Πολιτική

Mαχαιρώματα στη ΝΔ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εμφύλιο προκάλεσε στη ΝΔ η υποψηφιότητα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αφού ουσιαστικά ανακοινώθηκαν δύο γαλάζιες υποψηφιότητες. Προηγήθηκε αυτή του αντάρτη πλέον Απόστολου Τζιτζικώστα και στη συνέχεια ακολούθησε η «επίσημη» υποψηφιότητα από τη Λεωφόρο Συγγρού, του Γιάννη Ιωαννίδη.

Υπενθυμίζεται πως και οι δύο είχαν εκφράσει τη θέληση τους να είναι υποψήφιοι, ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο προτίμησε να στηρίξει τoν πρώην υφυπουργό αθλητισμού και όχι τον νυν περιφερειάρχη.

Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τη στάση Τζιτζικώστα

Η απόφαση του Απόστολου Τζιτζικώστα να μην ακολουθήσει τις οδηγίες του Μαξίμου, προκάλεσαν τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά στον κ. Τζιτζικώστα για να αποσυρθεί και να δώσει τη μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης, διασταυρώνοντας τα ξίφη του με τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ωστόσο, ο νεαρός περιφερειάρχης που αντικατέστησε τον έκπτωτου περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα για το Δήμο της πόλης και αντέδρασε έντονα. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμεναν την αιφνιδιαστική, όπως αποδείχθηκε τελικά, κίνηση του κ.Τζιτζικώστα, να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. Κίνηση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού, αλλά και τη δυσφορία του για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης με τις υποψηφιότητες.

Κραυγές σε τετ α τετ Ιωαννίδη Τζιτζικώστα

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, οι οι Γιάννης Ιωαννίδης και Απόστολος Τζιτζικώστας συναντήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ωστόσο η συζήτησή τους κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο και φέρεται να είχαν έντονη λογομαχία.

Προβληματισμός στη ΝΔ για τους περιφερειακούς συμβούλους

Στο στρατόπεδο της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός, καθώς ήθελαν να αποφύγουν ενδεχόμενο διχασμό με δυο γαλάζιους υποψήφιους στην ίδια περιφέρεια. Κάτι τέτοιο αναμένεται να προκαλέσει -εκτός από σκηνικό εσωκομματικής σύγκρουσης- και πόλωση στις τάξεις των ψηφοφόρων.

Μάλιστα, ανησυχία στη Λεωφόρο Συγγρού προκαλεί και το γεγονός πως ο κ.Τζιτζικώστας υποστηρίζεται από τους 46 εκ των 50 περιφερειακών συμβούλων, αλλά και από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Επιπλέον ακούγεται πως στο συνδυασμό Τζιτζικώστα υπάρχουν πρόσωπα και στελέχη που ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήθελε. Πρόσωπα που προέρχονται και από τον συνδυασμό του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η δήλωση Ιωαννίδη για την υποψηφιότητα του

Μετά τα όσα έγιναν ο κ. Ιωαννίδης προχώρησε σε μια δήλωση, στην οποία αναφέρεται: «Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφω για τον τόπο μου, καθώς και ο σεβασμός μου για τις θυσίες και τους αγώνες των Μακεδόνων στη μακραίωνη Ιστορία μας. Μετά από πολλή σκέψη και έχοντας ήδη υπηρετήσει την πολιτική από το βήμα του βουλευτή και τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία και την κρίση των Μακεδόνων συμπολιτών μου στις εκλογές του Μαΐου για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των Μακεδόνων συμπολιτών μου με στόχο να αναδείξω και να επιλύσω τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από τα στενά κομματικά “τείχη”, όπως άλλωστε το απαιτούν οι σημερινοί καιροί».

Τζιτζικώστας: Θα είμαι κανονικά υποψήφιος

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά Τζιτζικώστα στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής, τονίζοντας ότι θα είναι κανονικά υποψήφιος και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ανυπακοής στη Συγγρού. «Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε. Εύχομαι όλοι οι υποψήφιοι στην Περιφέρειά μας να δώσουμε έναν έντιμο και πολιτισμένο αγώνα για το καλό των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Σας ευχαριστώ», ήταν η σύντομη δηλωσή του. Και όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία στηρίξει επίσημα τον Γιάννη Ιωαννίδη απάντησε «κανονικά».

Το πρόβλημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η εμπλοκή στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύει και το πρόβλημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες ώρες, κάποιοι συζητούν το όνομα της βουλευτού Έλενας Ράπτη, αν και πολλοί εισηγούνται στήριξη του κ. Μπουτάρη.

Ιωαννίδης: Ο Τζιτζικώστας διέσπασε την ομάδα της ΝΔ

Τη λύπη του για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ με την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Ιωαννίδης μιλώντας το πρωί στο Mega.σημείωσε ότι είναι στεναχωρημένος καθώς η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Κεντρική Μακεδονία «προκάλεσε διάσπαση στη ΝΔ», προσθέτοντας ότι «η ομάδα πρέπει να είναι ενωμένη».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι δεν πάει κόντρα στους συναδέλφους του και ότι πιστεύει στην έννοια της ομάδας, προσθέτοντας ότι «δεν τρώω κανένα λούκι λόγω του Τζιτζικώστα. Πλην Θεού, δεν έχω φοβηθεί ποτέ κανένα».

Επιπλέον, ο Γ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι «ήταν ξεκάθαρο στη ΝΔ ότι ήθελαν να κατέβω υποψήφιος στην Κεντρική Μακεδονία. Η διάσπαση δεν είναι καλό πράγμα, εγώ έχω μάθει να υπακούω σε αυτό που θέλει η ομάδα», ενώ υπογράμμισε ότι η πρώτη νύξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την υποψηφιότητά του, του είχε γίνει πριν από πολλούς μήνες.

«Δίνω μάχη για τον τόπο μου και θέλω να επιστρέψω στη Μακεδονία. Για να κερδίσεις μία τόσο μεγάλη περιφέρεια πρέπει να είσαι πολυσυλλεκτικός», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Απαντώντας στο αν περιμένει τη στήριξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη ο κ. Ιωαννίδης απάντησε: «Έχω καλές σχέσεις μαζί του. Δεν έχω τίποτα να χωρίσω».
Οι διεργασίες είναι έντονες στο παρασκήνιο, προκειμένου οι περιφερειακοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Ο κ. Ιωαννίδης ανακοίνωσε χθες πως θα είναι υποψήφιος στο πλαίσιο της απόφασης να επιβληθεί η επιλογή Σαμαρά και να αποφευχθούν και νέα «αντάρτικα».

Στόχος είναι να αναγκαστεί ο κ. Τζιτζικώστας να αποσύρει την υποψηφιότητά του και αυτό εκτιμούν στο Μαξίμου και κομματικές πηγές στη Θεσσαλονίκη πως θα συμβεί. Ομως, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η διαχείριση της υπόθεσης προκάλεσε μεγάλη εσωκομματική δυσαρέσκεια.

Ο κ. Τζιτζικώστας, που πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο του Μαξίμου, χθες δήλωσε πως ο προεκλογικός αγώνας στην περιφέρεια ξεκίνησε και στο ερώτημα εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος απάντησε: «Κανονικά».

Τον αναβρασμό στη Ν.Δ. της Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσε εν τω μεταξύ να αξιοποιήσει ο πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑ Χρήστος Ζώης, ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Τζιτζικώστα εκ μέρους της νεοσύστατης Ενωσης για την Πατρίδα και το Λαό. Τα στελέχη της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη πνέουν μένεα για τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση της κρίσης, που είχαν αποτέλεσμα την εμπλοκή σε μία από τις περιφέρειες που αναμένουν νίκη. Δημιουργείται επίσης κενό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου δύσκολα πλέον θα βρεθεί πρόθυμος υποψήφιος να δώσει τη μάχη με αντίπαλο τον Γιάννη Μπουτάρη. Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, ήρθε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης να δηλώσει πως: «Εάν η Ν.Δ. πραγματικά ήθελε να κερδίσει με σιγουριά το Δήμο Θεσσαλονίκης, είχε νικητή: τον Παναγιώτη Ψωμιάδη».

ΑΝΕΛ: Στήριξη υπό όρους σε Τζιτζικώστα

Την στήριξή τους στον Απόστολο Τζιτζικώστα ως υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εφ` όσον καταθέσει την κομματική του ταυτότητα και παραμείνει σταθερός σε δηλώσεις του κατά των πολιτικών που απορρέουν από το μνημόνιο, εκφράζουν με δήλωση του εκπροσώπου τους Τέρενς Κουίκ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουίκ, έκανε στην εξής δήλωση:

«Οι μάσκες πέφτουν. Ανακοινώνονται οι εκλεκτοί της Ν.Δ. για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με το προσωπείο του δήθεν ανεξάρτητου Γιάννη Ιωαννίδη.

Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας και θα στηρίξουμε Απόστολο Τζιτζικώστα, εφ” όσον τις σεβαστεί, καταθέτοντας την κομματική του ταυτότητα, και παραμείνει συνεπής στις δηλώσεις του κατά των Μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα