Αγροτικά

Αλλάζουν οι απαιτήσεις για αμειψισπορά και την αγρανάπαυση το 2024

Σε αλλαγές που σχετίζονται µε την αιρεσιµότητα τόσο για την διοικητική τους ενσωµάτωση όσο και την εφαρµογή τους στην πράξη από τους αγρότες, προχωράνε οι αρµόδιες αρχές στα πλαίσια της τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

Αλλάζουν οι απαιτήσεις για την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση  με νέες τροποποιητικές αποφάσεις για το τσεκ 

Όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο των διαχειριστικών αρχών έχουν αναδειχθεί αδυναµίες στην αιρεσιµότητα αλλά και τα eco-schemes τις οποίες επιχειρούν να «θεραπεύσουν». Αναφορικά µε την αιρεσιµότητα τροποποιήσεις αναµένονται για εκείνες που αφορούν την αµειψισπορά, την αγρανάπαυση, την προστασία υγροτόπων και τη δηµιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά µήκος υδατορεµάτων.

Αναφορικά µε τα ποσοστά αγρανάπαυσης (3-7% του αγροτεµαχίου και αµειψισποράς (1/3 του χωραφιού ετησίως), δεν δύναται να αλλάξουν αν δεν τροποποιηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισµός, οπότε αναµένεται να παραµείνουν σταθερά.

Αναφορικά µε την τροποποίηση που αφορά τους τυρφώνες και την προστασία τους, έχουν τεθεί υπόψη των αρχών προβλήµατα εφαρµογής σε ορισµένες περιοχές (π.χ στην Καβάλα) οπότε θα υπάρξει η κατάλληλη τροποποίηση. Σηµειώνεται πως για την ΚΓΠΚ 7 που αφορά την αγρανάπαυση, εκκρεµεί ακόµη το αίτηµα της Γαλλίας για µερική τήρησή της, το οποίο υποστηρίζει και η χώρα µας. Εξελίξεις επί του θέµατος αναµένονται στο επόµενο συµβούλιο υπουργών Γεωργίας, που θα διεξαχθεί στις 10 ∆εκεµβρίου.

Καµία αλλαγή σε φυτοκάλυψη

Αναφορικά µε την ΚΓΠΚ 6 που αφορά την υποχρέωση φυτοκάλυψης µεταξύ 15 Νοεµβρίου 2023 και 5 Μαρτίου 2024, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή προς το πάρον. Ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήµατος, λαµβανοµένου υπόψη ότι το χρονικό διάστηµα έως την εαρινή σπορά, δεν µπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδοµάδες. Αυτοί που επηρεάζονται από αυτήν την αιρεσιµότητα είναι εκείνοι µε εαρινές καλλιέργειες: Ωστόσο:

  • Πρώτον: ∆εν προσδιορίζονται οι «ισοδύναµοι τρόποι προστασίας του εδάφους.
  • ∆εύτερον: Σε ορισµένες περιοχές αν δεν οργωθούν τα αγροτεµάχια µετά την συγκοµιδή βαµβακιού, η οποία µπορεί να πραγµατοποιηθεί ακόµη και µετά τις 15 Νοεµβρίου, είναι αδύνατο να ακολουθήσει σπορά ηλίανθου (περίοδος Μαρτίου) την επόµενη καλλιεργητική περίοδο.
  • Τρίτον: Όπως σηµειώνει η ΕΘΕΑΣ η ΚΓΠΚ 6 είναι µία αιρεσιµότητα που δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθεί, αφού ταυτόχρονα η ξηρασία σε ορισµένες περιοχές της χώρας και οι πληµµύρες σε άλλες, έχουν µεταβάλει τον συνηθισµένο προγραµµατισµό των εργασιών των αγροτών και εκ των πραγµάτων µεταβάλλουν τους συνηθισµένους χειρισµούς του εδάφους. Σχετικό αίτηµα εξαίρεσης για τον Έβρο έχουν κάνοι οι αγροτικοί σύλλογοι Βύσσας, Ορεστιάδας και Τριγώνου.

Σηµειώνεται πως πέρα από την φυτική κάλυψη, µε βάση τον ΚΠΓΚ) 5 «∆ιαχείριση της κατεργασίας του εδάφους: Σε αγροτεµάχια αρόσιµων καλλιεργειών µε κλίση µεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόµενου έτους

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]