Πολιτική

«Επί ποδός πολέμου» οι παραγωγοί ενάντια σε ασφαλιστικό-φορολογικό

Επί «ποδός πολέμου» και οι παραγωγοί του νομού μας, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, που προτίθεται να φέρει προς ψήφισιν στην Βουλή η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ήδη από χθες το πρωί, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ομάδα αγροτών έχει παρατάξει τους γεωργικούς ελκυστήρες της στην είσοδο-έξοδο της πόλη του Κιλκίς από και προς Θεσσαλονίκη, ως συμβολική διαμαρτυρία γιά τις κυβερνητικές προθέσεις.

Κάτι το οποίο επί της ουσίας συμβαίνει σε πάρα πολλά σημεία της περιφέρειας της χώρας μας και εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από την περασμένη Πέμπτη στην συνάντηση του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου των αγροτών στην Θεσσαλονίκη, και οι οποίες ουσιαστικώς επικυρώθηκαν στην συνεδρίαση του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Κιλκίς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και του διοικητικού συμβουλίου του αγροτικού συνεταιρισμού Παιονίας το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας είναι ενταγμένες και οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασισθεί γιά αύριο Τετάρτη, και που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε τοπικό επίπεδο προδιαγράφονται γιά τον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων με την συμμετοχή αγροτών από όλο τον νομό, καθώς είναι σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις με τους αγρότες της περιοχής του δήμου Παιονίας.

Αν και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον «Μ» ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Κιλκίς Γεώργιος Λασκάκης τα πάντα θα κριθούν από την αγωνιστική διάθεση των παραγωγών και την μαζικότητα της συμμετοχής των στοις κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εντάσσεται και ένα μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 28 του μηνός στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Αγκρότικα» που θα πραγματοποιηθούν παρουσία του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Πέραν των επικαίρων θεμάτων, ασφαλιστικού και φορολογικού, οι προτεινόμενες αλλαγές επί των οποίων θα επιβαρύνουν καταλυτικά τα οικονομικά δεδομένα των παραγωγών, ιδιαιτέρως μετά από μία τριετία, οι κινητοποιήσεις των παραγωγών αφορούν και σε μία σειρά άλλων προβλημάτων, που συνδέονται με τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών.

Πιό συγκεκριμένα, τέτοια θέματα είναι:

1) Επιστροφή του φόρου πετρελαίου που κρατείται παράτυπα εδώ και τρία χρόνια και θέσπιση της κάρτας πετρελαίου.

2) Πληρωμή του πρασινίσματος με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

3) Αποπληρωμή εξισωτικής και τευτλοπαραγών.

4) Πληρωμή του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης βαμβακιού – συνδεδεμένη ενίσχυση.

5) Αποπληρωμή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων . Βιολογικά – Βιολογική κτηνοτροφία – απονιτροποίηση – σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών.

6) Πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων στα νέα προϊόντα (όσπρια, ψυχανθή, βιομηχανική τομάτα κτλ.)

7) Κατάργηση φορολογίας στο κρασί.

8) Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.

9) Αναγνώριση προσωπικής /οικογενειακής εργασίας στον υπολογισμό του αφορολόγητου.

10) Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και άμεση πληρωμή των ζημιών του 2015.

11) Έργα υποδομής αποθήκευσης και εξοικονόμησης νερού για άρδευση.

12) Ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ για τους αγρότες και διακανονισμός ανάλογος με το οικιακό.

Όπως δήλωσαν στον «Μ» μεταξύ άλλων, οι Γεώργιος Λασκάκης, Αλέκος Σημαιοφορίδη, ο αντιπρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού και Παναγιώτης Μπαδάκης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Παιονίας, αναφερόμενοι κυρίως στα ζητήματα της ασφάλισης και φορολόγησης των αγροτών, οι επικείμενες αλλαγές ξεπερνούν κατά πολύ την λογική συμμετοχής των αγροτών και κτηνοτρόφων στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και της ισότιμης συμμετοχής των στα φορολογικά έσοδα και ουσιαστικώς απειλούν την βιωσιμότητά τους εάν εφαρμοστούν με βάση τα όσα είναι έως τώρα γνωστά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα