Πολιτισμός

Τιμήθηκε και στο Κιλκίς όπως αρμόζει η μνήμη του προστάτη των αμπελουργών Αγίου Τρύφωνος

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο διήμερος εορτασμός του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των αμπελουργών, το Σάββατο και την Κυριακή 6 και 7.2.16, στο Κιλκίς, του Αγίου που οι Στενημαχίτες πρόσφυγες ευλαβούνται ιδιαίτερα και του αποδίδουν τις δέουσες τιμές.

Επίκεντρο ήταν ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην “καρδιά” της συνοικίας των Στενημαχιτών, στον οποίο τελέστηκαν ο αγιασμός και το άναμμα των καζανιών για το παραδοσιακό Κουρμπάνι με μοσχαρίσιο κρέας από τον εφημέριο της ομώνυμης ενορίας αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη και μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατήσαντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ.

Την Κυριακή 8.2.16 τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία από τον σεβασμιώτατο με τη συμμετοχήν πλήθους ευσεβών πιστών ενώ στο τέλος μοιράστηκε σε όλους άρτος και σταφύλι αλλά και το παραδοσιακό Κουρμπάνι σύμφωνα με το έθιμο. Οι πιστοί αποχαιρέτησαν με ευλάβεια και το ιερό λείψανο της Οσίας Σοφίας της ασκησάσης εν τη Ιερά Μονή Κλεισούρας Καστορίας πριν την αναχώρηση του για το καταφύγιο της στην Καστοριά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο συνεδρικό κέντρο Κιλκίς, καθώς ξύπνησαν “μνήμες” από την αναπαράσταση δύο εθίμων των Στενημαχιτών “Εννέα φαγιά” της παραμονής των Χριστουγέννων και “Σούρβα” της πρωτοχρονιάς, για τα οποία διαβάστηκαν σχετικά αποσπάσματα από τη διπλωματική εργασία της φοιτήτριας γαλλικής φιλολογίας Μαρίας Μαυρομάτη με θέμα “Τα τελετουργικά δρώμενα στο κύκλο του χρόνου, ως εκφάνσεις της πολιτιστικής ταυτότητας των Στενημαχιτών Κιλκίς και Ημαθίας.

Μέσα σε γιορτινό κλίμα ο σεβασμιώτατος κ.κ. Εμμανουήλ ευλόγησε την βασιλόπιτα του συλλόγου και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο των μελών του διοικητικού συμβουλίου που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της παράδοσης τιμώντας παράλληλα τους προγόνους μας ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Σισμανίδης που τόνισε ότι ο δήμος στέκεται αρωγός στις οργανωμένες προσπάθειες των πολιτιστικών φορέων όπως αυτές των Στενημαχιτών και συνεχάρη τα μέλη του. Τυχερή από την βασιλόπιτα αναδείχθηκε η πρόεδρος του συλλόγου Ευαγγελία Μαυρομάτη – Τομπουλίδου κερδίζοντας έναν πίνακα ζωγραφικής από τον Κιλκισιώτη ζωγράφο Χρήστο Τσιλιγκερίδη.

Η κ. Μαυρομάτη μίλησε με θερμά λόγια για τον δήμο Κιλκίς που συμπαρίσταται στο έργο τους και συνεργάζεται σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο του συλλόγου και ότι οι προσπάθειες για τη διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων δεν θα σταματήσει όσο υπάρχει αγάπη και μεράκι από τα μέλη του συλλόγου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των τμημάτων παίδων, εφήβων και ενηλίκων, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν πριν πέσει η αυλαία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα