Αγροτικά

Προσεγγίζει τα 500 ευρώ ο τόνος η τιμή σκληρού σίτου στην Ιταλία

Έχοντας κερδίσει 80 ευρώ ο τόνος σε βάθος 14 ημερών η αγορά της γεινοτικής χώρας, εδραιώνει πλέον τα 43 λεπτά το κιλό για την εγχώρια αγορά. Αυτός ο «νόμος» των 43 λεπτών στον παραγωγό ήδη εφαρμόζεται με την Δημητριακή Α.Ε να φημολογείται ότι φορτώνει με αυτές τις τιμές στον Θεσσαλικό κάμπο, ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο.

Παραγωγοί, δηλώνουν αμηχανία με την τροπή που έχει πάρει η αγορά, ενώ παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι από του χρόνου, αφού ήδη δέχονται οχλήσεις από μη αγρότες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων που έως σήμερα νοίκιαζαν, οι οποίοι είτε διεκδικούν μερίδιο από το ράλι των σιτηρών πιέζοντας για αύξηση των ενοικιαστηρίων, είτε προσβλέπουν στην ιδιοχρησία.

Ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους ροκανίζουν και οι σταθερές ανατιμήσεις στις εισροές, οι οποίες με τη σειρά τους αποδίδονται στο ράλι των τιμών πετρελαίου που υπερέβη τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς και στις δυσκολίες των μεταφορών, όπου τα ναύλα έχουν εκτοξευθεί ενώ καθημερινά τα καράβια αλλάζουν την πορεία τους αφού βρέθηκε μεγαλύτερος πλειοδότης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πλέον αρκετοί παραγωγοί προτίθενται να κλείσουν ποσότητες και να ρευστοποιήσουν την παραγωγή τους, αφού παράλληλα σε όποια οφέλη αποθήκευσης έρχεται να προστεθεί και το κόστος αποθήκευσης. Μάλιστα, όσοι είχαν δώσει με ανοιχτή τιμή από τα αλώνια, πλέον φιξάρουν σε τιμές 2 έως 3 λεπτά κάτω από αυτές που πληρώνει η αγορά.

Την περασμένη Δευτέρα τέλος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμό Χάλκης ξεκίνησε διαγωνισμό με τιμή βάσης τα 43 λεπτά το κιλό, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών έδωσε τιμή στα 44 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι που έχουν συλλέξει τα μέλη του συνεταιρισμού της Χάλκης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα