Αρθρογραφία

Η ήττα του του απλού παραλογισμού

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 ήταν θυμάμαι όταν είχαν κριθεί όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι, εκείνες όπου η Ελλάδα σε επίπεδο περιφερειών είχε βαφτεί γαλάζια. Τότε ήταν που τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έβγαιναν με περίσσιο θάρρος και η ερμηνεία που έδιναν στο αποτελέσματα αυτό, ήταν η  ήττα της απλής αναλογικής.

Η απλή αναλογική ήταν το σύστημα εκλογής που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει και εφαρμόστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Σύστημα το οποίο άλλαξε η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση λίγα χρόνια αργότερα και εφαρμόστηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου. Έχοντας πλέον χάσει κάποιες από τις περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αναρωτιέμαι άραγε αν έχασε και το δικό της εκλογικό σύστημα ή απλά αν νίκησε η απλή λογική.

Θέλοντας να επισημάνω πως είμαι υπέρ της απλής αναλογικής και μάλιστα όταν άλλαξε ο νόμος παραιτήθηκα από κομματικά όργανα, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως η προσπάθεια διοίκησης ενός δήμου με τα δεδομένα της Ελλάδας του 202Χ και της νοοτροπίας που έχουμε σαν πολίτες πρωτίστως και σαν πολιτικοί έπειτα αλλά και με το γεγονός πως ο κόσμος ξεχνάει τόσο εύκολα όσο κρίνει, η δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ζέρβας κ.α. θα ήταν δικαιολογημένη. Θα έπρεπε όλοι και σίγουρα πρώτα οι αιρετοί να αποζητούν την απλή αναλογική της συζήτησης, της μεγαλύτερης εκπροσώπησης και της πολυφωνίας.

Το εκλογικό σύστημα άλλαξε και η Νέα Δημοκρατία έχασε το αφήγημα του τότε. Δεν μπορούμε να μιλάμε προφανώς για πολιτική ήττα, όταν έχει κερδίσει τις οχτώ περιφέρειες αλλά και δεν μπορούμε να λέμε ότι ένα εκλογικό σύστημα απέτυχε επειδή εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια στο ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση – παρένθεση.

Επίσης θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα χρίσματα δεν βοηθούν και πολύ, ούτε αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκλεγεί κάποιος, τουναντίον μάλιστα, κάτι βέβαια που τα τελευταία χρόνια όντως ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας έχει αφήσει πίσω ευτυχώς.

Η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή και όσο πιο ενεργοί πολίτες είμαστε, όσο περισσότερη πολυφωνία υπάρχει στα όργανα διακυβέρνησης και όσο μεγαλύτερη είναι η εκπροσώπηση μας, τόσο πιο εφικτό θα είναι το κοινό καλό. Δυστυχώς η αποχή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το πιο λυπηρό γεγονός από όλα, δεδομένο που όλοι θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν για το μέλλον και την ασφάλεια του πολιτεύματος μας.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ εδώ

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Η έρευνα ιστορικών αρχείων που αφορούν τον τόπο μας ήταν πάντοτε στα άμεσα ενδιαφέροντα μου, παρόλο που η αναζήτηση ψηγμάτων […]

Δείτε ακόμα