Αγροτικά

Σε χαμηλά επίπεδα η αύξηση τιμών στα αμνοερίφια για το Πάσχα

Η στάση των παραγωγών και οι εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα κρατού τις τιμές στα 14 ευρώ το κιλό

Στο πως διαμορφώνονται οι τιμές στα αμνοερίφια το εφετινό Πάσχα και τι πρέπει να προσέχουν οι Κιλκισιώτες καταναλωτές, ώστε να γνωρίζουν τι καταναλώνουν αναφέρθηκε ο κτηνοτρόφος προβάτων και πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Κιλκίς: “φέτος η τιμή έχει διαφορά ένα ευρώ στα αρνιά και 1,20 στα κατσίκια σε σχέση με πέρυσι… μειώσαμε λίγο το κόστος μας, καλύψαμε τη διαφορά με το γάλα που πήραμε από τα πρόβατα”.

“Το αρνί που σφάχτηκε με 8 ευρώ θα το δούμε στο τσιγκέλι γύρω στα 14.

Το Καθολικό Πάσχα μας βοήθησε, γιατί έφυγαν τα αρνιά από 6 κιλά και πάνω, τα δώσαμε στην Ιταλία, όπου πωλήθηκαν προς 18-19 ευρώ το κιλό, αυτά που έμειναν στην ελληνική αγορά δεν ξεπερνούν το 25%”, ανέφερε ο κ. Καρυπίδης και πρόσθεσε ότι οι ελληνοποιήσεις γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται, ωστόσο, ο καταναλωτής μπορεί να προστατευτεί, γνωρίζοντας ότι το αμνοερίφιο για να πάει από τον παραγωγό στο σφαγείο πρέπει να το ακολουθεί το μητρώο του που θα σφραγιστεί με τον κωδικό της κτηνιατρικής μονάδας στα πισινά πόδια του ζώου.

Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανές σημείο το καρτελάκι με τη χώρα προέλευσης, ωστόσο, όπως είπε, επειδή και τα δύο έχουν μπλε χρώμα, δύσκολα ο καταναλωτής μπορεί να ξεχωρίσει αν αυτό προέρχεται από την Ελλάδα ή από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα