Γενικά

Να αναδειχθεί η ιστορική μνήμη στον νομό ζητεί ο Βασίλης Κωνσταντινίδης

Να αναδειχθεί και να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη στον νομό Κιλκίς ζητεί με την ευκαιρία της 73ης επετείου του ολοκαυτώματος των τριών Κρουσοχωρίων, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων Κ.Μακεδονίας Αθηνών και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Κιλκισιωτών Αθηνών και περιχώρων Βασίλης Κωνσταντινίδης, με «ανοικτή» επιστολή του προς τους εκπροσώπους των αρμοδίων κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών.
Στην επιστολή του ο κ.Κωνσταντινίδης αναφέρει τα εξής:
«Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Κρουσοχωρίων (Κλειστού, Αμπελοφύτου και Κυδωνιάς). Ύστερα από ένα αγώνα χρόνων έγινε κατορθωτό τα τρία χωριά να αναγνωρισθούν και να χαρακτηρισθούν ως μαρτυρικά, όπως και πράγματι είναι. Μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ, τόσο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, όσο και τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας πρέπει να αναλάβουν την υποχρέωση να προστατεύσουν και να αναδείξουν την ιστορική μας κληρονομιά. Οι πρώην κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών, οι απόγονοι τους, οι πολίτες του Κιλκίς αξίζουν την ελάχιστη τιμή που τους οφείλει η Πολιτεία για την συμμετοχή και τις θυσίες τους στον απελευθερωτικό αγώνα.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στις 25 Οκτωβρίου συμπληρώνονται εβδομήντα τρία χρόνια από τις γερμανικές θηριωδίες σε βάρος των τριών χωριών του νομού μας, Κλειστού (Μούζγαλη), Αμπελοφύτου (Μουρσαλή) και Κυδωνιάς (Κοτσαλάρ), την περίοδο της Κατοχής, που υπέστησαν πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές από τις ναζιστικές δυνάμεις. Εκτελέσθηκαν 96 πατριώτες και ισοπεδώθηκαν και τα τρία χωριά.
Τον Αύγουστο του 2014 το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που τα εντάσσει στα μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας.
Η παραπάνω απόφαση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαθιστά μια ιστορική αδικία και συνιστά μεγάλη ηθική δικαίωση όλων εκείνων, φορέων και φυσικών προσώπων που αγωνίσθηκαν για την αναγνώριση τους από την επίσημη πολιτεία και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και γενικότερα του κιλκισιώτικου λαού.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά γεννάται η υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και των τοπικών αρχών να αναδείξουν και να φροντίσουν στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, του απελευθερωτικού αγώνα της πατρίδας μας και του νομού μας ειδικότερα, ιδιαίτερα δε, αν αναλογισθούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα Κρουσοχώρια.
Είναι τα μόνα από τα μαρτυρικά χωριά που δεν ξανακατοικήθηκαν και παραμένουν ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα και η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη τους χειμερινούς μήνες. Όσοι σώθηκαν διασκορπίστηκαν σε διάφορα χωριά της περιοχής και φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε συγγενικά και φιλικά τους σπίτια, για να εγκατασταθούν τελικά σε άλλες πόλεις και χωριά.
Ούτε μετά την Απελευθέρωση ξαναγύρισαν οι μαρτυρικοί κάτοικοι για να ξαναφτιάξουν από την αρχή τα σπίτια τους και το ταπεινό νοικοκυριό τους. Ζουν έως σήμερα σκορπισμένοι στα διάφορα χωριά, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και αλλού.
Η Πολιτεία βέβαια για όλα αυτά τα θύματα της φασιστικής θηριωδίας δεν έδωσε καμμία αρωγή μετά την Απελευθέρωση.

Πιστεύουμε ότι αξίζουν ανάλογης τιμής οι απόγονοι των μαρτυρικών τόπων και ο λαός του νομού μας, που να ανταποκρίνεται στους αγώνες και τις θυσίες τους.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:

Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και δήμος Κιλκίς.

• Να αναδείξουν την ιστορία των Κρουσοχωρίων. Να εκδώσουν ενημερωτικά φυλλάδια.
• Να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νομού μας και η 25η Οκτωβρίου να τιμάται στα σχολεία του νομού μας.
• Η 25η Οκτωβρίου 1941 να καθιερωθεί ως «ημέρα μνήμης» και να ανακηρυχθεί αργία στο νομό μας.
• Να ανακηρυχθούν «Κάστρα Αντίστασης» του απελευθερωτικού αγώνα του νομού μας.
• Να γίνουν έργα προστασίας και αποκατάστασης των κτιρίων των τριών χωριών, να περισωθεί ό,τι απέμεινε, π.χ. τα ερείπια της εκκλησίας του Κλειστού. Να συντηρηθούν και να γίνουν όλες οι δυνατές αναστηλώσεις και αναπαλαιώσεις.
• Να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί το υπάρχον μνημείο, που κατασκεύασε ο Γιάννης Ιωσηφίδης, πρώην κάτοικος Αμπελόφυτου και απόγονος μαρτυρικής οικογένειας. Να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
• Να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος Ποντοκερασιάς – Ελληνικού, που οδηγεί στα τρία μαρτυρικά χωριά και να γίνει διευθέτηση απορροής των υδάτων και προστασία από τις συχνές βροχές και νεροποντές, ούτως ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στο μνημείο και στις θέσεις των χωριών.
• Να απογραφούν όλοι οι πρώην κάτοικοι και οι απόγονοι τους ως μέλη των μαρτυρικών χωριών.
• Να ενταχθούν στις διεκδικήσεις της Ελλάδας απέναντι στο γερμανικό κράτος και οι απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις, για τις ζημιές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα καθώς και οι απαιτήσεις για αποζημίωση των θυμάτων για τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στα Κρουσοχώρια.

Τέλος προτείνουμε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Ως προς τον δήμο Παιονίας:

Είναι γνωστές οι βαρβαρότητες των ναζιστικών στρατευμάτων και στην περιοχή ευθύνης του σημερινού Δήμου Παιονίας. Είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκάλεσαν οι γερμανοί εισβολείς και πολλά τα θύματα. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναδείξουν και να προβάλουν τα ολοκαυτώματα και στην περιοχή ευθύνης του δήμου Παιονίας.
Συγκεκριμένα στη σημερινή επικράτεια του δήμου ανήκουν οι οικισμοί:

• Το χωριό Χαμηλό, όπου στις 19/11/44 εκτέλεσαν 16 κατοίκους και κατέστρεψαν 38 σπίτια.
• Τα Μεγάλα Λιβάδια, όπου στις 08/05/44 κατέστρεψαν όλο το χωριό.
• Τα Μικρά Λιβάδια, όπου στις 08/05/44 εκτέλεσαν 36 κατοίκους και κατέστρεψαν 35 σπίτια.

Είναι αυτονόητο, ότι πολλά, από όσα αναφέραμε για το δήμο Κιλκίς, ισχύουν και για το δήμο Παιονίας».
Η επιστολή απευθύνεται προς τους υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό, περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, βουλευτές Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και Θόδωρο Παραστατίδη, αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Περικλή Κολότσιο και δημάρχους Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη.

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα