Αρθρογραφία

Η «Σχεδία» της ελπίδας

sxedia-shedia-maxitisΓια μία καλύτερη ζωή μακριά από επαιτείες και ελεημοσύνες βάζουν πλώρη όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας, οι οποίοι είναι άστεγοι, άνεργοι ή κοινωνικώς αποκλεισμένοι, ξεκινώντας με την «σχεδία» τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Η μη κερδοσκοπική εταιρία «Διογένης» ξεκίνησε την έκδοση ενός περιοδικού δρόμου, όπως λέγεται με το όνομα «Σχεδία». Αυτό το περιοδικό μπορούν να το προμηθευτούν άποροι συνάνθρωποι μας και μέσα από τη πώληση του να βγάζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Στην αρχή δίνονται δέκα τεύχη του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στον άνθρωπο που θα τα πουλήσει. Μέσα από τη πώληση ενός τεύχους, το οποίο κοστίζει τρία ευρώ ο πωλητής του κερδίζει το 50% της αξίας του. Έπειτα μπορεί να προμηθευτεί και άλλα αντίτυπα αγοράζοντας τα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, με το εισόδημα που έχει δημιουργήσει. Κάθε φορά που πουλάει ένα αντίτυπο, ενάμισυ ευρώ πάει κατ’ ευθείαν στον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Το περιοδικό «Σχεδία» αποτελεί μέρος του διεθνούς δικτύου εφημερίδων δρόμου, το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες. Είναι μία πολύ ωραία κίνηση, διότι όχι μόνο εξασφαλίζει ένα εισόδημα σε ανθρώπους που δεν έχουν τίποτε, αλλά και γιατί το κάνει ξαναβάζοντας τους στη δουλειά. Δεν περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι φιλανθρωπίες και ελεημοσύνες αλλά με τη δική τους δουλειά βγάζουν χρήματα και γίνονται ξανά ενεργοί πολίτες.

Η Μ.Κ.Ο. «Διογένης» έχει, επίσης, ιδρύσει και την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων η οποία συμμετέχει και στο παγκόσμιο κύπελλο αστέγων. Σκοπός της είναι η επανένταξη στην κοινωνία, ανθρώπων που δεν είχαν πλέον κίνητρα για να συνεχίσουν να ζουν.

Άνθρωποι, που βρέθηκαν στο περιθώριο, είναι αυτοί που πωλούν την «σχεδία», ένα δημοσιογραφικό περιοδικό με κοινωνικό προσανατολισμό, αλλά με ύλη που αφορά στα πάντα. Μέσα από αυτό το περιοδικό δίνεται η δύναμη στους «πωλητές» του να ξεκινήσουν μια αξιοπρεπή ζωή και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Τους δίνεται το εισιτήριο για ένα ταξίδι σε μια καλύτερη ζωή. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε έναν άνθρωπο με το κόκκινο γιλέκο της «Σχεδίας» στον δρόμο πλησιάστε και προμηθευτείτε από αυτόν το τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Ενός περιοδικού που για αυτόν είναι μια βοήθεια στο κουπί της δικιάς του σχεδίας. Του δικού του ταξιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της «Σχεδίας»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα