Κοινωνία

Ιερό καθήκον η συνένωση φορέων Κιζδερβενιωτών

Γράφει ο Πολυκράτης Πανιτσίδης

Η χρονιά του 2020 που σε λίγες ημέρες μας έρχεται, σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για εμάς τους Κιζδερβενιώτες. Τα εκατό χρόνια από το βίαιο ξεριζωμό των προγόνων μας από τις προγονικές τους εστίες, το χωριό τους το Κίζδερβεντ της Βιθυνίας. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1920.

Με την πάροδο των χρόνων μοιραία απομακρυνόμαστε από το χρονικό της τραγωδίας της φυλής μας, που οδήγησε τους προγόνους μας σε μια νέα πατρίδα να συνεχίσουν την ζωή τους αποδεκατισμένοι, πληγωμένοι και διασκορπισμένοι. Απομακρυνόμαστε ολοένα από τους προγόνους μας, τον πολιτισμό τους, την ιστορία τους.

Εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια τους σήμερα, είμαστε η τελευταία γενιά που ζήσαμε μαζί με τους ένδοξους προγόνους μας που τους ακούσαμε να μας διηγιούνται για την ζωή τους στο Κίζδερβεντ, τα ήθη και έθιμα τους, τα ιστορικά γεγονότα, την ηρωική έξοδό τους από το πολιορκημένο χωριό τους και τη νέα τους ζωή τα πρώτα δύσκολα χρόνια εδώ στην Ελλάδα τη νέα τους πατρίδα.

Με την σειρά μας εμείς σήμερα, ως χρέος ιερό, είναι να μεταφέρουμε όλα αυτά στα παιδιά μας. Στο τομέα αυτό της διατήρησης και διάδοσης της ιστορίας του Κίζδερβεντ αξιοσημείωτη είναι η σπουδαία δουλειά που γίνετε από τους συμπατριώτες μας στους πολιτιστικούς συλλόγους των Κιζδερβενιωτών αλλά και στους μικτούς συλλόγους στους οποίους δραστηριοποιούνται.

Αυτή η πολύτιμη παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε, μας καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους να την σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος με το πέρασμα του χρόνου οι επόμενες γενιές να χάσουν την επαφή με τις ρίζες τους. Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε την υποχρέωση στην νέα γενιά των Κιζδερβενιωτών να μεταλαμπαδεύσουμε όλα αυτά που γνωρίζουμε, να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την καταγωγή των προγόνων τους, να προχωρήσουν την έρευνα ακόμα παραπέρα και να διατηρήσουν την φλόγα του Κίζδερβεντ αναμμένη για πολλά ακόμη χρόνια.

Με τις σκέψεις αυτές καλό θα είναι, τώρα με αφορμή την επετειακή χρονιά του 2020 να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση και συσπείρωση των απανταχού Κιζδερβενιωτών.

Πιο συγκεκριμένα να δημιουργήσουμε δυναμικούς πυρήνες Κιζδερβενιωτών σε επίπεδο νομών όπου κατοικούν Κιζδερβενιώτες ιδρύοντας συλλόγους. Επιπλέον να δημιουργηθεί ένα ανώτερο όργανο (π.χ. μια πανελλήνια ομοσπονδία Κιζδερβενιωτών) το οποίο θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών συλλόγων, και την επίτευξη κοινών στόχων. Το διοικητικό συμβούλιο της θα συγκροτείται από εκλεγμένους εκπροσώπους των συλλόγων.

Αυτές οι σκέψεις έγιναν αντικείμενο πολλών συζητήσεων πριν και μετά το 10ο αντάμωμα των Κιζδερβενιωτών στο Ροδίτη της Ροδόπης τον περασμένο Σεπτέμβριο από μερίδα ενεργών συμπατριωτών μας στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος τους για το «τι μέλλει γενέσθαι» για το μέλλον της μίας και μοναδικής αυτής φυλής των Κιζδερβενιωτών.

Αξίζει να αναφέρουμε, τους συμπατριώτες μας στη Κομοτηνή που ήδη εργάζονται προς το σκοπό αυτό, να τους ευχηθούμε σύντομα η προσπάθεια τους να ευοδωθεί ιδρύοντας το σύλλογο Κιζδερβενιωτών νομού Ροδόπης.

Καλούμε λοιπόν όλους τους Κιζδερβενιώτες που διέπονται από τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες η πρόταση αυτή να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης και να υλοποιηθεί εντός της επετειακής χρονιάς του 2020.

Ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε να κάνουμε μια νέα αρχή και να μιλάμε για το Κίζδερβεντ και στο 22ο αιώνα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα