Πολιτισμός

Συνέχιση του φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Κιλκίς ζητεί η πολιτιστική εταιρία εκπαιδευτικών

Την αντίδραση της πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών νομού Κιλκίς προκάλεσε η εκ μέρους της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς μη έγκριση κονδυλίου στον προϋπολογισμό του δήμου γιά την χρηματοδότηση του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας, με επακόλουθο την κατάργησή του.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με λύπη μας διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο, ότι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της 22ας Μαρτίου 2016, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων δεν ενέκρινε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθέατρου και παντομίμας, επειδή θεωρήθηκε αρκετά υψηλός. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ένας επιτυχημένος θεσμός που ανέδειξε πολιτιστικά τον νομό μας κινδυνεύει να αφανιστεί στον «Καιάδα».

Αναρωτηθήκαμε όμως πόσο πολύτιμη ήταν η προσφορά αυτού του θεσμού για τους Κιλκισιώτες, αλλά και όλους τους θιασώτες του κουκλοθέατρου ολ’ αυτά τα χρόνια από τον καιρό της «γέννησής» του, το 1999, μέχρι και σήμερα; Χάρη στο διεθνές αυτό φεστιβάλ η μικρή μας πόλη προβλήθηκε στον ελλαδικό και το διεθνή χώρο.
Πολλαπλά ήταν τα οφέλη του θεσμού ολ’ αυτά τα χρόνια. Ιδιαίτερα πολλά ήταν τα κέρδη που αποκόμισαν οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι θεατές. Το κουκλοθέατρο τους συντρόφευσε, τους γέννησε όμορφα συναισθήματα, «απογείωσε» την φαντασία τους, μάγεψε την ψυχή τους, έδωσε χρώμα στην καθημερινότητά τους. Οι εκπαιδευτικοί, που συμμετέσχαν στα σεμινάρια τα οποία διοργανώθηκαν κατά την διάρκεια της λειτουργίας του, καλλιέργησαν και εξέλιξαν τις δεξιότητές τους και βοήθησαν ώστε το σχολείο ν’ «ανοιχτεί» στην κοινωνία. Δόθηκε η δυνατότητα σε πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου να ενεργοποιηθούν συμμετέχοντας σε δρώμενα, να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες μέσω των ομάδων τους. Η πόλη του Κιλκίς απέκτησε ζωντάνια, αυξήθηκε η επισκεψιμότητά της, τονώθηκε η τοπική οικονομία.

Το φεστιβάλ σήμαινε πολλά για τον τόπο μας και η βιωσιμότητά του είναι επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας ταλανίζεται από πολλαπλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, ο Πολιτισμός είναι αναγκαία, λυτρωτική, διέξοδος.

Ευελπιστούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του θα επανεξετάσει το θέμα της συνέχισης του θεσμού του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθέατρου και παντομίμας με περίσκεψη και ευαισθησία, εξετάζοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν για τον τόπο μας από μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ξεσήκωσε»

Χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» ήταν αυτό, που, πρώτο μεταξύ πολλών, «άνοιξε» τον «κύκλο» των πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων της […]

«Φέτος είναι… η ώρα της»

«Ρεύμα», και μάλιστα ισχυρό, η Νατάσα Σωτηριάδου είχε και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Η διαφορά με τις φετινές έγκειται στο […]