Οικονομία

Χρήστος Χατζημλάδης: Σε υψηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού από τις Τράπεζες

Εν όψει της πορείας του καλπάζοντα πληθωρισμού και το υψηλό επίπεδο κόστος δανεισμού από τις Τράπεζες  ο προέδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ,
Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ για το υπόλοιπο του έτους 2023, ομοίως και για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, αφού ως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξακολουθεί να κάνει
προσπάθειες για να ανακάμψει την πορεία του καλπάζοντα πληθωρισμού.

Η όλη κατάσταση, μόνο ως οδυνηρή μπορεί να χαρακτηρισθεί, για τους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια σε κυμαινόμενα επιτόκια έχουν πάρει κυριολεκτικά την ανηφόρα, τη στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα παραμένει πολύ μεγάλη και η ψαλίδα με τα επιτόκια καταθέσεων.
Μεγάλο σύνολο επιχειρηματιών έχει ήδη περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, διότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο έχουν κυριολεκτικά ανατρέψει τον όποιο οικονομικό τους προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αυτών να παλεύει καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Στην αγορά του ελεύθερου ανταγωνισμού οι τράπεζες αποτελούν, αναμφίβολα , βασικό ρυθμιστή . Πέραν του υψηλού κόστους δανεισμού και η συνεχής επιβολή νέων χρεώσεων εκ μέρους τους, οδηγεί τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές σε αδιέξοδο και καθιστούν τις τράπεζες, μοναδικό ρυθμιστή της εμπορικής δραστηριότητας κατά τρόπο αντιδημοκρατικό και επιβλαβή για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εσείς πρεσβεύετε και αντίθετο στα υγιή συμφέροντα των καταναλωτών .
Οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθειες και χρεώσεις σχεδόν σε κάθε συναλλαγή με κυριότερα παραδείγματα τις εκταμιεύσεις δανείων, τις πιστωτικές κάρτες, τις μεταφορές κεφαλαίων και πολλές άλλες συναλλαγές με αποτέλεσμα οι χρεώσεις αυτές να αποτελούν πηγή πλουτισμού για αυτές και εφιάλτη για τους συναλλασσόμενους τους.
Μετά από την περίοδο του covid 19 και την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους, η Ελλάδα χρήζει ανάγκης μέτρων που θα βοηθήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα και θα δώσουν ώθηση στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη.
Αναμένουμε από εσάς να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο που θα περιορίσει το αυξημένο κόστος δανεισμού, με την ελπίδα ότι θα ενεργήσετε προς όφελος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών”.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα