Αρθρογραφία

Συγχώρηση: Το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής

Κυριακή της συγχώρησης η περασμένη Κυριακή των Απόκρεω με λειτουργία που τελείται στους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς. Σύμφωνα με την Εκκλησία, λοιπόν, αυτή η λειτουργία μας βοηθεί να βρούμε την δύναμη να συγχωρέσουμε όσους μας πλήγωσαν, όσους μας φέρθηκαν άσχημα, όσους γενικά μας έκαναν κακό.

Επίσης ζητούμε συγχώρηση από όλους αυτούς, στους οποίους εμείς φερθήκαμε άδικα.

Πολύ ωραία ευκαιρία να βρούμε τη δύναμη να το κάνουμε. Να ορίσουμε εκείνη τη μέρα ως την αρχή μιας προσπάθειας συγχώρεσης αρχικά των ανθρώπων γύρω μας. Όσων μας αδίκησαν. Χωρίς να ψάχνουμε το γιατί και το πως.

Απλά βρίσκοντας τη δύναμη να τους δώσουμε μια ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο. Μια ευκαιρία στο να αλλάξει η εικόνα μας για αυτούς και μετέπειτα η σχέση μας. Έτσι απαλλαγμένοι από αρνητικές σκέψεις, θα έχουμε μόνο θετικές, ακόμη και για τους ανθρώπους που στο παρελθόν ηθελημένα ή όχι μας πλήγωσαν.

Έπειτα να ζητήσουμε εμείς συγχώρηση. Έχοντας σκεφτεί και καταλάβει τα λάθη που έχουμε κάνει πληγώνοντας ανθρώπους, να βρούμε το σθένος να το παραδεχθούμε και να ζητήσουμε ειλικρινά και μέσα από την καρδιά μας μια συγγνώμη.

Μια συγγνώμη την οποία πρέπει να δουλέψουμε πολύ μέσα μας, διορθώνοντας λάθη αλλά κυρίως βελτιώνοντας τον χαρακτήρα μας. Να είναι ειλικρινής η μεταμέλεια μας και μέσα από αυτήν να έλθει η ευκαιρία που θα μας δοθεί από τους ανθρώπους τους οποίους στενοχωρήσαμε.

Δύσκολες ακούγονται και οι δύο παραπάνω συνθήκες, όμως, αν επιτευχθούν, η γαλήνη που θα αισθανθούμε στην ψυχή μας δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Η καθαρή μας ψυχή και το ειλικρινές βλέμμα προς όλους τους ανθρώπους που είτε έχουμε, είτε μας έχουν συγχωρέσει δίνοντας τη δεύτερη ευκαιρία για ένα την δημιουργία μιας όμορφης σχέσης, είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την «μάχη» που θα δώσουμε με τον εαυτό μας.

Τον κακό αυτό εαυτό που είναι υπεύθυνος για πολλά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στην καρδιά και στην ψυχή μας με αποτέλεσμα να μας εμποδίζει να κατακτήσουμε την πολυπόθητη εσωτερική γαλήνη.

Ας συγχωρήσουμε, ας χαμογελάσουμε, ας δώσουμε και ας δεχτούμε δεύτερες ευκαιρίες από ανθρώπους που ίσως να βρέθηκαν στην ζωή μας τη λάθος στιγμή. Ας τους κοιτάξουμε στα μάτια με καθαρό βλέμμα και μια μεγάλη αγκαλιά. Ας γεμίσουμε την ψυχή μας συγχώρηση και αγάπη. Ας είμαστε ειλικρινείς και θετικοί. Αξίζει η προσπάθεια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα