Πολιτική

Διαδικασία συλλογής υπογραφών στήριξης των ΚΔΒΜ ενεργοποίησαν τα στελέχη τους

Διαδικασία συλλογής υπογραφών στήριξης των κέντρων διά βίου μαθήσεως (ΚΔΒΜ) ενεργοποίησαν τα στελέχη τους, προβάλλοντας το αίτημα γιά συνέχιση της λειτουργίας τους και πέραν των καταληκτικών ημερομηνιών του σχετικού προγράμματος.

Στην σχετική ανακοίνωση του τριτοβάθμιου οργάνου τους, της πανελλήνιας ένωσης στελεχών εκπαίδευσης ενηλίκων (ΠΕΣΕΕ), αναφέρονται τα εξής:

Τα κέντρα δια βίου μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των δήμων, που λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια, και τα υλοποιούμενα από αυτά δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται στους ενηλίκους, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, κατ’ αρχάς με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών (περίπου 500 στελέχη-συμβασιούχοι έργου πανελλαδικά), χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.). Ακόμη τα Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρουν στους πολίτες (250 χιλιάδες εκπαιδευόμενοι μέχρι σήμερα) τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους. Σημαντική είναι και η συμβολή των Κ.Δ.Β.Μ. στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. λήγει στις 31/7/16 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου και στις 29/2/16 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα. Ακόμη η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ενσωμάτωση των προγραμμάτων του «Οδυσσέα» και των «Σχολών Γονέων» στα Κ.Δ.Β.Μ., τα τελευταία αποτελούν πλέον το μοναδικό δημόσιο φορέα μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας.
Για τους παραπάνω λόγους, ως στελέχη των κέντρων δια βίου μάθησης, που αυτή την περίοδο στον Ελλαδικό χώρο υλοποιούν και στηρίζουν τη δημόσια και δωρεάν

Εκπαίδευση Ενηλίκων, ζητούμε:
Παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. όλης της χώρας, κατ’ αρχάς έως και τον Ιούλιο του 2016, με ταυτόχρονη ανανέωση των ενεργών συμβάσεων όλων των στελεχών τους και τη διατήρηση του πίνακα των εκπαιδευτών, για τη δημιουργία νέων τμημάτων μάθησης.
Παράλληλα στο διάστημα αυτό να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική, το οποίο να διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση και συμμετοχή των πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ποσοτική ανάπτυξη και ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και την επαρκή χρηματοδότηση. Άμεσος στόχος πρέπει να είναι η έναρξη της νέας φάσης του Έργου των Κ.Δ.Β.Μ. απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Μπορείτε και εσείς να υποστηρίξετε τα παραπάνω αιτήματα, συμμετέχοντας στη συλλογή υπογραφών στο: https://goo.gl/Qc37w8

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]