Πολιτισμός

Το Κουρμπάνι αναβιώνει από τους Στενημαχίτες και την ενορία Αγ.Δημητρίου

Ο σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του Κουρμπανιού κατά την εορτή του Αγίου Τρύφωνος.
«…Τον Άγιο Τρύφωνα, όπως είναι γνωστόν, τον τιμούσαν πολύ στην Στενήμαχο, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια, και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση, ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των αμπελουργών και των κηπευτικών.
Μεγάλο πανηγύρι γινόταν με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. στην εορτή του Αγίου προς τιμή του. Ακόμη, όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.
Στην πόλη μας, και ιδιαιτέρως στην ενορία Αγίου Δημητρίου, μεταφέρθηκε η ευλάβεια αυτή προς τον Άγιο Τρύφωνα από τους πρόσφυγες που ήλθαν εδώ από την Στενήμαχο. Γι΄αυτό και κάθε χρόνο, στην εορτή του, γιορτάζουν οι Στενημαχίτες, αλλά και η ενορία, την μνήμη του, παρ’ όλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται αμπέλια.
Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τελείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και θα αρχίσει από την παραμονή με το άναμμα των καζανιών του κουρμπανιού όπου θα ετοιμαστεί για να προσφερθεί σε όλους όσους θα συμμετέχουν στο Πανηγύρι…».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Σ ά β β α τ ο 1.2.14
4:30 μ.μ. Αγιασμός και άναμμα των καζανιών του Κουρμπανιού.
5:00 μ.μ. Πανηγυρικός εσπερινός
6:30 μ.μ. Ανακάτεμα των καζανιών – κέρασμα κρασί και τσίπουρο.
Κ υ ρ ι α κ ή 2.2.14
7:15 π.μ. Πανηγυρικός όρθρος και θεία λειτουργία
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας θα μοιρασθούν το Κουρμπάνι και
τα σταφύλια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας