Πολιτική

Χωρίς υπηρεσίες τους ακριτικούς οικισμούς αφήνει η δημοτική αρχή Κιλκίς

Η έντονη δυσαρέσκεια, που πλανάται σε ακριτικούς οικισμούς του νομού (Μουριές, Δροσάτο, Αμάραντα) για την αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών σ΄αυτές (π.χ. ΚΕΠ), ελάχιστα μετά την αντίστοιχη για την κατάργηση τραπεζικών υποκαταστημάτων, υπήρξε έκδηλη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Κιλκίς κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 14.2.18.

Την μετέφεραν πολίτες των προαναφερθέντων οικισμών, κάνοντας λόγο για συνέχιση μιας πολιτικής, που οδηγεί σε γενικό μαρασμό την ύπαιθρο του δήμου Κιλκίς, με ήδη εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης, και με ανάλογες επιπτώσεις στην ζωή και την ψυχολογία των κατοίκων.

Ως κύρια αιτία επισημάνθηκε η εκ μέρους της δημοτικής αρχής μη άμεση κάλυψη κενών, που δημιούργησε η συνταξιοδότηση υπαλλήλων των εν λόγω υπηρεσιών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με την μετακίνηση του μικρού αριθμού αναγκαιούντων υπαλλήλων από το πλεονάζον προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών του δήμου Κιλκίς.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των οικισμών ως εύλογες και βάσιμες, ζητώντας να μεριμνήσει ο δήμος για την επίλυση του προβλήματος, ενώ από την πλευρά της η επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΩ» Ιωάννα Ρούσσου πρότεινε να γίνουν προσλήψεις για την κάλυψη των κενών, ώστε οι υπηρεσίες στους προαναφερθέντες οικισμούς να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της δημοκρατικής συσπείρωσης Γιάννης Φαχουρίδης, δηλώνοντας ότι η σημερινή υποστελέχωση των υπηρεσιών των ακριτικών οικισμών οφείλεται στην εφαμοργή πρώτα του «Καποδίστρια» και κατόπιν του «Καλλικράτη» στην αυτοδιοίκηση. Ο κ.Φαχουρίδης υποστήριξε ότι και τα δύο θεσμικά πλαίσια ευθύνονται για την παρατηρούμενη αστυφιλία και παραμέληση της υπαίθρου μέχρις εγκαταλείψεως.

Πρότεινε δε να καλυφθούν οι ανάγκες των οικισμών με μετακίνηση του απαιτούμενου αριθμού υπαλλήλων από το Κιλκίς, ενώ δήλωσε, ότι την οριστική λύση σε τέτοια θέματα θα δώσει η επιστροφή στον θεσμό της κοινότητας.

Ιδιαιτέρως επικριτικός κατά της δημοτικής αρχής Κιλκίς υπήρξε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς Θόδωρος Βαφειάδης: «Θα μετατρέψουμε τις σημερινές δημοτικές ενότητες σε «μικρούς δήμους», τόνιζε προεκλογικώς ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης, κάνοντας εμάς, που πιστεύαμε σ΄αυτόν να ανατριχιάζουμε από υπερηφάνεια, που είχαμε συστρατευθεί με ένα συνδυασμό, που είχε όραμα και ωραίους σκοπούς», ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, και συνέχισε: «Δυστυχώς, όμως, αποδείχθηκε… «άνθρακας ο θησαυρός».

Σήμερα… κλείνουν υπηρεσίες σε ακριτικά χωριά, επειδή ο δήμος δεν φροντίζει να καλύπτει τα κενά.

Κρίμα για όλους εκείνους, μεταξύ των οποίων και εγώ, που πιστέψαμε στις ωραίες διακηρύξεις».

Με την πρόταση κάλυψης των κενών των συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων υπηρεσιών των ακριτικών χωριών συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεμιστοκλής Ανθρακίδης.

«Θα δωθεί λύση»
Απαντώντας ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης γνωστοποίησε την σύγκληση σύσκεψης για την Τρίτη 20.2.18, κατά την οποία θα επιδιωχθεί μερική αναθεώρηση της απόφασης κατάργησης υπηρεσιών στους ακριτικούς οικισμούς, η οποία θα εξαρτηθεί από τον αριθμό υπαλλήλων όλης της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα ανέκυψε από την συνταξιοδότηση δύο υπαλλήλων.

Πρόσθεσε, ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει την εξασφάλιση της λειτουργίας του κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) Μουριών, στον Σ.Σ. Μουριών, ενώ όσον αφορά στις υπηρεσίες των υπολοίπων οικισμών θα επιδιωχθεί ανάλογη ταξινόμηση του υπαλληλικού προσωπικού.

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα δοθεί λύση, ενώ προσκάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην σύσκεψη της Τρίτης 20.2.18, και ο Παύλος Τονικίδης ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Οι παριστάμενοι κάτοικοι των οικισμών ζήτησαν πλήρη, και όχι μερική, αναθεώρηση της απόφασης κατάργησης υπηρεσιών και άμεση μέριμνα για κάλυψη των κενών και συνέχιση της λειτουργίας τους.

Περισσότερα

Δεξίωση του επανεκλεγέντος δημάρχου Κ.Σιωνίδη προς τους υποψηφίους της παράταξης «Παιονία της Προόδου»

Ευχαριστήρια δεξίωση παρέθεσε ο επανεκλεγής δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης προς τους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ» την Τρίτη […]

Δείτε ακόμα