Γενικά

Αντίθετος ο σύλλογος γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου στην προσθήκη τμημάτων

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς για προσθήκη τεσσάρων τμημάτων α΄τάξης στα σχολεία της περιοχής, αντί της δημιουργίας 4ου δημοτικού και ανέγερση κτιρίου, που θα το στεγάσει, εκφράζει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου, ζητώντας να αποτελέσει αυτή η προοπτική προτεραιότητα του δήμου Παιονίας, της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και όλων των αρμοδίων φορέων του δημοσίου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου, εκφράζουμε δημόσια την αντίθεση μας στην απόφαση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας Κιλκίς για λειτουργία τεσσάρων τμημάτων α’ δημοτικού στα σχολεία της περιοχής μας, με 25 μαθητές στο κάθε τμήμα.

Ακούσαμε με πολλή προσοχή τις σκέψεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά τελικά δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να τις αποδεχτούμε. Το δίλημμα που τέθηκε σκληρό.

Ή δέχεστε πέντε αίθουσες διδασκαλίας μαθητών α’ δημοτικού (δύο τάξεις στο 2ο δημοτικό, δύο τάξεις στο 1ο δημοτικό και μία τάξη στο 3ο δημοτικό) και ένα τμήμα υποδοχής-εκπαίδευσης προσφυγόπουλων (σε όποιο υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις στέγασης των απαιτούμενων δύο αιθουσών διδασκαλίας) ή δέχεστε τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας μαθητών α’ δημοτικού (μία τάξη στο 2ο δημοτικό, μία τάξη στο 1ο δημοτικό και μία τάξη στο 3ο δημοτικό).

Με άλλα λόγια ή “βολεύονται” τα Ελληνόπουλα σε τμήματα των 20 ατόμων και αφήστε στο έλεος των λυόμενων αιθουσών τα προσφυγόπουλα ή παραμένει ως έχει η κατάσταση με τα προσφυγόπουλα (με μετακινήσεις σε σχολεία εκτός Πολυκάστρου για άλλον ένα χρόνο) και τα ελληνόπουλα σε τμήματα των 25 ατόμων επειδή “το επιτρέπει ο νόμος”…

Το δίλημμα αυτό είναι κατά την γνώμη μας αποπροσανατολιστικό και θέλει να κρύψει την ουσία του προβλήματος.

Παράλληλα είναι μακριά από τις ανάγκες τόσο των ελληνόπουλων, όσο και των προσφυγόπουλων για μόρφωση με πλήρη δικαιώματα.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινήθηκαν στο πνεύμα της διαχείρισης, που εκ θέσεως καλείται να υλοποιήσει ένας υπηρεσιακός παράγοντας, αγνοώντας το χρόνιο πρόβλημα σχολικής στέγης που υπάρχει στο Πολύκαστρο και το οποίο ως σύλλογος γονέων εδώ και χρόνια διεκδικούμε να λυθεί.

Παράλληλα δεν απαντά στις ανάγκες των προσφυγόπουλων για εκπαίδευση σε χώρους που εξασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια τους, μιας και η πρόβλεψη ήταν η στέγαση τους σε λυόμενες αίθουσες.

Δεν συνάδει με τους σκοπούς λειτουργίας του συλλόγου μας η συνδιαχείριση μίας τέτοιας κατάστασης για την οποία δεν φταίνε ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι μαθητές, ούτε οι γονείς τους.

Μάλιστα δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την αγανάκτηση μας επειδή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν οι δυνατότητες ικανοποίησης τους με ευθύνη του κράτους, όχι μόνο δεν ενθαρρύνεται αλλά τιμωρείται με έμμεσο τρόπο “στριμώχνοντας” τα παιδιά μας σε αίθουσες των 25 παιδιών επειδή δεν συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις.

Το ρεαλιστικό και αναγκαίο κατά την άποψη του συλλόγου είναι η άμεση κατασκευή και λειτουργία 4ου δημοτικού σχολείου στην περιοχή που θα καλύπτει τις σύγχρονες στεγαστικές ανάγκες όλων των παιδιών της περιοχής χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το κράτος έχει επιλέξει την μείωση των δαπανών για την παιδεία και την διάθεση τους σε άλλους τομείς που δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.

Εμείς και τα παιδιά μας, αγωνιούμε καθημερινώς και έχουμε ανάγκη, την διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά μας και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την κατασκευή 4ου δημοτικού σχολείου στο Πολύκαστρο και απαιτούμε να γίνει προτεραιότητα τόσο του δήμου Παιονίας όσο και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς και των λοιπών υπηρεσιών του δημοσίου.

Δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την λειτουργία τμημάτων των 25 ατόμων στα σχολεία της περιοχής και διεκδικούμε συνολικά ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς τους.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, τον σύλλογο εκπαιδευτικών Παιονίας να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα μας. Το αγαθό της μόρφωσης είναι αδιαπραγμάτευτο”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου συμμετέσχε στο 2ο παιδαγωγικό συνέδριο, που διεξήχθη στην πόλη μας. Παρουσίασε τις […]