Ελλάδα

Το Μαξίμου “αδειάζει” τη Ντόρα Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Μετά τις αντιδράσεις από Κύπρο για το πόρισμα ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Π.Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη.

Σαφείς αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη όσον αφορά στην έκθεση της για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης παίρνει και το Μαξίμου, μετά το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο. Ο λόγος είναι πως επικρατεί ανησυχία για δημιουργία προηγούμενου και για άλλες αποσχιστικές οντότητες, δηλαδή ότι ανοίγει “κερκόπορτα” για τα κατεχόμενα. Για αυτό άλλωστε οι Κύπριοι βουλευτές καταψήφισαν την σχετική πρόταση.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως ούτως ή άλλως το Κόσοβο δεν πληροί τις προϋποθέσεις και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα καταψηφίσει το αίτημα ένταξης, όπως έχει κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταρχήν επισήμανε ότι καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη ή μη του Κοσόβου. “Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες διαχρονικά. Θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών όπως προβλέπουν οι μεταξύ τους συμφωνίες”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ίδια η θέση της χώρας διαχρονικά, κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο του ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη και αυτός είναι που εκφράζει την ελληνική θέση απόλυτα”.

Τα καρφιά Γεραπετρίτη

Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του (Κανάλι Ένα 90,4FM) σημείωσε ότι το όργανο που θα αποφασίσει περί ένταξης ή μη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι “η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη” και τόνισε; “Όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει δηλαδή το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς”.

Ο υπουργός Εξωτερικών πήρε επιπλέον αποστάσεις από την έκθεση της κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι: “Δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας”.

Δήλωσε επίσης ότι: “Η Ελλάδα παραμένει στην εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν αλλάζουμε άποψη ει μη μόνον αν αλλάζουν τα πραγματικά περιστατικά επί τη βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική των αρχών. Εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Έχουν εξάλλου υπάρξει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην Αχρίδα. Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των μερών να συνταχθούν με τα συμφωνημένα και με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά τούτο, στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή”.

Τι απαντά η Μπακογιάννη

Σημειωτέον ότι μετά τις αντιδράσεις η ίδια η κ.Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι ούτε η ίδια αναγνωρίζει το Κόσοβο ούτε προκύπτει τέτοιο ζήτημα από την Έκθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ακροδεξιές επιθέσεις» τις οποίες δέχεται, ενώ υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο».

Η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε επίσης τα καλά λόγια που είπαν για την έκθεση οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρα και Γιώργος Παπανδρέου αν και απείχαν από την ψηφοφορία.

Έλληνες αξιωματούχοι επανέλαβαν τη σταθερή θέση της χώρας να μην αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της και θα αλλάξει τη στάση της μόνο εάν αλλάξουν τα δεδομένα που τη θεμελιώνουν.

Παρά τις αντιδράσεις, η Μπακογιάννη υπερασπίστηκε τις θέσεις της, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση δεν ασχολείται με το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου ή με το εάν αποτελεί κράτος. Επισημαίνει ότι η έκθεση εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εφαρμογή της δικαιοσύνης εντός του Κοσόβου.

Η Κύπρος, που έχει βιώσει τον δικό της διχασμό και τις δικές της συγκρούσεις, διατηρεί επίσης τη θέση της μη αναγνώρισης του Κοσόβου, επικαλούμενη την ανάγκη διατήρησης του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας.

Παρά τις δυσκολίες, το Κόσοβο εξακολουθεί να ελπίζει στην αναγνώρισή του από την Ελλάδα, με αξιωματούχους να επικαλούνται τις βελτιούμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ένα κρίσιμο σημείο διένεξης είναι ο πιθανός παραλληλισμός μεταξύ του Κοσόβου και της Κύπρου. Οι αντίπαλοι της αναγνώρισης του Κοσόβου υποστηρίζουν ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για αποσχιστικά κινήματα. Οι υποστηρικτές, ωστόσο, επικαλούνται τη διάκριση που έκανε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Η συζήτηση για την αναγνώριση του Κοσόβου δεν είναι καινούργια, με ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στα ελληνικά συμφέροντα και στο Κυπριακό πρόβλημα. Η πιθανότητα αξιοποίησης της κατάστασης από την τουρκοκυπριακή διοίκηση περιπλέκει ακόμα περισσότερο το ζήτημα.

Το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου παραμένει σύνθετο και ευαίσθητο και για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρο, με ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Ο διάλογος αναμένεται να συνεχιστεί.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα