Γενικά

Στην Θεσσαλονίκη η 2η παγκόσμια συνδιάσκεψη ποντιακής νεολαίας

Με σύγχρονη θεματολογία που αφορά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, την ελληνική κρίση, την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό, την ορθόδοξη πίστη αλλά και την προοπτική αναγνώρισης των γενοκτονιών της Ανατολής, επιχειρούν οι νέοι του Πόντου απανταχού της Γης (τέταρτη γενιά προσφύγων) να τοποθετηθούν στο οικουμενικό περιβάλλον, μέσα από τη 2η παγκόσμια συνδιάσκεψη ποντιακής νεολαίας.

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Η συνδιάσκεψη διοργανώνεται από όλες τις ομοσπονδίες παγκόσμιου ποντιακού Ελληνισμού με τη συμμετοχή 500 νέων από όλον τον κόσμο. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με την χορηγία του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Την δεύτερη συνδιάσκεψη θα ευλογήσει και θα χαιρετήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Οι εργασίες θα ανοίξουν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 στο Βελλίδειο και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2015, με το φεστιβάλ ποντιακού πολιτισμού στο κλειστό γήπεδο («Sports Arena») του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη Συνδιάσκεψη, έχουν ως εξής:
-Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον
-Οι προοπτικές αναγνώρισης των Γενοκτονιών της Ανατολής στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας
-Ελληνική παιδεία και ελληνικός πολιτισμός
-Η Ορθόδοξη πίστη και η ποντιακή νεολαία
-Η εθνική κρίση του Ελληνισμού και η κρίση των αξιών

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο

Την ευλογία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου και την διαβεβαίωσή του ότι θα χοροστατήσει στην Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί το πρωί της 4ης Οκτωβρίου, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, προς τιμή των αντιπροσώπων των ομοσπονδιών στη Συνδιάσκεψη, έλαβε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, ο συντονιστής της διοργανωτικής επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης.


Το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού στην 80η ΔΕΘ

Τα βλέμματα των επισκεπτών της 80ής ΔΕΘ προσήλκυσε το «video wall» που στήθηκε σε κεντρικό υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ, στην είσοδο Εμπορίου, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, προς ενημέρωσιν του κοινού για το φεστιβάλ ποντιακού πολιτισμού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στο κλειστό γυμναστήριο του ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 2ης παγκόσμιας συνδιάσκεψης ποντιακής νεολαίας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες της Έκθεσης, στην οθόνη προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ “Μνήμη Γένους” και “Τα Ιερά Κειμήλια του Γένους των Ποντίων”, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε ιδιαίτερα το βίντεο από το προσκύνημα της διοργανωτικής επιτροπής της συνδιάσκεψης, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, καθώς και οι συγκινητικές εικόνες από το 17ο συναπάντημα ποντιακής νεολαίας, στο Βέρμιο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα