Γενικά

1st Street Tryp από τον Τρυποκάρυδο του Κιλκίς

Την Τρίτη 10 Ιουλίου ο Τρυποκάρυδος του Κιλκίς πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά διοργανώνοντας ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που όμοιο του δεν έχει ξαναγίνει στη πόλη μας. Με φαντασία αλλά και πολύ διάθεση ο Τρυποκάρυδος δημιούργησε ένα καινούργιο θεσμό για την πόλη. Ένα φεστιβάλ γεμάτο γεύσεις, μουσική και προτάσεις με σεμινάρια για σπιτικά  burgers και νόστιμες τηγανιτές πατάτες μέχρι δοκιμές κρασιών και μπύρας.

Τη μουσική επιμελήθηκε ο ταλαντούχος DJ Loizos P ενώ επίσημοι φιλοξενούμενοι του πρώτου Street Tryp ήταν ο executive chef, Βυσσαρίων Παρθένης και ο ειδικός σε θέματα γαστρονομίας και τουρισμού, Γιώργος Παλησίδης. Είχαμε τη χαρά να μας μιλήσουν λίγο πριν την εκδήλωση.

Εν αρχή μας μίλησε ο κ. Παρθένης για τη γνωριμία του με τον τρυποκάρυδο. «Στα βραβεία ΕΣΤΙΑ, τα οποία παρουσίασα, η συγκεκριμένη επιχείρηση μου έκανε εντύπωση για το ήθος και την ποιότητα της. Ρώτησα και έμαθα από γνωστούς ότι είναι μια πολύ αξιόλογη επιχείρηση και θέλησα να τη δω από κοντά, και έτσι την επισκέφτηκα. Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ …νόστιμη. Δε περίμενα να βρω στο Κιλκίς ένα τόσο καλοφτιαγμένο κατάστημα με δική του ταυτότητα προσανατολισμένη στα ποιοτικά προϊόντα και κυρίως στα τοπικά. Κατόπιν πρότασης του Γιώργου και της Γεωργίας, οι οποίοι είναι επαγγελματίες που μπορούν να στηρίξουν ένα festival γαστρονομίας, οίνου και αποσταγμάτων, δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω σ’ αυτό το festival.»

Στο φεστιβάλ ο κ. Παρθένης είχε πολλά  πράγματα να μας δείξει και να μας μαγειρέψει. Μας είπε λίγα λόγια και για αυτά. «Θα σας μάθω την τέχνη του σπιτικού burger. Καλώ λοιπόν τις νέες νοικοκυρές και τους grill lovers να παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο μαγειρικής. Μαζί με το Γιώργο Παλησίδη φτιάξαμε δυο burgers μόνο για τους επισκέπτες της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στον Τρυποκάρυδο. Θα δημιουργούμε κατά παραγγελία τα συγκεκριμένα γευστικά burgers, τα οποία θα σερβίρονται με ψητές πατάτες φρέσκου σκορδοβούτυρου

Όσο για το τι τον εντυπωσίασε στο μενού του τρυποκάρυδου; «Τα αυθεντικά burgers, τα Pan Cakes, ειδικά αυτά με το φυστικοβούτυρο, οι ποικιλίες του που περιέχουν ζουμερά λουκάνικα και τοπικά τυριά. Εντύπωση μου έκανε επίσης το ζουμερό χειροποίητο μπιφτέκι με το τόσο αφράτο ψωμάκι, το οποίο είναι αυθεντικό brioche φτιαγμένο με ελληνικά σιτηρά. Πάντα με ενθουσιάζει ένα αφράτο ψωμάκι με μια λαχταριστή σος που διαβρέχει ένα ζουμερό μπιφτέκι. Όσο για τα γλυκά, η κρέπα με τις πολλές επιλογές πραλίνων και toppings αποτελεί γευστικό οργασμό. Σε συνδυασμό με φρέσκο χυμό ροδιού, ήταν ένα απολαυστικό απογευματινό.»

Ερωτώμενος για το μαγειρικό του  παιδί, το UCook, μας είπε: «Είναι ένας πολυδιάστατος χώρος που οργανώνει ειδικά σεμινάρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ταξίδια με θεματολογία τη γαστρονομία, εκπομπές μαγειρικής, βιντεοσκοπημένες συνταγές μαγειρικής και ειδικό e-shop για τους λάτρης της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Έπειτα μιλήσαμε με τον επί έξι έτη συνεργάτη του τρυποκάρυδου, κ. Παλησίδη ο οποίος μας μίλησε για την ταυτότητα του μαγαζιού. «Ο Τρυποκάρυδος είναι ένα ανήσυχο πουλί με έντονο χαρακτήρα που θέλει να τραβάει την προσοχή. Συνέχεια κάνει θόρυβο, συνέχεια ανανεώνεται και συνέχεια προσθέτει προϊόντα που είναι στη μόδα. Είναι πρωτοπόρος διότι ταξιδεύει, βλέπει, συμμετέχει και κατεφέρνει να έχει το καλύτερο ώστε να το προσφέρει τους πελάτες του. Είναι ο Τρυποκάρυδος του Γιώργου Τσαρίδη, ένα στέκι για τους ντόπιους, ένας πολυχώρος για τους περαστικούς. Πιστεύω ότι όλες οι πόλεις θα θέλαν τον Τρυποκάρυδο τους!»

Ως «νονός» του τρυποκάρυδου μας είπε για αυτή του την έμπνευση. «Στη δεκαετία του ’80, γελάσαμε με τον τρυποκάρυδο. Θέλαμε να τον βρούμε στο δάσος αλλά κανείς δεν το συνάντησε. Τον είχαμε παρέα πάνω στις τούρτες μας ως ντεκόρ ή ως μασκότ στα πάρτυ μας. Το σχήμα του σχετίζεται πάντα με τη διασκέδαση. Αρκετοί από τους πελάτες του καταστήματος που είναι πλέον άλλης ηλικίας αναπολούν τις ευχάριστες στιγμές μέσα από τον Τρυποκάρυδο…..και εγενήθει ο Τρυποκάρυδος στο Κιλκίς

Ακολούθως μας είπε μερικά λόγια για τα προϊόντα του Κιλκίς και πως αυτά μπορούν να αναδείξουν τον νομό. «Θέλει πολύ προσπάθεια κυρίως από τους επιχειρηματίες. Πρέπει να αποκτήσουν τα εστιατόρια σας ταυτότητα, κάνοντας χρήση τοπικών προϊόντων. Το Κιλκίς είναι πραγματικά κοντά στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Υπάρχουν ήδη δραστηριότητες που μπορούν να προσελκύσουν τους τουρίστες όπως το Ράντσο της περιοχής. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται από τους ντόπιους ώστε όλοι μαζί να πείσετε ότι έχετε μια διαφορετική τουριστική και γαστρονομική ταυτότητα. Ένας καλός καφές δε φτάνει για να πείσει τον επισκέπτη να έρθει στην περιοχή του Κιλκίς για να περάσει μια ολόκληρη ημέρα.

Πιστεύω ότι από τα καλύτερα εδέσματα του Κιλκίς είναι τα ποντιακά τυριά και τα φυλλωτά. Ενθουσιάζομαι όταν βρίσκω σε μενού εστιατορίων περέκ πίτα, τανωμένον σορβά, πισία, σιρόν, μαντί και εβρεστόν. Είναι δυνατόν ολόκληρο Κιλκίς και να μην έχει ένα εστιατόριο αποκλειστικά ποντιακής κουζίνας; Είναι δυνατόν τα τοπικά εστιατόρια να μη σερβίρουν τουλάχιστον 5 από αυτά τα λαχταριστά εδέσματα ταυτότητας; Περιμένω με αγωνία κάποιον Κιλκισιώτη Chef να αναλάβει την εφαρμογή και την εξέλιξη της τοπικής γαστρονομίας. Εννοείται πως δεν είναι μόνο τα ποντιακά εδέσματα αλλά στην περιοχή είναι τόσο διαδεδομένα όσο και τα βλάχικα. Στα μεγάλα λιβάδια συναντάς μια φύση που είναι δοτική και ποιοτική. Γάλα, τυριά, πατάτες με υπέροχη γεύση, χόρτα και βεβαίως μανιτάρια. Η Βλάχικη κουζίνα έχει θέση στο θρόνο της ελληνικής γαστρονομίας και το Κιλκίς μπορεί να της προσφέρει το στέμμα. Ο Τρυποκάρυδος είναι ένας θεματοφύλακας της παράδοσης διότι βρίσκουμε ορισμένα από αυτά τα εδέσματα στο μενού του.»

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Τρυποκάρυδο του Κιλκίς στα Social Media για να μαθαίνετε τα νέα για τις επερχόμενες εκδηλώσεις αλλά και να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς με νόστιμα δώρα!

Facebook
https://www.facebook.com/tripokaridos.kilkis
Instagram
https://www.instagram.com/tripokaridos_kilkis
Περισσότερα
Δείτε ακόμα