Κοινωνία

Ξεχωριστές στιγμές στον χορό μελών και φίλων των «Αργοναυτών

Η ετήσια συνάντηση μελών και φίλων της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1.4.23 στο κοσμικό κέντρο “Το Κτήμα των Ευχών» του Κιλκίς.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:.

« … Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκλησή μας ήταν ένθερμη και η προσέλευσή του τεράστια, δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε τον χορό μας και να βρίσκουμε ευκαιρίες να ανταμώνουμε και να γλεντάμε όλοι οι Κιλκισιώτες παρέα.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς εμφανίστηκαν επί σκηνής παιδικά και εφηβικά χορευτικά μας συγκροτήματα, τα οποία ενδεδυμένα με τις ζίπκες και τις ζουπούνες της ιματιοθήκης μας, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα χορών από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου, κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα του κοινού.

Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους για τη συνεργασία. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τους μικρούς μας οργανοπαίχτες: τον Γιάννη Αμανατίδη, χορευτή των τμημάτων μας, και τον Πασχάλη Τσιμπουσλή, μαθητή του τμήματος νταουλιού της Ένωσής μας, οι οποίοι πλαισίωσαν μέρος της παράστασης με τη λύρα και το νταούλι τους αντίστοιχα. Ως διοίκηση του ιστορικού μας Συλλόγου νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία για τη δράση των παιδικών μας τμημάτων και επενδύουμε στην εμφύσηση της αγάπης για την ποντιακή μας παράδοση με τρόπο μεθοδικό και βιωματικό.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην άρτια εμφάνιση των παιδιών στον ετήσιο χορό δεν έχει άλλη από την αγαπητή χοροδιδάσκαλο των παιδικών-εφηβικών χορευτικών μας τμημάτων, Δήμητρα Αρσενικού, την οποία και συγχαίρουμε από βάθος καρδιάς.

Θερμές ευχαριστίες στους φίλους συλλόγους: Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος «Εύξεινος Πόντος» Κορινού Πιερίας και Ένωση Ποντίων Πολίχνης, που συνέδραμαν στην εμφάνιση των χορευτικών μας με την παραχώρηση αντικειμένων από τις ιματιοθήκες τους.

Να μην παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε, επίσης, δημόσια, όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες της οικογένειας των “Αργοναυτών”, οι οποίοι βοήθησαν στη φύλαξη, τη συνοδεία και ενδυματολογική προετοιμασία των μικρών χορευτών μας. Η συνεισφορά τους στο εγχείρημα ήταν ανεκτίμητη και οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε την αγάπη και το μεράκι προς τον σύλλογο.

Επί πλέον, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της βραδιάς ήταν η στιγμή της βράβευσης δύο σπουδαίων ανθρώπων, των οποίων η προσφορά και το έργο μας δίνουν έμπνευση και κίνητρο να συνεχίσουμε την δραστηριοποίησή μας στον ποντιακό χώρο.

Συγκεκριμένα, από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων τιμήθηκαν με βραβείο «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» η λαογράφος και ενεργό μέλος των Αργοναυτών, Ελένη (Λένα) Σαββίδου για τη συνεχή παρουσία και την ανεκτίμητη προσφορά της στο Έργο της Ένωσής μας, και ο Κιλκισιώτης παραδοσιακός μουσικός Σαμουήλ (Σάμος) Ασλιχανίδης, για την επάξια εκπροσώπηση της μουσικής παράδοσης του Καρς και του καρσλίδικου κλαρίνου από το 1980 μέχρι σήμερα. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο κ. Σάμος Ασλιχανίδης ερμήνευσε για τους παρευρισκόμενους έναν καρσλίδικο σκοπό Τας μαζί με τον γιο του Φίλιππο Ασλιχανίδη στο νταούλι.

Το γλέντι που ακολούθησε πλαισίωσαν συνεργάτες και φίλοι μουσικοί, άξιοι εκπρόσωποι της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής: ο Δημήτρης Δαμιανίδης και ο Πάνος Ηλιάδης, στο τραγούδι και τη λύρα, ο Θεόφιλος Αγγελίδης στη λύρα, ο Μπάμπης Κιτσονίδης και ο Μελέτης Λαζαρίδης στο νταούλι, ο Λάζαρος Κεφαλίδης στο τραγούδι, ο Ευρισθένης Ασλιχανίδης στο κλαρίνο και ο Γιάννης Καμπάς στο αγγείο, το γαβάλ και τον ζουρνά. Ως Ένωση Ποντίων ακολουθούμε την γραμμή να προβάλουμε την αυθεντικότητα και την πολυχρωμία της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής, τα μουσικά όργανα, τα τραγούδια και τους χορούς όλων των περιοχών του Πόντου, από το Καρς μέχρι τα Μεταλλεία και την Πάφρα, και από την Ματσούκα μέχρι την Γαράσαρη και την Κερασούντα. Ευχαριστούμε, λοιπόν, τους αγαπητούς μουσικούς για το όμορφο γλέντι που μας χάρισαν.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε, ακόμη, όλους του ιδιοκτήτες καταστημάτων της πόλης μας, και της περιοχής μας, οι οποίοι στήριξαν έμπρακτα την εκδήλωση, τόσο με την παραχώρηση δώρων για την λαχειοφόρο αγορά όσο και με υλικές και χρηματικές χορηγίες. Η αδιάλειπτη αρωγή τους μας υπενθυμίζει την ανάγκη να στηρίζουμε και να επιλέγουμε την τοπική αγορά του Κιλκίς σε κάθε ευκαιρία.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους συνοδοιπόρους στα μονοπάτια της παράδοσης και του χορού, τους πολιτιστικούς συλλόγους που μας τίμησαν με την παρουσία τους: Πολιτιστικός Σύλλογος Σ. Σταθμού Κατερίνης, Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «ΕΚΝΕΥΣΙΣ», Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων N. Σερρών «Οι Ακρίτες», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Μωμόγεροι» Αγ. Μάρκου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς «το Λαβάς», Πολιτιστικός Προοδευτικός Σύλλογος Γερακαριού Ν. Κιλκίς, Σύλλογος Ποντίων Χέρσου, Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου, Πολιτιστικός σύλλογος Κάτω Ποταμιάς Κιλκίς, Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Κιλκίς, Θρακική Εστία Κιλκίς και Σύλλογος Κρητών Ν. Κιλκίς ”Το Αρκάδι”.

Τέλος, ευχαριστούμε για την παρουσία τους εκπροσώπους της πολιτείας: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κΓεώργιο Γεωργαντά, τους βουλευτές Κιλκίς, κα. Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και τον κΓεώργιο Φραγγίδη, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Κιλκίς, κΘεμιστοκλή Κοσμίδη, τον αντιδήμαρχο Ορεινής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας, κ. Αλέξανδρο Σημαιοφορίδη, αλλά και τους πολιτευόμενους: κΚώστα Κιλτίδη, Καλλισθένη Πάκα-Κυμπαρίδου, Πέτρο Παππά,  Νίκο Σαχπεκίδη και Kυριακή Τομπουλίδου. Ελπίζουμε η παρουσία και η στήριξη να είναι συνεπής και ουσιαστική και στο μέλλον, όπως και στη συγκεκριμένη βραδιά.

Ως διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού σωματείου μας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους τους παρευρισκόμενους στον ετήσιο χορό μας και ευχόμαστε υγεία και δύναμη σε όλους και στις οικογένειές τους. Να είμαστε όλοι καλά να ανταμώνουμε!».

Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Κιλκίς συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για τους νεκρούς των Τεμπών με τρίωρη στάση εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην […]

Δείτε ακόμα