Πολιτισμός

Περισσότερο «φως» γιά τον λαμπρό αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Την υπόσχεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κιλκίς δια στόματος της διευθύντριας της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων Γεωργίας Στρατούλη ότι η Ευρωπός, ως αρχαιολογική ανασκαφή, «δεν έχει κλείσει» και ότι πρόκειται να ξεκινήσει και νέο ερευνητικό πρόγραμμα μετά από δύο μήνες ούτως ώστε να βρούμε και «άλλα πράγματα», άκουσαν με περισσή ικανοποίηση όσοι έδωσαν το «παρών» την Κυριακή 10.11.19 στα επίσημα εγκαίνια του νεοσύστατου κέντρου ενημέρωσης της αρχαίας Ευρωπού, το οποίο λειτουργεί στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο πλησίον της σημερινής κωμόπολης του Ευρώπου.

Μία εξέλιξη εξαιρετικώς σημαντική για την εν λόγω περιοχή του συνδιοργανωτή των εγκαινίων δήμου Παιονίας αλλά και για όλη την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, καθώς ο εκεί αρχαιολογικός χώρος είναι από τους πλέον σημαντικούς για την περιοχή μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την τουριστική αναβάθμισή της.

Αρκεί, βεβαίως, να μην επαναληφθούν, όπως συνέβη εσχάτως «φαινόμενα εγκατάλειψης του χώρου», όπως επεσήμανε ο εκ των οικοδεσποτών της εκδήλωσης δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του, εξαγγέλοντας παράλληλα τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής να συνδράμει στην κατεύθυνση περαιτέρω αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και ευρύτερα με την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, να εγκριθεί εκτός των άλλων, η μελέτη και κατασκευή ενός αγάλματος του στρατηγού Σελεύκου Α Νικάτορος ενός από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή της δυναστείας των Σελευκιδών, που βασίλευσε στο ασιατικό τμήμα της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος γεννήθηκε στην αρχαία Ευρωπό το 358 ή 353 π.Χ. και δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 281 π.Χ. στην περιοχή της Θράκης.

Παράλληλα έθεσε ως στόχο της δημοτικής αρχής την ολοκλήρωση του παρακειμένου του αρχαιολογικού χώρου ημιτελούς συνεδριακού κέντρου.

Στο κέντρο ενημέρωσης προβλήθηκε γιά πρώτη φορά ένα ιστορικό ντοκυμανταίρ «Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ: Από τον Εύρωπο στην ελληνιστική οικουμένη», παραγωγής της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς σε συνεργασία με την κινηματογραφική εταιρία «Μacine Motion Pictures Productions» και την επιστημονική επιμέλεια του Παναγιώτη Ιωσήφ, καθηγητή αρχαίας και μεσαιωνικής νομισματικής του πανεπιστημίου Ραντμπάουντ Ολλανδίας.

Στην τελετή εγκαινίων του κέντρου ενημέρωσης της αρχαίας Ευρωπού παρευρέθη πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του στρατού οι οποίοι ξεναγήθηκαν από την κ. Στρατούλη στο κέντρο ενημέρωσης και στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Κιλκίς σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]