Πολιτισμός

«Το Κιλκίς θυμάται»: σεμινάριο για την κληρονομιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Με την συμμετοχή αρκετών λειτουργών της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14.3.18, στην αίθουσα
«Βασίλειος Σεργιαννίδης» του επιμελητηρίου Κιλκίς επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Το Κιλκίς θυμάται», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού δικτύου τοπικής ιστορίας «Το Κιλκίς στην τροχιά του χρόνου». Το σεμινάριο οργανώθηκε από την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς σε συνεργασία με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς.

Το σεμινάριο αποσκοπούσε στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών της περιοχής του Κιλκίς σχετικούς με το ιστορικό πλαίσιο, τα “εργαλεία” και τους χώρους δράσης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην διοργάνωση συμμετέσχε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Πολεμικών Κοιμητηρίων ( CWGC), το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) και τον Οργανισμό “Never Such Innocence” .

ΚΙΛΚΙΣ ΘΥΜΑΤΑΙ

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής: “Το πρόγραμμα αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την Iστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Α” Παγκόσμιος Πόλεμος . Παράλληλα δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την εποχή και να προσεγγίσουν διαθεματικά το θέμα της «μνήμης», αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Κιλκίς Μιχαλία Καραμισάκη, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η Ιωάννα Αρβανίτη, σχολική σύμβουλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς.

Ομιλητές ήταν η Σταυρούλα Μαυρογένη, γενική γραμματέας του ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα βαλκανικών, σλαβικών και ανατολικών σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονία, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα «Το Κιλκίς θυμάται», ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, διδάκτωρ Ιστορίας, στέλεχος του υπουργείου εξωτερικών με θέμα «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιστορικό πλαίσιο», η Χρυσούλα Μελλίδου, συντονίστρια προγραμμάτων και συνεργασιών του Βρετανικού Συμβουλίου, με τίτλο θέματος « Εκατό χρόνια μετά: Τα στρατιωτικά νεκροταφεία και η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων» και η Αθανασία Πρωτοψάλτη από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην διαχείριση πολιτισμού & μουσειολογία, με θέμα « Η αφήγηση της εκπαιδευτικής εμπειρίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα