Γενικά

Δέσμευση του υφυπουργού Γ.Γεωργαντά για λειτουργία των ολιγομελή τμημάτων (Βίντεο)

Την δέσμευση του υφυπουργού και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, ότι εώς την Παρασκευή 18.10.19 θα έχει διευθετηθεί το θέμα της ένταξης στα κατά παρέκλισην λειτουργόντα ανά την χώρα ολιγομελή τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των λυκείων Ευρωπού, Σ.Σ.Μουριών και Νέου Αγιονερίου μετέφερε αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 15.10.19, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος από πλευράς του εκπροσώπου της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστάσιου Βασιλάκη.

Υπενθυμίζεται, ότι η απουσία των επίμαχων τμημάτων μέχρι πρόσφατα από τα κατά παρέκκλισην λειτουργόντα είχε προκαλέσει αντιδράσεις μαθητών και γονέων στις αντίστοιχες περιοχές του νομού μας, με αποκορύφωμα τις καταλήψεις στα γενικά λύκεια του Σ.Σ.Μουριών και του Νέου Αγιονερίου, όπως καταγράφηκε στο σχετικό ρεπορτάζ του “Μαχητή”.

Αναβρασμός σε σχολεία γιά τα ολιγομελή τμήματα
Αντιδράσεις έχουμε από πλευράς των μαθητών και γονέων από τις περιοχές του Ευρώπου, του Ν. Αγιονερίου και του Σ.Σ Μουριών αναφορικά με την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στα εκεί Λύκεια κυρίως σε σχέση με την μη έγκριση λειτουργίας, με την προβλεπόμενη διαδικασία των εξαιρέσεων από πλευράς του υπουργείου, ολιγομελών τμημάτων στα οικεία γενικά λύκεια, όπως επίσης και με το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως του μαθηματικού και οικονομολόγου στο Λύκειο του Σ.Σ Μουριών με αποτέλεσμα επί της ουσίας να υπολειτουργεί, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” η μαθήτρια της 3ης Λυκείου Μαρία Δημητρίου (δείτε το σχετικό βίντεο στο maxitis,gr).

Θυμίζουμε ότι όπως είχε δημοσιεύσει ο “Μαχητής” στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς ότι με βάση τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία και την σχετική απόφαση του περιφερειακού διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την Κεντρική Μακεδονία ήταν γνωστόν ότι δεν θα εγκρίνονταν για τα επίμαχα σχολεία μαζί με αυτό του Νέου Αγιονερίου ορισμένα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού, με την ελπίδα ότι αυτά λόγω του πολύ μικρού αριθμού μαθητών (από ένας εως τέσσερες) θα εγκρίνονταν κατά παρέκκλιση από πλευράς του υπουργείου.

Κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί καθώς τα εν λόγω τμήματα δεν συμπεριλαμβάνονται και εφέτος στον αυξημένο κατά τα λοιπά με 686 αριθμό ολιγομελών τμημάτων τα οποία έχουν εγκριθεί να λειτουργήσουν κατά παρέκκλιση με σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εφετινή σχολική περίοδο(2265 την περίοδο 2019-2020 έναντι 1579 την αντίστοιχη του 2018-2019).

Γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των μαθητών του λυκείου του Σ.Σ Μουριών οι οποίοι για δεύτερη φορά από την έναρξη της σχολικής περιόδου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, αυτή την φορά επ΄ αόριστον και όχι για μία ημέρα όπως την προηγούμενη φορά, αλλά και από πλευράς του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γενικού λυκείου Ευρώπου ο οποίος απέστειλε προς το υπουργείο στις 9-10-19 επιστολή διαμαρτυρίας αναφέροντας τα εξής:

«Αξιότιμες κυρίες υπουργέ & υφυπουργέ,
κοινωνική ανισότητα, περιφερειακή ανισότητα, αδικία, αδιαφορία, εγκατάλειψη, απογοήτευση είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα που κατακλύζουν το μυαλό και την ψυχή μας.

Ειλικρινά δεν περιμέναμε ως γονείς να φτάσουμε στην μέση του Οκτωβρίου και να βλέπουμε τα παιδιά μας να βρίσκονται θύματα μιας κατάστασης αβεβαιότητας και ομηρίας από πλευράς της Πολιτείας.

Δεν περιμέναμε ότι θα εξελισσόταν έτσι μια, από την αρχή, επιλεκτική πολιτική του Υπουργείου σε βάρος κάποιων, λίγων σε αριθμό, μικρών και απομακρυσμένων σχολείων με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων.
Από αρχές Σεπτεμβρίου βλέπουμε καθημερινά τις ανακοινώσεις του υπουργείου περιμένοντας εναγωνίως τη λύση και στο δικό μας πρόβλημα αλλά προφανώς δεν έφτασε ακόμη η σειρά μας στον κατάλογο προτεραιοτήτων που έθεσε η Διοίκηση του Υπουργείου.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι όλη αυτή η ρητορική για τα «παιδιά μας που είναι το μέλλον της χώρας», για την «δημόσια δωρεάν Παιδεία», ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η Παιδεία» κ.α. καταλήγει σε μια άχαρη και υποκριτική κενολογία.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ενώ όλα τα προηγούμενα «μνημονιακά» χρόνια εγκρίνονταν τμήματα με ένα και δύο μαθητές, σήμερα σε «ιστορικές» ημέρες όπου ανακτήσαμε την ελευθερία μας από το ξένο πολιτικό και οικονομικό πατρονάρισμα απαξιώνονται και υποβαθμίζονται μικρά σχολεία, όπως το ΓΕΛ Ευρωπού.

Κυρία Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ,
πιστέψαμε αρχικά ότι θα δείχνατε την ευαισθησία που απαιτείται σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας, αυτό εξακολουθούμε να το πιστεύουμε και τώρα.

Σας καλούμε να μην μας απογοητεύσετε!

Σας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξετε ότι αν όχι πρώτη αλλά από τις πρωταρχικές προτεραιότητές σας είναι η Παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας».

Βεβαίως σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του λυκείου Σ.Σ.Μουριών υπάρχει και ένα επιπρόσθετο ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την εκπαίδευση των 15-16 από τους 18 συνολικώς εγγεγραμμένους μαθητές-μέλη οικογενειών μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι διαβιούν στο παραπλήσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα “Δήμητρα” και οι οποίοι λόγω έλλειψης καθηγητού για την ελληνική γλώσσα δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, όπως δήλωσε η διευθύντρια της σχολικής μονάδος Γεωργία Σινάνη, επισημαίνοντας παράλληλα “τις δυσκολίες που θα προκύψουν σε κοινωνικό επίπεδο για τους μαθητές των τμημάτων προσανατολισμού της γ’ τάξης εάν εν τέλει υποχρεωθούν να φοιτήσουν σε σχολεία της πόλης του Κιλκίς, όντας όλα τα υπόλοιπα χρόνια μέλη της τοπικής μαθητικής κοινότητας”.

Υπενθυμίζεται, ότι στην πόλη του Κιλκίς φοιτούν από την περιοχή του λεκανοπεδίου των Μουριών οι μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και ότι με το εν λόγω δρομολόγιο θα εξυπηρετηθούν και οι μαθητές του γενικού λυκείου εφ΄οσον δεν εγκριθεί εν τέλει η λειτουργία των δύο ολιγομελών τμημάτων ,ενώ για τους τρείς μαθητές του Ευρώπου στο παραπλήσιο λύκειο Αξιούπολης όπου και εκεί λειτουργεί ΕΠΑΛ.

Καταγγελία συλλόγου γονέων-κηδεμόνων μαθητών δημοτικού σχολείου Ευρώπου
Ανακοίνωση διαμαρτυρίας γιά το θέμα της μεταφοράς 21 μαθητών και μαθητριών από την Τούμπα στο δημοτικό σχολείο Ευρώπου εξέδωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου.

Στην ανακοίνωση που στρέφεται κατά του ΚΤΕΛ Κιλκίς, αναφέρονται τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε πως από την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 το δρομολόγιο που εξυπηρετεί τους 21 μαθητές /τριες από την Τούμπα προς το δημοτικό σχολείο Ευρωπού δεν εκτελείται σωστά, μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια , ούτε ως προς την πρωινή προσέλευση αλλά ούτε και ως προς την αποχώρηση των μαθητών/ τριων.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως στις 25.10.19 το λεωφορείο του ΚΤΕΛ παρέλαβε τα παιδιά στις 14:22 παραβιάζοντας τα 60 λεπτά αναμονής που αναφέρει η ΚΥΑ 50025/2018.

Στις 08/10/2019 το λεωφορείο ήρθε να παραλάβει τα παιδιά στις 7:20 και όχι στις 7:30, που είναι και η συμφωνημένη ώρα αποβίβασης ,με αποτέλεσμα ορισμένοι μαθητές να φτάσουν στο Δ.Σ. πολύ νωρίτερα από την αναμενόμενη ώρα άφιξης και να περιμένουν στον αύλειο χώρο μέχρι να έρθει ο εκπαιδευτικός υπηρεσίας.

Τον Σεπτέμβριο και για όσες φορές εκτελέστηκε το δρομολόγιο ,οι οδηγοί του ΚΤΕΛ είτε αρνήθηκαν να επιβιβάσουν τους μαθητές /τριες του Δ.Σ. , είτε <<ξεχνούσαν >> να τα παραλάβουν κατά την λήξη των μαθημάτων.

Λόγω της επικινδυνότητας των συγκεκριμένων περιστατικών(άφιξη μαθητών/τριων νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο στον χώρο, μεγάλη καθυστέρηση στον προβλεπόμενο χρόνο αποχώρησης) και προς αποφυγή οποιοδήποτε γεγονότος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας, καταγγέλουμε το ΚΤΕΛ Κιλκίς και ζητούμε να δημιουργηθεί ένα νέο δρομολόγιο αποκλειστικά από την Τούμπα προς το δημοτικό σχολείο Ευρωπού».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επίκειται συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Παναγιώτη Ανδρεάδη γιά το θέμα, προκειμένου αυτό να διευθετηθεί, δεδομένου ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συγκεκριμένο δρομολόγιο, δεν συγκαταλέγεται σε αυτά που έχει αναλάβει, κατόπιν δημοπρασίας, το ΚΤΕΛ Κιλκίς.

Περισσότερα

Νέα σύσταση δήμου στους υπόχρεους για τον καθαρισμό και την αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Ο δήμος Κιλκίς υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός […]

Δείτε ακόμα