Αρθρογραφία

Ποιος έκανε καλύτερα τη δουλειά του;

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Θα ήθελα κι εγώ μέσα από αυτές τις γραμμές να τοποθετηθώ για το περιστατικό που συνέβη στη συνέντευξη τύπου των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ολλανδίας στη πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στη χώρα μας. Μια δημοσιογράφος και ένας πρωθυπουργός κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα γεγονός. Άραγε ποιος έκανε καλύτερα τη δουλειά του;

Αρχικά η δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ (Ingeborg Beugel) ήταν στη συνέντευξη τύπου για να την καλύψει δημοσιογραφικά και σαφώς να κάνει ερωτήσεις στους δύο πρωθυπουργούς. Τι έκανε; Όσοι είδατε το βίντεο με το περιστατικό κι όχι κάποιο απόσπασμα από δημοσιογραφικά site «κοπτοραπτούδων» θα παρατηρήσατε πως το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που της δόθηκε ο λόγος το χρησιμοποιήσει κάνοντας μια τοποθέτηση, στην οποία μάλιστα υπήρχαν κατηγορίες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι κατηγορίες ήταν και επί προσωπικού αλλά και για την πολιτική που ακολουθεί και η οποία είναι η επαναπροώθηση των μεταναστευτικών ροών πίσω στη Τουρκία (pushbacks). Κάτι ίσως που σας ξέφυγε είναι πως η συγκεκριμένη δημοσιογράφος, στην τοποθέτηση της δεν ανέφερε πουθενά το όνομα της γείτονος χώρας. Ηθελημένα ή άθελα της αυτό θα το αφήσω στη δική σας κρίση.

Από την αντίπερα όχθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα θέμα που είναι δύσκολο. Και για αυτόν και για τη χώρα του. Υπερασπίστηκε τον εαυτό του, όντας εκνευρισμένος αλλά και την πολιτική της χώρας του. Έμμεσα παραδέχτηκε πως στην Ελλάδα έχουμε ακόμη δρόμο για να φτάσουν οι δημοσιογράφοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και επίσης ανέφερε στην απάντηση του πως οι πρόσφυγες ή/και μετανάστες που προσπαθούν παράνομα να εισέλθουν στη χώρα μας το κάνουν από μια χώρα που υπάρχει ειρήνη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και σαφώς δείχνει ότι το πρόβλημα δεν δημιουργείται από εμάς αλλά από όσους εκμεταλλεύονται ανθρώπους.

Κι αναρωτιέμαι. Ποιος έκανε πιο σωστά τη δουλειά του; Μια δημοσιογράφος που ήθελε να τοποθετηθεί εκθέτοντας πολιτικές που ακολουθούνται από Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση ή ένας πρωθυπουργός που κλήθηκε να υπερασπιστεί αυτές τις πολιτικές αλλά και τους ανθρώπους της χώρας του; Η απάντηση ευτυχώς ήρθε γρήγορα, πριν καν προλάβω να δω τις αντιδράσεις και κατηγορίες των υπερασπιστών και των δύο πλευρών. Από τη μια εκείνοι οι «καλά του τα είπε», «είναι ψωνάρα ο Κυριάκος και τον εξέθεσε», «έτσι πονάει όταν λες την αλήθεια» και από την άλλη οι «ναι αλλά αυτή τα έχει με πρόσφυγα», «τι θέλει η γριά γεροντοκόρη με το γκομενάκι» κι όλα αυτά τα γραφικά και αποκρουστικά «επιχειρήματα».

Τη δουλειά του έκανε πιο σωστά ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Υπερασπιζόμενος την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας τις πολιτικές απολαμβάνουμε λίγο ή πολύ όλοι μας, τους Έλληνες πολίτες που έγιναν σύμβολο φιλοξενίας παγκόσμια για άλλη μια φορά περιθάλποντας τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας κυρίως αλλά και τα σύνορα μας, πράγμα που οφείλει κάθε κυβέρνηση να κάνει.

Ζω δίπλα σε πρόσφυγες που το κράτος με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βοήθεια Μ.Κ.Ο. τους παραχώρησε οικίες και βοηθήματα. Έχω βρεθεί να διδάσκω σε σχολείο όπου παιδιά προσφύγων μάθαιναν ελληνικά και όχι μόνο, δίπλα δίπλα με τα παιδιά που κατάγονται από εδώ. Είναι θεμιτό να ζητάμε καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους που βρέθηκαν χωρίς πατρίδα αλλά κανείς δεν μπορεί να μηδενίζει τον αγώνα ανθρώπων που αγκαλιάζουν άλλους ανθρώπους απλά και μόνο για να κάνει πολιτική. Κι όταν το κάνει μου προκαλεί εκνευρισμό και αηδία.

Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου. ( https://www.facebook.com/Chr.Papanikos )

 


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ παρακάτω.

Περισσότερα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]

Δείτε ακόμα