Ο πόλεμος των Τoyota

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης

Άνέκαθεν το αποτέλεσμα της μάχης δεν το έκρινε απόλυτα η ισχύς και ο αριθμός, αλλά και η τακτική χρήση του κατάλληλου οπλικού συστήματος στο κατάλληλο έδαφος κι ας ήταν υποδεέστερο σε ισχύ.

Ο Ιφικράτης πρωτοτύπησε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας ελαφρά οπλισμένους πεζοναύτες διεξάγοντας στην ουσία ανταρτοπόλεμο.

Ο Βρασίδας χρησιμοποίησε κι αυτός ελαφρά οπλισμένους οπλίτες και κυρίευσε την Αμφίπολη εκμεταλλευόμενος ένα άρτιο σύστημα πληροφοριοδοτών.

Οι Γερμανοί από θέμα τακτικής κατά τον Β’ΠΠ έστελναν κατά κύματα πρώτα τις ελαφρά θωρακισμένες μεραρχίες αναγνωρίσεως πράγμα που έκανε τους Γάλλους που είχαν ανώτερα άρματα από τους Γερμανούς το 1940 να φεύγουν στη θέα τους. Οι ίδιοι Γερμανοί παραδέχονταν ότι αν καταλάβαιναν οι Γάλλοι ότι είμασταν ελαφρά θωρακισμένοι θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Και όντως όπου οι Γάλλοι το κατάλαβαν αυτό, (Μεραρχία τεθωρακισμένων Ντε Γκωλ) οι Γερμανοί είχαν πρόβλημα.

Οι Σύμμαχοι στην έρημο χρησιμοποίησαν Jeep και ημιφορτηγά στις μακράς ακτίνας περιπόλους τους που έδρασαν νικηφόρα πίσω από τις γερμανικές γραμμές.

Οι δυνάμεις του Τσάντ στον πόλεμο με την Λιβύη επί Καντάφι κατατρόπωσαν τις λιβυκές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες χρησιμοποιώντας ημιφορτηγά (αγροτικά στην ουσία ) ΤΟΥΟΤΑ εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους MILAN και πυροβόλα ΠΑΟ . Όχι μόνο αντιμετώπισαν τις λιβυκές δυνάμεις αλλά εισέβαλλαν και χιλιόμετρα εντός λιβυκού εδάφους κυριεύοντας και μια νευραλγική αεροπορική λιβυκή βάση.

Στην δε τακτική εξουδετέρωσης βαρέων αρμάτων τα προσέβαλλαν αιφνιδιαστικά δύο ΤΟΥΟΤΑ εξοπλισμένα με αντιαρματικά από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, ούτως ώστε το άρμα να μην μπορεί με το πυροβόλο του να τα αντιμετωπίσει και τα δύο ταυτόχρονα. Η ευελιξία και η ταχύτητα των ΤΟΥΟΤΑ υπερισχυσαν έναντι της ισχύος.

Τα ελληνικά νησιά με τις ιδιαιτερότητες του εδαφους και των ακτων τους θα ήταν αριστα εξοπλισμενα με ικανό αριθμό των παραπάνω οχημάτων εφόσον οι επιχειρήσεις που θα καλούνταν να υπηρετήσουν είναι αμυντικής φύσεως και μάλιστα θα είχαν πλεονέκτημα κίνησης στους στενούς δρόμους των νησιών, άριστη παραλλαγή λόγω μικρού όγκου (θα μπορούσαν να μπουν και σε μια κοινή οικιακή αποθήκη, μεγάλη και μάλιστα κινούμενη ισχύ πυρός, εκμετάλλευση του στοιχείου του αιφνιδιασμού, κάλυψη στα δεδομένα της εδαφικής υφής των νησιών, ελάχιστο προσωπικό υπηρέτησης, επιθετικό δόγμα επί των εχθρικών δυνάμεων επί των νήσων, τάχιστο επανεφοδιοσμό πλεονέκτημα ισχύος πυρός επί εχθρικών ειδικών δυνάμεων, απόλυτη κάλυψη των σεσημασμένων τομέων περιοχών αποβάσεων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα τα λάμβανε υπόψη του ο κάθε επιβουλέας πριν κάνει οτιδήποτε.

Η δυνατότητα επίσης να φέρουν και αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger ή Crotale θα εξασφάλιζε την επιβίωσή τους όχι μόνο από τα τουρκικά drones αλλά και από τα F-16. Όλα τα οπλικά συστήματα που ανέφερα υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο με ικανά εκπαιδευμένα στελέχη.

Αν σκεφτείτε ότι στην κρίση των Ιμίων τα ταχέα σκάφη «Παναγόπουλος» (στο κύκνειο πολεμικό τους κάλεσμα) με την συστοιχία των 8 ΠΑΟ (πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως), ήταν έτοιμα να προσβάλλουν καίρια την τουρκική φρεγάτα Yavuz η οποία τα έβλεπε να την πλησιάζουν από πλώρη σε πρύμνη ανίκανη να τα στοχοποιήσει με τα κύρια πυροβόλα της φανταστείτε μια ταυτόχρονη ομοβροντία τους 8 βλήματα των 105 χιλιοστών, απλά θα την έκοβε στη μέση.

Έτσι λοιπόν κάθε οπλικό σύστημα είναι χρήσιμο ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς και ας μην έχει ισοδύναμη ισχύ πυρός με τον αντίπαλο. Κάτι τέτοιο θα μας ταίριαζε απόλυτα όχι μόνο ως οπλικό σύστημα αλλά και θα προήγαγε το δόγμα μας καταρρίπτοντας τον φόβο για το υπερμεγέθες των τουρκικών Ε.Δ.

Οι Κούρδοι το έχουν καταλάβει καλά αυτό και χρόνια τώρα αντιστέκονται απέναντι σε μια καλά οπλισμένη νατοική πολεμική μηχανή που δεν τους κατέβαλλε όσο κι αν προσπαθεί ούτε το φρόνημα, ούτε και την μαχητική ικανότητα.

Περισσότερα

Για τα πανηγύρια!

Ρε παιδιά, προς Θεού! Ήρθε ο Θεοδωρικάκος στην επέτειό και μας έφερε «δώρα»! Λες και ήρθε ο νονός στο βαφτιστήρι! […]

Δείτε ακόμα