Πολιτική

Τέρρενς Κουίκ: «Ανοικτό» το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών

«Ανοικτό» παραμένει γιά την κυβέρνηση το ζήτημα, που αφορά στην φορολόγηση των αγροτών.

Αυτό δήλωσε κατά την συνάντηση, που είχε με αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη του νομού μας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με συντονιστικές αρμοδιότητες Τέρρενς Κουίκ, το μεσημέρι της Παρασκευής 23.10.15 στο διοικητήριο.

Μία συνάντηση που προέκυψε με πρωτοβουλία του υπουργού και συνδυάσθηκε με την παρουσία του στις εκδηλώσεις γιά τον εορτασμό εκατό τριών ετών από την απελευθέρωση της Γουμένισσας ως εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Οπως τόνισε ο κ. Κουίκ, αναφερόμενος στο πραγματικά «καυτό» θέμα της φορολόγησης των αγροτών, κυρίαρχη αιτία των πρόσφατων κινητοποιήσεων στο Κιλκίς, το ζήτημα παραμένει «ανοικτό» καθώς δίδεται μία «μάχη» με τους «θεσμούς» προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, ώστε να αμβλυνθούν οι δυσάρεστες συνέπειες, από τις επικείμενες ρυθμίσεις.

«Αιχμή του δόρατος», σε αυτήν την διαπραγμάτευση είναι από ελληνικής πλευράς η κλιμακοτή φορολόγηση, οι αλλαγές στον καθορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη, η ένταξη στα αγροτικά έξοδα ποσών, που θα μειώσουν δραστικά τα φορολογητέα εισοδήματα και η κατάργηση των τριγωνικών συναλλαγών στον τομέα των αγροτικών εφοδίων, όπως μετ’ επιτάσεως τόνισε, με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής γιά τους Ελληνες παραγωγούς.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στα προβλήματα με τις καθυστερήσεις διαφόρων πληρωμών προς τους αγροτοκτηνοτρόφους τους τελευταίους μήνες, τα απέδωσε στα προβλήματα κυρίως των κρατικών διαθεσίμων, την εποχή πριν την υπογραφή του τρίτου «μνημονίου» λόγω των προτεραιοτήτων που είχαν τεθεί, επισημαίνοντας, ότι σε ένα βαθμό συνεχίζονται και στην παρούσα φάση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Από πλευράς των αγροτοκτηνοτρόφων συνδικαλιστών του νομού μας Γεωργίου Λασκάκη, Αλέξανδρου Σημαιοφόριδη, Χρήστου Σολομωνίδη και Στυλιανού Ορφανίδη τέθησαν προς τον υπουργό πλην των θεμάτων φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών, και τρία βασικά θέματα, που τους αφορούν και γιά τα οποία υπήρξε ρητή δέσμευση από πλευράς του υπουργού να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην κορυφή της «πυραμίδας» ετέθη το ζήτημα της «άμεσης» προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης της καταβολής των επιδοτήσεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα να καλλιεργήσουν και φέτος, η καταβολή των επιδοτήσεων γιά τις βιολογικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα υλοποίησης σχεδίων βελτίωσης που λήγει τώρα καθώς αρκετά από αυτά είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Μία συνάντηση, που ελπίζουμε να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο όπως τόνισαν όλα τα μέρη της συνάντησης που διεξήχθη με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη και παραγωγού Ανδρέα Βεργίδη και του περιφερειακού συμβούλου Παύλου Θωμαϊδη, μιάς και όπως τονίσθηκε απο μέρους των παραγωγών υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης, γιά μια σειρά από λίγους στα πρόσωπα που ηγούνται του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα