Αγροτικά

Ούτε νύξη για τα ζωντανά αρνιά από Τρίτες Χώρες που… μοσχοπουλιούνται

Ένα μεγάλο κενό αφήνει η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ στις φετινές οδηγίες προς τους καταναλωτές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, καθώς βγάζει από το «πεδίο προσοχής» τις περιπτώσεις των αμνοεριφίων που εισάγονται ζωντανά από Τρίτες Χώρες, σφάζονται στην Ελλάδα και διατίθενται εν τέλει στην αγορά σαν Ελληνικά.

Η επίσημη απάντηση επ’ αυτού είναι ότι οι εισαγωγές ζώντων ζώων από Τρίτες Χώρες απαγορεύονται, ωστόσο, όλοι ξέρουν ότι αυτές τις μέρες οι νταλίκες γεμάτες ζωντανά αρνιά από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία είναι στην ημερήσια διάταξη. Αν τα αρνιά απ’ ευθείας από την Αλβανία ή κάνουν μια στάση στη Βουλγαρία για να περάσουν σαν εισαγωγή από ευρωπαϊκή χώρα, είναι άλλο θέμα.

Σοβαρό θέμα τίθεται βέβαια και με τα εισαγόμενα, επίσης ζωντανά αρνιά  που εκτρέφονται σε ευρωπαϊκές χώρες (βλέπε Ρουμανία, Βουλγαρία) για τα οποία εφόσον η σφαγή γίνει στην Ελλάδα παίρνουν την ίδια σφραγίδα καταλληλότητας και από κει και πέρα, έγκειται στην καλή θέληση του κάθε λιανοπωλητή να βάλει ή να μη βάλει ένα καρτελάκι που να αναφέρει την «καταγωγή» του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα