Πολιτική

Συνδικάτα εργαζομένων Κ.Μακεδονίας διαδηλώνουν κατά του ασφαλιστικού

Την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα εκφράζουν και διαδηλώνουν συνδικάτων των κλάδων μετάλλου, τύπου-χάρτου και ποτών-τροφίμων Κ.Μακεδονίας εκπρόσωποι των οποίων περιόδευσαν στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής (ΒΙΠΕ) Κιλκίς στο Σταυροχώρι. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Εξόρμηση στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Κιλκίς πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12.2.20 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Τύπου – Χάρτου και Τροφίμων – Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, μπροστά στην Απεργία της Τρίτης 18 Φλεβάρη, με σύνθημα: «Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση!».

Στην ανακοίνωση που μοίρασαν στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους σημείωσαν ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε την επίθεση που έρχεται στο βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, γιατί το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο την σύνταξη. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και περιλαμβάνει μια σειρά προστατευτικές πλευρές από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των μικρών παιδιών, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την προστασία των εργατών απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, τις αναπηρικές συντάξεις κ.ο.κ.».

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους τόνισαν ότι η επίθεση στο Ασφαλιστικό αποτελεί κομμάτι της επίθεσης των αφεντικών στα εργατικά δικαιώματα. Ενώ με παραδείγματα από τα εργοστάσια του Κιλκίς εξήγησαν ότι η «δίκαιη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη δεν αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά αποκλειστικά τους εργοδότες.

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι η καπιταλιστικά ανάπτυξη στο Κιλκίς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στηρίχτηκε στις απολύσεις και στους μειωμένους μισθούς στα εργοστάσια του Μετάλλου, στην εντατικοποίηση της εργασίας, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, στα κομμένα διαλείμματα και τις ατελείωτες υπερωρίες που οδήγησαν μέχρι και σε εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των Τροφίμων, στις νέες επενδύσεις που έγιναν αλλά χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο του Τύπου – Χάρτου.

Οι εκπρόσωποι των τριών Σωματείων κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην Απεργία και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 18 Φλεβάρη, στις 10:30 το πρωί, στην Πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, διεκδικώντας:
• Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική, Δημόσια και Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
• Να επιστρέψουν τα ΒΑΕ ένσημα στους κλάδους των τροφίμων, του μετάλλου και του χαρτιού! Όριο ηλικίας στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες. 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
• Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του ΤΑΠΕΜ/ΤΑΠΙΤ! Να μην περάσουν τα αποθεματικά του στον ΕΦΚΑ!
• Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, όχι κάτω από 600€
• Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα