Γενικά

Ά.Αναστασιάδης: «Δεν τιμά κανένα η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού»

«Η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού δεν περιποιεί τιμή στον τόπο» επισημαίνει το επί μακρόν στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης Αγγελος Αναστασιάδης, που σε ανοικτή επιστολή του προς το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε Διευθυντά της εφημερίδας μας,
στο αφιέρωμα για τον ανελλήνιο διαγωνισμό “Κούρος Ευρωπού” της “Τέχνης” μπορεί να συνέβησαν του κόσμου τα καλά, να βγήκαν οι καλύτερες αναμνηστικές φωτογραφίες, να δόθηκαν όμορφα και πλούσια ενθυμήματα, εγώ στέκομαι όμως στον τίτλο του Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε” κλαίνε όσοι στο βάθος ακόμα ελπίζουν”.

Έκλαψα κρυφά όταν προεκλογικά, σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, επισκέφθηκα (κατόπιν υπόδειξης) τον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, για την κ α τ ά ν τ ι α του, κι εδώ κυριολεκτώ, θέλετε σαν ρομαντικός; σαν συναισθηματικός; σαν τοπικιστής; (με την ευρύτερη έννοια, αφού κατοικώ στο Αξιοχώρι) και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να κάνω κάτι.

Έκλαψα και σήμερα όταν διάβασα το παραπάνω αφιέρωμα γιατί με τη σκέψη μου πάλι περπάτησα στην ντροπιαστική εκείνη κατάσταση.

Δεν αμφιβάλλω για τις καλές προθέσεις και τους κρυφούς ίσως καλούς σκοπούς της “Τέχνης” πρέπει όμως με κάποιο πιο έντονο τρόπο να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι πάντες και τα πάντα για την αξιοπρεπή εμφάνιση και σε βάθος χρόνου ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού.

Ευχής έγο θα ήταν οι μετέχοντες και συμμετέχοντες, στο αφιέρωμα, να περνούν και από την εν λόγω τοποθεσία, αλλά και γιατί όχι, αφού μιλάμε για “Κούρο Ευρωπού”, ας γινόταν έστω και μια φορά, ίσως την επόμενη, η εκδήλωση αυτή στην Ευρωπό. Αυτό από μόνο του θα έδινε την ευκαιρία, πιστεύω, της περιποίησης και ανάδειξης του χώρου.

Εδώ, βέβαια, δεν θα αποφύγω να πω ότι, για την σημερινή άθλια κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου ( από την διαδρομή του μέχρι και τον κυρίως χώρο ), όσο υπεύθυνοι είναι οι κ.κ. της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου, πιπλάσια υπεύθυνοι είναι τα τοπικά Συμβούλια Κοινότητας και όλων των συλλόγων καθώς και οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Θα μου επιτρέψετε βέβαια εδώ να κρίνω και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που δεν καταγράφουν επαρκώς την αδιαφορία όλων των ανωτέρω, γι αυτούς τους χτυπητούς “λ ε κ έ δ ε ς” της όμορφης φύσης και της ιστορίας μας, και δεν ξεσηκώνουν την ενεργητικότητα των ολίγων έστω εθελοντών.

ΥΓ. Όλα αυτά τα γράφω όχι σαν ” κατηγορώ ” αλλά με την ελπίδα ότι πράγματι είναι πολλοί αυτοί που «κλαίνε όσοι στο βάθος ακόμη ελπίζουν».

Παρατηρήσεις της σύνταξης:

-Ο πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός της «Τέχνης» μπορεί να έχει γιά ιστορικούς λόγους την επωνυμία «Κούρος Ευρωπού» αλλά δεν έχει καμμία σχέση με το εντελώς διαφορετικό θέμα της μη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού.

Άλλωστε, ο ίδιος σύλλογος έχει δώσει αυτήν την επωνυμία στην αίθουσα εικαστικών εκδηλώσεων του εντευκτηρίου του, ενώ έχει το δικαίωμα οποιοσδήποτε φορέας και εκτός ορίων νομού Κιλκίς να επιλέξει την ίδια επωνυμία.

-Πριν την αναζήτηση ευθυνών σε οποιοδήποτε τοπική αρχή, κάθε διαμαρτυρόμενος γιά μη ελκυστική εικόνα και μη ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων πρέπει να «ψάχνει» πρώτα κατά ….αρχαιολογική υπηρεσία μεριά.

-Αν ο επιστολογράφος θέτει παρ’ όλα αυτά θέμα ευθυνών τοπικών αρχών, τότε η πρώτη την οποία θα έπρεπε να μέμφθει γιά μακρά αδράνεια είναι αυτή του συνδυασμού στον οποίο ανήκε …ο ίδιος την τελευταία πενταετία και με τον οποίο έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές (Άρα θα έπρεπε «να τα ακούσει» από αυτόν ….ο δήμαρχός του!).

-Σε ό,τι αφορά στα μέσα ενημέρωσης δεν θα υπέπιπτε σε «ολίσθημα» αν εξαιρούσε απο την μομφή του, το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» καθώς οι κατά κόρον έγγραφες, ακουστικές και οπτικές αναφορές του στο συγκεκριμένο θέμα εκθέτουν ανεπανόρθωτα την επιλογή του επιστολογράφου να βάλει όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης «στο ίδιο καζάνι».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]