Γενικά

Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων στον δήμο Κιλκίς

Δεκάδες πορτοκαλί κάδοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία της πόλης του Κιλκίς, τοποθετημένοι δίπλα στα μπλε και μωβ κιβώτια ανακύκλωσης ρούχων.

Ο δήμος Κιλκίς θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα για την συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, ενισχύοντας τις φιλοπεριβαλλοντικές του πολιτικές, με μια νέα προτεινόμενη επιλογή ανακύκλωσης στους πολίτες, η οποία έχει οφέλη για το περιβάλλον και γενικότερα για το οικοσύστημα.

Οι πορτοκαλί κάδοι των μαγειρικών ελαίων διατέθηκαν από την εταιρία EAST- WEST GREECE, με την οποία συνήψε πενταετή σύμβαση ο δήμος Κιλκίς, με υποχρέωση της συμβαλλόμενης να συγκεντρώνει και να διαχειρίζεται τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια.

Με την πρόταση ανακύκλωσης των μαγειρικών ελαίων αναμένεται να αλλάξουν ριζικά οι συνήθειες των νοικοκυριών και των καταστημάτων εστίασης. Το χρησιμοποιημένο λάδι δεν θα πετάγεται στο νεροχύτη της κουζίνας για να καταλήξει στην αποχέτευση αλλά θα τοποθετείται σε πλαστικό δοχείο και στη συνέχεια στον πορτοκαλί κάδο.

Οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν τέσσερα απλά βήματα για τη σωστή ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού.

Μετά το τηγάνισμα να αφήνουν δηλ. το λάδι να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου, να τοποθετούν το λάδι σε ένα πλαστικό δοχείο με τη βοήθεια ενός χωνιού, να κλείνουν πολύ καλά το πλαστικό δοχείο και να το τοποθετούν στον πορτοκαλί κάδο της γειτονιάς τους.

Στην πόλη του Κιλκίς θα τοποθετηθούν τριάντα πορτοκαλί κάδοι σε κεντρικά σημεία ενώ άλλοι είκοσι εγκαθίστανται σύντομα σε μεγάλα χωριά του δήμου, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων, με την ίδια εταιρία να έχει τη διαχείρισή του.

Ανάλογα με την πρόοδο του προγράμματος και το ενδιαφέρον συμμετοχής των πολιτών, θα τοποθετηθούν επιπλέον κάδοι ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων.

Ποια είναι τα οφέλη από την ανακύκλωση των μαγειρικών ελαίων:

– Μειώνονται οι κίνδυνοι ρύπανσης του νερού και του εδάφους

– Γίνεται διαλογή στην πηγή και αποφεύγεται η συσσώρευση όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές

-Περιορίζονται οι αποφράξεις σε αποχετεύσεις και υπονόμους

-Προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων

-Μειώνεται η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατά 90%.


Περισσότερα

Συνεδρίαση του περιφερειακού επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου […]

Δείτε ακόμα