Κοινωνία

“Έφυγε” ο θεματοφύλακας της ιστορικής παράδοσης της Αξιούπολης Κ.Μανασσής

Σε «βαρύτατο» πένθος «βύθισε την κοινωνία της Αξιούπολης, ενώ προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην ευρύτερη κοινή γνώμη του νομού, ιδίως στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού η πρόωρη απώλεια του συνταξιούχου σιδηροδρομικού υπαλλήλου Κώστα Μανασή, που «αναδιπλώθηκε» στα ουράνια δώματα ύστερα από πολυετή άνιση «μάχη» με την επάρατο νόσο.

Ο εξαιρετικός αγαπητός σε όλους Κώστας, «η χαρά του Θεού», όπως τον αποκαλούσαν όλοι όσοι συνδέονταν με στενές σχέσεις μαζί του «ανεχώρησε» για το «δίχως γυρισμό ταξίδι» τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 8.12.19, έχοντας αφήσει την προσωική «σφραγίδα» του σε μία πολύπλευρή κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα.

Και τούτο, διότι, είτε ως απλό μέλος πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, είτε ως πρόεδρος, όπως στα στερνά του στον πολιτιστικό σύλλογο της ενορίας «της Παναγίας Αξιον Εστί» λειτούργησε και έζησε ως διαχρονικός και πιστός πρόσκοπος – πρόμαχος της Τέχνης του Πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και ως θεματοφύλακας της ιστορικής παράδοσης του τόπου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε πρωτοστατώντας στην συλλογή πλούσιου αρχειακού υλικού, κυρίως φωτογραφικού, από την ιστορική διαδρομή του γενέθλιου τόπου της Αξιούπολης, το οποίο έχει εκθέσει κατά καιρούς, και η παρακαταθήκη του θα συντροφεύει εσαεί την ανάμνηση του, καθώς υπάρχει και σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα με την επωνυμία «Αξιούπολη και ευρύτερη περιοχή της Παιονίας παλιές φωτογραφίες».

Ειδικότερα σε σχέση με τον αθλητισμό υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Αλέξανδρου Αξιούπολης, έχοντας διατελέσει σε όλα τα διοικητικά αξιώματά του, με έμφαση στα πιο «μάχιμα» (έφορος τμημάτων, γενικός αρχηγός).

Μέσω αυτών συνέβαλε στην ανάδειξη:

-Της πετοσφαιρικής ομάδας γυναικών, η οποία κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του ’90 υπήρξε σε απόλυτη κυριαρχία στην Κεντρική Μακεδονία και ανήλθε στην β’ εθνική κατηγορία, χάνοντας για έναν αγώνα την προαγωγή στην α1 και για ένα σετ την άνοδο στην α2!

-Της χειροσφαιρικής ομάδας ανδρών, που τα τελευταία εικοσιπέντε έτη συγκαταλέγεται στις αξιόλογες δυνάμεις του αθλήματος σε επίπεδο Βορείου Ελλάδος, με αισθητή παρουσία στις α2 και β’ εθνικές κατηγορίες.

-Της καλαθοσφαιρικής ομάδας ανδρών σε υπολογίσιμη δύναμη σε επίπεδο Κ. Μακεδονίας κατά την δεκαετία του ’90.

Σε σχέση με τον πολιτισμό, εκτός από την μνημονευθείσα στον πολιτιστικό σύλλογο – χορωδία «Αξιον Εστί» ο Κώστας Μανασής είχε ενεργό παρουσία και δράση:

-Στον ιστορικό σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών, στον οποίο δραστηριοποιήθηκε είτε με είτε χωρίς αξιώματα, στηρίζονται κάθε δημιουργική πρωτοβουλία και προσπάθεια, παράγοντας πολύ έργο με ελάχιστο μέχρι… καθόλου «θόρυβο».

-Στο θεατρικό εργαστήριο, ως ένα από τα ουσιαστικότερα στηρίγματά του τόσο ως πρωταγωνιστικό μέλος όσο και ως διοικητικό στέλεχος.

Κοντά σε όλα αυτά διακρινόταν για την άδολη αγάπη και το ανυστερόβουλο όσο και ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την γενέτειρά του και όλη την ευρύτερη περιοχή της, έχοντας αναχθεί σε μιαν από τις πλέον έγκυρες «πηγές» πληροφόρησης για ο,τιδήποτε σχετίζεται με αυτήν και την ζωή της σε όλους τους τομείς.

Με αυτήν την ιδιότητα υπήρξε στενός συνεργάτης του ράδιο – «Μαχητής» κατά τα πρώτα χρόνια της πανελλήνιας «Ανοιξης της ραδιοφωνίας», μεταφέροντας μέσω των ερτζιανών τα τεκταινόμενα στον τόπο του, ιδίως δε τα του αθλητισμού του μέσω της εκπομπής «Αθλητική Επικαιρότητα», αναχθείς και σε έναν από τους «προδρόμους» τοπικών ραδιοφωνικών (σήμερα και διαδικτυακών) ανταποκριτών.

Όλα αυτά συνθέτουν και στοιχειοθετούν μία προσωπικότητα από εκείνες, που η «απόσυρσή» τους από το επίγειο «προσκήνιο», μετά την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου τους, αφήνει τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό σε κάθε τοπική κοινωνία.

Προσωπικότητα, που ακόμη και αν αυτό το κενό κάποτε αναπληρώνεται, δεν χάνει ποτέ την θέση της στην κοινή συνείδηση της κάθε τοπικής κοινωνίας, καθώς η μορφή της μένει ανεξίτηλα χαραγμένη σ’ αυτήν.

Και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο η μνήμη του Κώστα Μανασή θα είναι αιωνία και στην κοινωνία της Αξιούπολης και στους χώρους εκείνους, σε επίπεδο νομού, στους οποίους έδρασε και άφησε το «αποτύπωμά» του.

Καλό Παράδεισο και καλή Ανάσταση αγαπημένε όλων και αξέχαστε φίλε Κώστα.

Συλλυπητήριο
Η διοίκηση, οι προπονητές, οι αθλητές κι όλος ο σύλλογός μας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια για την ξαφνική απώλεια του πατέρα του έφορου μας του τμήματος χειροσφαίρισης των παίδων Κώστα Μανασή, ενός παράγοντα εκ των ιδρυτικών στελεχών του συλλόγου με θέση στο πρώτο ιστορικό διοικητικό συμβούλιο.
Καλό Παράδεισο Κωστή.

Για τον ΑΣ «Αλέξανδρο» Αξιούπολης
Το διοικητικό συμβούλιο

Ανακοίνωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας
Κωστή Μανασή θα σε θυμόμαστε…
Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Πολύκαστρο και Ειδομένη, Θεατρικό Εργαστήρι Αξιούπολης, Μουσικός Σύλλογος Αξιούπολης «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» ήταν σταθμοί για την ζωή σου Κώστα Μανασή.
Χαιρόμαστε που συναντήσαμε στο διάβα μας έναν άνθρωπο δημιουργικό και παραγωγικό τής πραγματικής τέχνης, που είχες την ικανότητα να την εκφράζεις πάνω στο σανίδι, είτε μιας μικρής αίθουσας όπως του ΕΠΑΛ Αξιούπολης, είτε κάποιας μεγαλύτερης όπως εκείνης των Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Κόρινθο ή στην Ιεράπετρα.
Εκκλησιάζουσες, Βεγγέρα, Μάθημα Ανατομίας, Κατά φαντασία ασθενής, Το μεγάλο ταξίδι του μικρού πρίγκιπα, Το ξύπνημα, Η νύφη της Κούλουρης ήταν τα θεατρικά έργα στα οποία συμμετείχες ψυχή τε και σώματι, με ρόλους που απέδωσες εξαιρετικά έναν προς έναν.
Όσο δε για την ασθένεια του καρκίνου, δεν ήσουν απλά ένας αγωνιστής, αλλά συνειδητά τον αποδέχθηκες και ταυτόχρονα τον έθεσες στο περιθώριο, ζώντας ακόμα πιο έντονα την κάθε στιγμή, ώστε πράγματι να είσαι τελικά εσύ ο νικητής.
Ήσουν ο Αξιουπολίτης εκείνος που δέχθηκες να συμμετάσχεις στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας, αψηφώντας κάθε ταμπού και ως αντιπρόεδρος μάς εκπροσωπούσες στην κοινωνία της Παιονίας.
Μάς αποχαιρέτισες χωρίς να εγκαταλείψεις καθόλου τους προαναφερόμενους σταθμούς, αφού με μεράκι κατασκεύαζες μακέτες σιδηροδρόμων, τραγουδούσες χορωδιακά χορεύοντας συνάμα και παραδοσιακά, και φυσικά βοηθώντας στο έργο του συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας.
Όμως βιάστηκες να κλείσεις την αυλαία, δίχως να δώσεις την τελευταία σου παράσταση.

Κωστή Μανασή θα σε θυμόμαστε…

Περισσότερα
Δείτε ακόμα