Πολιτική

Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι να απεργήσουν την Τρίτη 18 Φλεβάρη!

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς, εδώ και εβδομάδες, μέσα από περιοδείες, συσκέψεις και συζητήσεις με εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δημοσίου στο Κιλκίς, καταβάλουν μία σημαντική προσπάθεια να ενημερώσουν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για τις αρνητικές εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας με την επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ να συνεχίσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντί μας δυστυχώς, εκτός από την Κυβέρνηση έχουμε και τις διάφορες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο δημόσιο που όχι μόνο ανέχονται αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά καλλιεργούν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, υπονομεύουν την ίδια την Απεργία, με το να μην παίρνουν καμία πρωτοβουλία από την μία και με το να προπαγανδίζουν ότι «μία απεργία είναι ακόμα, δεν θα αλλάξει τίποτα» ή ότι «το ασφαλιστικό δεν αφορά και δεν επηρεάζει τους δημόσιους υπαλλήλους».

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Γιατί έχει σημασία οι δημόσιοι υπάλληλοι να απεργήσουν την Τρίτη και να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις;

1. Η κοινωνική ασφάλιση είναι κομβικό ζήτημα για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής της. Προφανώς το Ασφαλιστικό αφορά το ύψος της σύνταξης που πετσοκόβεται διαρκώς. Όμως, την ίδια στιγμή, αφορά καταρχάς τη νέα γενιά, τη σημερινή και την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Γιατί το ζήτημα είναι ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους να αντισταθούν στη λογική της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα και τον τάφο, όπως επιτάσσουν η εργοδοσία, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Δεν είναι ανάγκη για τον σημερινό συνταξιούχο, αλλά για τον σημερινό εργαζόμενο. Αρα, λοιπόν, προϋποθέτει την εξασφάλιση της δυνατότητας να μπορείς να ζήσεις με τη σύνταξή σου και όχι να δουλεύεις για να ζήσεις, όπως επιβάλλεται σε άλλα κράτη της ΕΕ με το πρόσχημα της «ενεργού γήρανσης».

2. Το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το ύψος της σύνταξης και την ηλικία συνταξιοδότησης. Περιλαμβάνει την προστασία της υγείας των εργαζομένων, την εξασφάλιση ότι αν τύχει κάτι στους ίδιους και τις οικογένειές τους θα έχουν δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Η στρατηγική της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, την οποία υπηρετεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι ο ασφαλισμένος να αντιμετωπίζεται σαν πελάτης, να περνάει στη δική του προσωπική ευθύνη το αν και πότε θα πάρει σύνταξη, το αν και πόσο θα είναι «καλυμμένος» σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, επαγγελματικής ή άλλης ασθένειας ή οποιασδήποτε αναποδιάς συμβεί στη ζωή του.

3. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα. Η σύνταξη, η εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης δεν χαρίζονται από κανέναν, δεν είναι δώρο ούτε αγαθοεργία. Είναι τμήμα του πλούτου που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους. Είναι λοιπόν διπλή και τριπλή αδικία οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας για να κερδοφορούν επιχειρήσεις και όμιλοι σε αυτούς τους τομείς και για να απαλλάσσεται το κράτος από περιττές για το κεφάλαιο «δαπάνες»!

4. Πρέπει να πάρει επιθετική απάντηση η προπαγάνδα της κυβέρνησης, η διαρκής πρόκληση σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού χρεοκόπησε και το παραμύθι ότι «κάποιοι θα δουν αυξήσεις», τώρα λένε τα ίδια που έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι (τουλάχιστον) «είναι το πρώτο νομοσχέδιο που δεν φέρνει περικοπές». Δηλαδή, η ΝΔ καλεί με τη σειρά της τους εργαζόμενους να θεωρήσουν «περασμένα – ξεχασμένα» όσα έχασαν τα τελευταία χρόνια.

5. Μια επιτυχημένη απεργία στις 18 Φλεβάρη θα δώσει κουράγιο σε περισσότερες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα το επόμενο διάστημα απέναντι στα «νέα επεισόδια» του Ασφαλιστικού αφού ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο 2020, με επόμενο νομοσχέδιο, θα προχωρήσουν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Αλλά και στον αγώνα σε άλλα μέτωπα, που αφορούν τις ΣΣΕ, τη μερική απασχόληση κ.ά. Επομένως, η 18η Φλεβάρη πρέπει να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν εμπόδια, ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι περίπατος.

6. Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της ενιαίας επίθεσης της αστικής τάξης στα εργατικά – λαϊκά στρώματα. Συμπληρώνει το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων, την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, τη φορομπηξία, την κατάργηση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων. Επομένως, η 18η Φλεβάρη θα είναι μέρα διεκδίκησης για κάθε απώλεια που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

7. Εκτός από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η επιτυχημένη απεργία θα δώσει απάντηση και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα χαλάσει το σχεδιασμό για επιβολή σιγής νεκροταφείου. Θα δώσει απάντηση στις αθλιότητες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που έχει αναλάβει ρόλο εμπροσθοφυλακής για λογαριασμό του υπουργείου εργασίας.

8. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διατρανώσουν ότι δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων στη δουλειά και την Ασφάλιση. Γιατί σήμερα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, που θα καλύπτει ολόπλευρα, με σύγχρονες παροχές Υγείας – Πρόνοιας όλο το λαό, οι ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων υπονομεύουν αυτήν την ανάγκη.

Πρέπει λοιπόν να οργανωθεί η πάλη ενάντια σε αυτόν το νέο γύρο επίθεσης, με «σημαία» του «αύριο», του δικαιώματος δηλαδή της εργατικής τάξης να δουλεύει και να ζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής και της επιστήμης, να καρπώνεται τα οφέλη του πλούτου που η ίδια παράγει.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχει σημασία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία να στείλουν βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση την Τρίτη το πρωί στις 10:30 στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη