα αλλάξω «αυτό κι εκείνο» τη χρονιά που έρχεται, αλλά σε πολλούς απολογισμούς βλέπω ότι τα περισσότερα παραμένουν ίδια. Γιατί εγώ βολεύτηκα. Βρήκα τις δικαιολογίες που είπα στον  εαυτό μου για να είμαι εντάξει μαζί του το βράδυ που ξαπλώνουμε και συνέχισα. Λάθος και το μετανιώνω.

Καμιά φορά και το καταλαβαίνεις όταν περνούν τα χρόνια, αξίζει να χάσεις και μερικά πράγματα για να ανακαλύψεις άλλα καινούργια. Πράγματα και πτυχές για το χαρακτήρα και τον εαυτό σου που αγνοούσες. Που αράχνιαζαν, γιατί εσύ είχες βολευτεί στη γωνίτσα σου. Γιατί οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα δεν άφηναν χρόνο για τα όνειρα και τις αλλαγές. Οι συνήθειες περιφρουρούσαν τόσο καλά το μυαλό σου, που τίποτα καινούργιο δεν μπορούσε να περάσει από τον κλοιό τους. Άλλαξε τις συνήθειες σου και το πως βλέπεις τα πράγματα. Θα σου πω και έναν τρόπο για να μη μου πεις ότι εύκολα τα γράφω αλλά στην πράξη κολλάμε.

Προσπάθησε κάθε φορά που πας να κάνεις ή να σκεφτείς κάτι «από συνήθεια», να σταματήσεις και να συνειδητοποιήσεις γιατί το κάνεις, τι σου προσφέρει, είναι καλό ή κακό τελικά; Μήπως αν δεν το κάνεις ή το κάνεις κάπως διαφορετικά θα σου προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση; Γίνε περίεργος με τις συνήθειες σου και το  πως λαμβάνεις τις αποφάσεις για τα πράγματα που κάνεις και ίσως βρεις αλλού την ευχαρίστηση που σου έδιναν υποσυνείδητα. Και τότε θα αρχίσεις να βλέπεις το καινούργιο, να ξεβολεύεσαι, να αλλάζεις και να ανακαλύπτεις έναν άλλον εαυτό, πιο ολοκληρωμένο.

Περισσότερα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]

Δείτε ακόμα