Αρθρογραφία

Να «γκρεμίσουμε» τις «παράγκες»!

Μετά το όσα έγιναν στο τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ – Ντόρτμουντ, στο πλαίσιο του «Γιουρόπα Ληγκ», καθώς και την απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο οπαδού του Παναιτωλικού από την ίδια την ομάδα ως τιμωρία για την ρίψη αντικειμένων στο γήπεδο, μου ήρθαν πάλι σκέψεις στο γιατί στην Ελλάδα είμαστε οπαδοί, και όχι φίλαθλοι.

Γιά να μην είμαι απόλυτος, αναρωτήθηκα γιατί στα ελληνικά γήπεδα η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάνε είναι οπαδοί, και όχι φίλαθλοι. Και διαχωρίζω τις δυο έννοιες στο ότι ο οπαδός φέρεται βιαίως και απερίσκεπτα ακόμη και στην δική του ομάδα ενώ ο φίλαθλος αγαπά το άθλημα και θέλει να βλέπει καλό ποδόσφαιρο, στην προκειμένη περίπτωση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ομάδας που υποστηρίζει.

Σίγουρα απάντηση στην απορία, είναι η έλλειψη παιδείας. Δεκτό. Και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε, από τα σχολειά και το μάθημα της γυμναστικής, όπου το «πάρτε μια μπάλλα να παίξετε» πρέπει να γίνει ελάτε να μιλήσουμε για τα ιδεώδη του αθλητισμού. Ελάτε να δούμε πώς φέρονται οι οπαδοί αλλά και πώς οι παίκτες πρέπει να σέβονται τους αντιπάλους τους.

Μήπως όμως θα πρέπει να λάβουν και οι υπόλοιπες ομάδες σοβαρά υπ’ όψιν το παράδειγμα του Παναιτωλικού; Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των συνδέσμων τους και να τους υπενθυμίσουν τον λόγο ύπαρξης τους; Μήπως θα έπρεπε να βλέπουν τους οπαδούς ως φιλάθλους και όχι μόνο ως ανθρώπους που φέρνουν λεφτά και κόσμο στην ομάδα; Μήπως οι έλεγχοι και η είσοδος στα γήπεδα θα έπρεπε να γίνονται με αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις; Όλα αυτά σίγουρα θα βοηθήσουν στην απομόνωση των μπαχαλάκηδων οπαδών. Θυμάστε, όσοι έχετε ασχοληθεί λίγο, πώς ήταν το ποδόσφαιρο στην Αγγλία πριν αναλάβει η Θάτσερ. Όσοι δεν θυμάστε, ανατρέξτε και συγκρίνεται την τότε κατάσταση με την τωρινή εικόνα των γηπέδων της «Πρέμιερ Ληγκ» (ή Σιπ) και όχι μόνο. Διότι, οι Άγγλοι σέβονται πλέον το άθλημα και το βλέπουν ως γιορτή. Για αυτό έχουν αγωνιστικές μέσα στα Χριστούγεννα για παράδειγμα.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει και εμείς να σταματήσουμε να βλέπουμε το γήπεδο ως τη Κυριακάτικη εκτόνωση μας. Δεν είναι χώρος, για να πάμε να βρίσουμε τις οικογένειες των άλλων κάνοντας έτσι μικρά παιδιά και γονείς να απομακρύνονται από τα γήπεδα. Πάμε να υποστηρίξουμε την δική μας ομάδα, και όχι να καταστρέψουμε την αντίπαλη ομάδα. Σκεφτείτε το και αλλιώς: Αν συμπεριφερθούμε ως φίλαθλοι, ίσως βοηθήσουμε να καθαρίσει και το ποδόσφαιρο, «γκρεμίζοντας» όλες τις παράγκες που υπάρχουν τοποθετημένες στα χορτάρια των γηπέδων μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα