Αρθρογραφία

Για την μπούκλα

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο χώρο του θεάτρου «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης. Γράφω «την τύχη που αρχικά ήταν χαρά» καθώς δεν ήξερα ότι πηγαίνοντας να παρακολουθήσω έναν κωμικό μονόλογο, όπως πίστευα, θα βίωνα την εμπειρία που θα σας περιγράψω παρακάτω, προσπαθώντας να την αποτυπώσω χωρίς υπερβολές και σπόιλερ.

Πριν περιγράψω το βίωμα μου, θέλω να επισημάνω πως ούτε κριτικός θεάτρου είμαι, ούτε έμπειρο μάτι που θα σας εξηγήσει τεχνικές και θα αξιολογήσει ταλέντα. Θα περιγράψω τα συναισθήματα μου όπως τα βίωσα και μπορώ να τα αποτυπώσω, λίγες μέρες μετά από την προβολή της παράστασης. Αρχικά και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο σπόιλερ, η Νεφέλη δεν κάνει έναν κωμικό μονόλογο αλλά μια κατάθεση ψυχής. Και δεν εννοώ πως η παράσταση είναι η αυτοβιογραφία της, που θα μπορούσε να ήταν το κεφάλαιο «Νεφέλη και ανδρικός εγκέφαλος», όπου εγκέφαλος βάλτε εσείς το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα. Αλλά δεν είναι.

Είναι όντως κωμωδία, δηλαδή θα γελάσεις. Αλλά όσο εσύ γελάς η Νεφέλη σου προσφέρει ωμό κρέας. Ναι ότι καταλάβατε. Ξερνάει όσα η κοινωνία μας θεωρεί δεδομένα όλα αυτά τα χρόνια της πατριαρχίας, όλα όσα έκαναν και δυστυχώς κάνουν ανθρώπους, κατά βάση γυναίκες, να υποφέρουν γιατί πολύ απλά έτσι νοείται το φυσιολογικό. Αλλά δεν είναι μόνο γέλιο. Σε κάποια σημεία θα αισθανθείς άβολα.

Άβολα όχι τόσο από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, που αν είσαι μη μου άπτου και κοκοσανελ θα διαπεράσει την πολιτική ορθότητα σου, αλλά κυρίως γιατί θα ακούσεις πράγματα που σου έχουν συμβεί αλλά ποτέ δεν συζήτησες, δεν ανέφερες, δεν μπόρεσες ίσως να αντιμετωπίσεις τόσο ανοιχτά. Το να συνειδητοποιείς ποσό δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα εν έτη 2023, δεν φαίνεται μόνο από τις γυναικοκτονίες αλλά και από το ποσό σφιχτά κρατάς τα κλειδιά σου στο χέρι όταν γυρνάς στο σπίτι μόνη σου. Το να παραδέχεσαι ότι αντιμετωπίζεις κάποια θέματα, δυστυχώς ακόμη θεωρείται αδυναμία γιατί «έλα μωρέ όλοι μας έχουμε περάσει δύσκολα». Το να μιλάς για αυτά δημόσια, να τα βγάζεις από μέσα σου και να περπατάς πάνω τους σαν αναστενάρης και να μην μπορεί κανένα κόμπλεξ να σε ακουμπήσει θέλει, συγγνώμη για τη φράση μου, κάκαλα.

Και η Νεφέλη τα έχει. Όντας κοντά στα 25, έχοντας γράψει έναν νομικό οδηγό για αρχάριους, το «Ποσό δίκαιο έχεις», όντας μια από τις πιο επιτυχημένες ποντκαστερς της Ελλάδας και αλλά πολλά που καταπιάνεται στο διαδίκτυο, έχει τόσο μεγάλη επιρροή που ίσως να φτάνει σε σημείο συνδρόμου του καλού παιδιού. Να θέλει δηλαδή να μας δώσει τόσα πολλά ώστε να την αγαπάμε για πάντα. Σταματάω εδώ γιατί είπα θα είμαι εγκρατής και εύχομαι να έχετε τη τύχη να καταφέρετε να βρεθείτε σε μια παράσταση της.

Μπορείτε να βρείτε τη Νεφέλη εδώ ➡️linktr.ee/nefelimeg

 

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ εδώ

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Η έρευνα ιστορικών αρχείων που αφορούν τον τόπο μας ήταν πάντοτε στα άμεσα ενδιαφέροντα μου, παρόλο που η αναζήτηση ψηγμάτων […]

Δείτε ακόμα