Κοινωνία

90 χρόνια από την εγκατάσταση 200 οικογενειών στις Ν.Καβάλες

Γράφει η Δέσποινα Μοσχούτα

Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την εγκατάσταση 200 οικογενειών, από την πόλη της Καβάλας στα χωριά Ν. Καβάλα, Σιταριά, Λιμνότοπος, Χρυσοχώραφα, της Παιονίας.

Αυτά τα χωριά που δημιουργήθηκαν στην αποξηραμένη λίμνη Αρτζάν-Αματόβου, ονομάστηκαν Νέες Καβάλες.

Είναι οι άνθρωποι που γνώρισαν την προσφυγιά δυό φορές, η πρώτη μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922, όταν εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα η οποία ήταν τότε η Μέκκα του καπνού, και η δεύτερη το 1935, όταν ξεριζώθηκαν από την Καβάλα και εγκαταστάθηκαν στα χωριά της αποξηραμένης λίμνης Αρτζάν.

Πρόκειται για ανθρώπους που βίωσαν τα δεινά του πολέμου εγκαταλείποντας τις πατρογονικές εστίες, φεύγοντας κυνηγημένοι από τους Τούρκους.

Εγκαθίστανται στην Καβάλα η οποία γνώριζε δόξες με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού, προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους και το καταφέρνουν.

Και τότε έρχεται το παγκόσμιο οικονομικό κράχ, στην Καβάλα κλείνουν τα καπνεργοστάσια ξεκινούν απεργίες, οργανώνονται συσσίτια, και οι άνθρωποί μας ξαναζούν την πείνα και την δυστυχία από την αρχή.

Ως σωτηρία έρχεται η απόφαση του κράτους για αγροτική αποκατάσταση, παραδίδουν λοιπόν τα βιβλιάριά τους, παίρνουν τα υπάρχοντά τους, και ξεκινούν μιά δεύτερη προσφυγιά. Στο Αμάτοβο όπως λεγόταν τότε η περιοχή της αποξηραμένης λίμνης, αντικρύζουν το χάος…κουνούπια, λάσπες, τσακάλια, όπως αφηγούνται.

Κι όμως τα καταφέρνουν, με υπομονή και επιμονή, με σκληρή δουλειά εγκαθίστανται στα σπίτια που τους έδωσε το κράτος, το οποίο έδωσε επίσης 50 στρέμματα χωράφια και ένα ζευγάρι βόδια στον καθένα, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη γή.

Σιγά – σιγά στρώνει η ζωή τους και από αστοί γίνονται αγρότες, δεν ξεχνούν όμως την όμορφη ζωή στην Καβάλα, έτσι, καλοντυμένοι και κεφάτοι, οργανώνουν χοροεσπερίδες στην καινούργια πατρίδα, διατρανώνοντας την ακατάβλητη θέλησή τους για ζωή και δημιουργία.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιμνοτόπου Μαρία Κρήτη μαζί με την Δέσποινα Μοσχούτα στην οικία της μοναδικής εν ζωή 95χρονης κατοίκου Αμαλία Οικονομίδη

Σήμερα 90 χρόνια μετά

Σήμερα, τα χωριά αυτά ερήμωσαν, ακολουθώντας τη μοίρα όλων των χωριών της Ελληνικής περιφέρειας. Ευτυχώς υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αγωνίζονται να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους.

Η Μαρία Κρίτη πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιμνοτόπου, η μοναδική γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ στην περιοχή, είναι μια από αυτούς. Πρόκειται για μία νέα γυναίκα δυναμική, αγρότισσα, η οποία όπως φαίνεται κληρονόμησε την ακατάβλητη θέληση για ζωή και δημιουργία των προγόνων της Καβαλιωτών.

Αγωνίζεται μέσα από την καθημερινότητα, ενάντια στις αντιξοότητες, δίνει τις μάχες της, και βάζει στόχους για το καλύτερο.

Στις 6 Μαϊου μετά την εκκλησία, έχει προγραμματιστεί με τη συνδρομή των μελών του τοπικού συμβουλίου και του δήμου Παιονίας, εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την εγκατάσταση των 200 οικογενειών, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία, κάτι που ευχόμαστε.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα