Γενικά

Θέματα του νοσηλευτικού κλάδου προωθεί το εθνικό συμβούλιο ανάπτυξης νοσηλευτικής

Συνάντηση εργασίας στο νοσοκομείο Κιλκίς είχε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου ανάπτυξης νοσηλευτικής (ΕΣΑΛ) Δημήτρης Τζιάλλας με την διοίκηση και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Κιλκίς όσο και αυτού της Γουμένισσας. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Ο κ. Τζιάλλας ανταποκρίθηκε στο αίτημα-πρόσκληση της Νοσηλευτικής μας Υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώσει για τα τρέχοντα θέματα της Νοσηλευτικής και το πρόγραμμα δράσης του ΕΣΑΝ. Ο κ. Τζιάλλας ενημέρωσε ότι ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΑΝ έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 1993 ως γνωμοδοτικό όργανο για θέματα του Νοσηλευτικού κλάδου στο Υπουργείο Υγείας, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε πραγματικά. Ο κ. Τζιάλλας επισήμανε πως τα προβλήματα της Νοσηλευτικής στη χώρα μας είναι κυρίως θεσμικά που πηγάζουν κυρίως από το γεγονός της μη σαφούς οριοθέτησης του κλάδου της Νοσηλευτικής, από το πολυεπίπεδο της εκπαίδευσης και άσκησης στη χώρα μας, την αδυναμία παρέμβασης σε κεντρικά πολιτικά επίπεδα για χάραξη πολιτικής, την επιστημονική καθήλωση, την κακή αναλογία στελέχωσης κλπ.
Πάνω σε αυτά τα ζητήματα το Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει σχετικά, όπως:

•την εκχώρηση του πλαισίου για την επικαιροποίηση των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων στο ΕΣΑΝ (Απόφαση 1ης Ολομέλειας)
•τη δημιουργία Νοσηλευτικής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Υγείας (Απόφαση 2ης Ολομέλειας)
•το κανονιστικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις προσωπικού στα Νοσοκομεία (Απόφαση 3ης Ολομέλειας)
•τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των στελεχών της Νοσηλευτικής υπηρεσίας (Απόφαση 5ηςΟλομέλειας)
•τη δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου (Απόφαση 6ης Ολομέλειας)
•την καθιέρωση Νοσηλευτικών πρωτοκόλλων και το επίπεδο εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Επιστήμης (Απόφαση 8ης Ολομέλειας)
•τις μεταβατικές διατάξεις αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση της Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης (απόφαση 9ης Ολομέλειας) κ.α.
Πολλές από τις αποφάσεις αυτές έχουν υλοποιηθεί, ενώ άλλες αναμένουν την θεσμική τους έκφραση.
Ο κ. Τζιάλλας επεσήμανε πως το σημαντικότερο στοιχείο της περιόδου δράσης του ΕΣΑΝ αυτά τα 2 χρόνια, ήταν πως για πρώτη φορά άρχισαν οι θεσμικοί φορείς της Νοσηλευτικής να συζητούν μεταξύ τους και αυτό είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Άμεση προτεραιότητα του ΕΣΑΝ για την επόμενη περίοδο είναι η επικαιροποίηση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων με τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης. Παράλληλα το ΕΣΑΝ θα επεξεργαστεί και άλλα θέματα του κλινικού χώρου αλλά και των επαγγελματιών που αφορά καθώς και κάθε τρέχον θέμα του ζητηθεί μέσω των επιτροπών του

Προς την υλοποίηση των ανωτέρω ο Κος Τζιάλλας απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στου Νοσηλευτές του Νοσοκομείου Κιλκίς μέσα από τις επιτροπές εργασίας που έχουν συσταθεί.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]