Κοινωνία

«Το σπίτι με τις λεύκες» του φιλολόγου Β.Λαλόπουλου: Όταν μία αυτοβιογραφία γίνεται λογοτέχνημα

Ξεκίνησε, συνέχισε και τερμάτισε ευδοκίμως μια λαμπρή και δημιουργική σταδιοδρομία φιλολόγου καθηγητού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Και μπορεί πλέον ο καλός συμπολίτης Βλαδίμηρος Λαλόπουλος να είνα εδώ και χρόνια απόμαχος της εργασίας, όμως μόνον απόμαχος της πνευματικής δημιουργίας δεν είναι.

Αντιθέτως, σφύζοντας από ζωντάνια, έμπνευση και δημιουργικότητα, μεταφέροντας ένα τεράστιο «φορτίο γνώσεων, εμπειριών και βιωμάτων και συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία με το σπινθηροβόλο πνεύμα του και την άριστη γνώση και χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, μετακινήθηκε σε ένα άλλο πεδίο γόνιμης δράσης, αυτό της συγγραφής και λογοτεχνίας.

Πρώτο αποτέλεσμα η έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Το σπίτι με τις λεύκες», όπου ο… αειθαλής Βλαδίμηρος Λαλόπουλος, με ύφος γλαφυρό, με γλώσσα που «μιλά» στην ψυχή και αποκλείει παρανόηση ή παρερμηνεία και με την αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του να ξεχειλίζει, καταθέτει τις δικές του μαρτυρίες για πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα βάζοντας το δικό του «λιθάρι» στο «οικοδόμημα» της γνώσης της τοπικής ιστορίας και κοινωνίας.

Πρόκειται ουσιαστικώς για μια περιεκτική αυτοβιογραφία με λογοτεχνική υφή, που διαβάζεται ευχάριστα, όπως η οποιαδήποτε αφήγηση πνευματικού ανθρώπου, που έχει να πει πολλά και ουσιαστικά, δείχνοντας τις σωστές κατευθύνσεις στις νεώτερες γενιές.

Γι΄αυτό, «Το σπίτι με τις λεύκες» (εκδόσεις «Μαχητής» 2017) αξίζει όχι απλώς να κοσμεί την βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού, αλλά να γίνει πνευματικό κτήμα όλων των ενοίκων.

Όσο για το συγγραφέα, είθε να είναι εσαεί… «λευκά» του πνεύματος, «όρθιος στις επάλξεις» του… ατελείωτου αγώνα για την διαρκή «ανθοφορία» της πνευματικής δημιουργίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εύκολο… να μετρηθούν

Μέγα το πλήθος κατά την ομιλία Κασσελάκη στο Κιλκίς. Το πλήθος… των αστυνομικών συνοδείας και των υποψηφίων ευρωβουλευτών! Το άλλο […]