Πολιτισμός

Ο συλλόγος Στενημαχιτών Κιλκίς “Αγίος Τρύφων” στο “Χριστουγενννιάτικο Χωριό”

Ο πολιτιστικός σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς «Ο Άγιος Τρύφων» συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Κιλκίς στο Χριστουγεννιάτικο χωριό στο νέο πάρκο “Κήπος”.

Παρουσιάστηκαν δύο παραδοσιακά εορταστικά έθιμα από την περιοχή της βόρειας Θράκης- Ανατολικής Ρωμυλίας, η γουρουνοχαρά και η σούρβα.

Το πρώτο, το έθιμο της γουρουνοχαράς, πραγματοποιούταν την περίοδο των Χριστουγέννων όπου οι οικογένειες έσφαζαν το γουρούνι, τα μέρη του οποίου χρησιμοποιούσαν τόσο ως φαγητό όσο και για ποικίλους άλλους τρόπους.

Το δεύτερο, η σούρβα, πραγματοποιούταν την περίοδο της Πρωτοχρονιάς από τα παιδιά τις οικογένειας. Παραμονή πρωτοχρονιάς τα παιδιά έπαιρναν και στόλιζαν κλαδιά από κρανιά με τα οποία την επομένη πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και μοιράζοντας ευχές στους οικοδεσπότες.

Επιπλέον, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης με τα χορευτικά τους τμήματα ο πολιτιστικός σύλλογος «Αρμονία» καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς.

Τέλος, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο αντιδήμαχρος πολιτισμού Θέμις Κοσμίδης, καθώς και πλήθος κόσμου τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα