Αρθρογραφία

Διάσημος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ταλαντούχος

talento-diasimotita

Πόσοι από εμάς, όταν ήμασταν μικρότεροι είχαμε στο δωμάτιο μας αφίσες των αγαπημένων μας μουσικών, ηθοποιών ή ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου; Νομίζω οι περισσότεροι. Όλοι είχαμε έναν άνθρωπο που θαυμάζαμε για τα τραγούδια του, για τις υποκριτικές του ικανότητες, για την ομορφιά του. Σε αυτόν θέλαμε να μοιάσουμε, όταν θα μεγαλώναμε. Αυτός αποτελούσε το είδωλο μας.

Όμως αλήθεια θέλαμε να μοιάσουμε στο είδωλο μας λόγω του ταλέντο του σε κάτι; Μήπως απλώς ήταν ένας ακόμη πολυδιαφημιζόμενος και πολυπροωθημένος άνθρωπος, που απλώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος; Μήπως αυτός ο άνθρωπος, που θαυμάζουμε έχει πολύ λιγότερο ταλέντο από τον φίλο μας τον Κώστα, που τραγουδά τις Δευτέρες στο στέκι όπου πάμε για ποτό; Σκεφτείτε το.

Το ότι κάποιος είναι πολύ γνωστός, πολύ προβεβλημένος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως είναι και ο πιο ταλαντούχος, δεν σημαίνει ότι είναι έστω και λίγο ταλαντούχος. Όπως, επίσης, δεν σημαίνει ότι είναι και αυθεντία πάνω σε αυτό που κάνει. Για αυτό όσοι λένε και «ποιός είσαι εσύ που θα κρίνεις τον τάδε που έχει τόσους ανθρώπους να τον θαυμάζουν, που βγάζει τόσα λεφτά», ας το σκεφτούν καλύτερα. Οι περισσότεροι στην σύγχρονη εποχή είναι προϊόντα που οι εταιρίες προωθούν και προβάλλουν.

Σκεφτείτε απλά το ότι κάποιος 20άρης με ταλέντο, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα και ομιλεί ελληνικά έχει πολύ λιγότερες ευκαιρίες από έναν 20άρη με λιγότερο ταλέντο (ή και καθόλου) που βρίσκεται στο Λονδίνο και ομιλεί αγγλικά, και έχει και έναν γνωστό σε κάποιο μέσο. Ο τελευταίος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα, παρ’ όλο που έχει λιγότερο ταλέντο, να προβληθεί και να γίνει διάσημος. Ο πρώτος, όμως, έχει το δικαίωμα να κρίνει τον δεύτερο, για το αν είναι ή όχι ταλαντούχος.

Αυτοί είναι οι λόγοι, λοιπόν, που πρέπει να σκεφτόμαστε ποιός άνθρωπος αποτελεί για εμάς είδωλο. Διότι, είναι ένας μεγάλος και τιμητικός χαρακτηρισμός. Και λίγοι αξίζουν αυτού του τίτλου. Αυτοί που σίγουρα τον αξίζουν είναι όσοι πέρα από τη δουλειά δίνουν και το καλό παράδειγμα στην ζωή τους. Με τον χαρακτήρα και τον τρόπο, με τον οποίο ζουν και αντιμετωπίζουν ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτοί μπορεί να δίνουν το παράδειγμα και να αποτελούν είδωλα.

 

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα